Energia românească din Ungaria pe ruta Ucraina - BVI
Owner / 2013-04-03
Acasa | Investigatii | Energia românească din Ungaria pe ruta Ucraina - BVI
Share this story


Director din Ministerul Afacerilor Interne de la București este legat de afacerile cu energie ale miliardarului ucrainean Dmitri Firtash


Adrian Mogoș, CRJI


EMFESZ este o firmă din Ungaria care implicată în tranzacții cu energie în România, prin Emfesz din Cluj-Napoca, încă din 2007 când a primit licență să opereze pe piața de la noi.


Emfesz face parte dintr-un grup de firme deținute de miliardarul ucrainean Dmitri Firtash. Documentele confidențiale ale CTL la care CRJI a avut acces arată faptul că cele două firme din BVI, Group DF și DF Investments, prin care magnatul din Ucraina își conduce afacerile din energie au fost înființate pe 1 septembrie 2006.


În România, omul de bază al EMFESZ și Inteltra, o altă firmă din România care face parte din gupul controlat de Firtash, este Gyorgy (Gheorghe) Vajkovszki.


La Inteltra a fost administrator și Marian Șopu, colonel în rezervă SPP, antrenor de handbal, membru PNL și martor în procesul lui Adrian Năstase denumit generic dosarul „Chinezăriilor”.


Pe de altă parte, Vajkovszki era acționar într-o firmă cu Constantin Miharț, director general pentru relația cu prefecturile din MAI.Toată țesătura de firme din jurul lui Firtash gravitează, așa cum arată aceleași documente CTL, în jurul unui alt off-shore Annex Holding.


Această firmă a fost de fapt și acționarul inițial al Group DF și DF Investments. 


Abia în februarie 2007 Firtash a devinit președinte la Group DF, această informație apărând în e-mailurile interne ale CTL.


Annex Holding a fost înființată pe 17 septembrie 1999 și pe 17 martie 2006 a devenit director la Sembelton Ltd, un off-shore care era acționar la VTB Bank deținută 75,5% de statul rus, a doua bancă ca mărime din Rusia.Pe 28 octombrie 2005, Annex Holding a devenit, conform documentelor CTL,  acționar la Clisterford Limited un off-shore din BVI care și-a schimbat începând din 21 martie 2007 numele în FQ International Limited. FQ International Limited este parte a Group First Quantum controlat de deputatul din Duma de la Moscova, Vitaly Yuzhilin.


                                                

Firtash (foto) are un trecut suspect. Presa internațională relata legăturile acestuia cu Semion Mogilevich, un  cunoscut leader al mafiei ruse.

Acesta a fost anchetat în Statele Unite pentru o inginerie financiară de 150 de milioane   de dolari, caz care l-a introdus pe lista FBI cu cei mai căutați zece oameni.


Telegramele Departamentului   de Stat american arată că Firtash a recunoscut unui diplomat     de vârf american că „a avut nevoie și a primit permisiunea lui Mogilevich ca să înființeze diferite afaceri, dar a negat orice relație apropiată cu acesta”.Firtash a înființat în 2006 prin CTL Group DF Limited la câteva luni după ce a recunoscut public că deține jumătate din acțiunile RosUkrEnergo în parteneriat cu gigantul rus al gazelor naturale, Gazprom.


Group DF Limited a devenit compania mamă prin care Firtash și-a dezvoltat afacerile în energie, industria chimică și imobiliare. Firtash nu a putut fi contactat.


CITEȘTE: Cine din România se ascunde după paravanul off-shore 


CITEȘTE DOSARUL OFFSHORELEAKS


comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.