AZERBAIJAN: Legătura dintre un magnat și președinte
Owner / 2013-04-03
Acasa | Investigatii | AZERBAIJAN: Legătura dintre un magnat și președinte
Share this story

Membrii familiei prezidențiale din Azerbaijan au fost acționari în cel puțin patru companii off-shore


de Ștefan Cândea


Un magnat acărui firmă a obținut contracte de infrastructură de miliarde de dolari ca parte a planului de dezvoltare inițiat de președintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev (foto), are legături cu familia prezidențială prin misterioase firme off-shore. 


Omul de afaceri, Hassan Gozal, este directorul a trei firme din BVI înființate în 2008 în numele fiicelor președintelui Aliyev, conform documentelor obținute de ICIJ. Cele două tinere aveau de 19 și 23 de ani în 2008. 


Documentele obținute de ICIJ arată că președintele și soția sa, Mehriban, membru al Parlamentului, au înființat în 2003 propria firmă, Rosamund International Ltd, în BVI.


Nu este clar de ce familia prezidențială a înființat aceste firme, dar este evident că a întreprins demersuri pentru a-și ascunde implicarea în acestea folosind diferiți agenți sau firme pe care le-a coordonat, cel puțin pe hârtie. Familia prezidențială și Gozal nu au reactionat la încercările repetate ale ICIJ de a răspunde întrebărilor legate de implicarea lor în BVI. 


Legea anticorupție din 2004 cere oficialilor din Azerbaijan să-și declare veniturile și proprietățile care aparțin inclusiv membrilor familiei, dar chiar dacă președintele Aliyev a completat un astfel de formular, acesta nu este public. ICIJ nu a găsit nici o referire legată de aceste firme off-shore în datele oficiale ale autorităților din Azerbaijan.


Conform lui Annagi Hajibeyli, președintele Asociației Avocaților din Azerbaijan, o organizație critică la adresa guvernului, faptul că Ilham Aliyev este acționar într-o firmă off-shore ridică întrebări legate de încălcarea prevederilor constituționale care se aplică membrilor Parlamentului care au afaceri. 


Ilham Aliyev era membru al Parlamentului când a devenit la începutul lui 2003 director și acționar la firma off-shore. Alyiev a fost ales președinte în octombrie 2003. Datele arată că firma din BVI era deplin funcțională, cu taxele la zi, până în mai 2004.


Potrivit Hajibeyli și Alimammad Nuriyev, avocat și director al Centrului de Cercetare a Constituției din Azerbaijan, pe lângă prevederile constituționale legate de averile parlamentarilor, legislația din Azerbaijan interzice oficialilor să fie implicați ei înșiși în afaceri, inclusiv în a deține acțiuni în companii. 


„Ilham Aliyev a încălcat această lege dacă este implicat în activități comerciale în perioada cât a fost membru al Parlamentului...sau președinte”, a declarat Hajibeyli.


Mehriban Aliyeva

                           

ICIJ a trimis un set de întrebări lui Ilham Aliyev și soției sale, Mehriban (foto), prin e-mail și poștă. 

Biroul de presă al Președinției nu a oferit nici un răspuns întrebărilor ICIJ, la fel procedând și fiicele președintelui, Leyla și Arzu. 


Cele două au cumpărat firma din BVI în decembrie 2008, la două luni după ce tatăl lor a fost reales pentru un al doilea mandat. Arbor Investments a fost înregistrată pe numele lui Arzu, iar LaBelleza Holdings Limited și Harvard Management Limited pe numele Leylei. 


Pentru toate cele trei firme a fost folosit același intermediar din Malaezia, Naziq & Partners, și toate sunt înființate de Portcullis TrustNet, un agent registrator din Singapore.  


La înființarea firmelor, cele două tinere au folosit adrese din Dubai, două apartamente din stațiunea de lux Marina Le Reve. Alte apartamente din aceeași clădire, aflată într-o zonă exclusivistă, au cate 600 mp și valorează circa 6 milioane de dolari fiecare.Flame Towers


Hassan Gozal, magnatul care este directorul firmelor deținute de fiicele președintelui Aliyev, este un om ocupat. El și fratele său Abdolbari, amândoi de origine iraniană, au o varietate de afaceri, în special în Zona Liberă Jebel Ali din Dubai. Hassan Gozal este directorul executiv a zeci de firme care operează sub umbrela Intersun Holding, unde Abdolbari este președinte și Hassan vicepreședinte.


Există documente care arată că firmele fraților Gozal au primit contracte importante din partea companiei petroliere de stat din Azerbaijan, la care Aliyev era director înainte de a deveni președinte. Cei doi frați au beneficiat indirect de bogația petrolieră a țării prin faptul că, datorită petrolului, a existat un boom de infrastructură care a transformat capitala Baku într-o pădure de zgârie-nori.


Per ansamblu, firmele lor au câștigat contracte de infrastructură în și în împrejurimile capitalei Baku în valoare de 4,5 miliarde de dolari:


• Compania lor, Azersun, construiește pentru 2 miliarde de dolari ambițioasa stațiune de 300 de hectare, Dream Island, aflată lângă Baku

• O altă firmă pe care cei doi o controlează, Dia Holdings, a câștigat un contract de infrastructură de 2,5 miliarde de dolari în Azerbaijan, contract finanțat în cea mai mare parte din bani publici.


Proiectele Dia Holsings includ și Flame Towers din Baku, trei clădiri concave din sticlă a căror formă aduce un omagiu depozitelor imense de gaz natural din regiune. Dia Holdings se află de asemenea și în spatele vilelor construite pentru administrația prezidențială și a Centrului Heydar Aliyev, botezat după numele tatălui președintelui. 


Heydar Aliyev a fost timp de zece ani președintele Azerbaijanului până cu puțin timp înainde de a muri, moment care a coincis cu impunerea fiului său în aceeași funcție.Averea familiei


De-a lungul timpului au existat numeroase întrebări legate de afacerile familiei Aliyev. Washington Post a găsit o proprietate în Dubai care valorează 75 de milioane de dolari și este deținută de persoane ale căror nume și vârstă corespund cu cele ale celor trei copii ai familiei prezidențiale. 


Nouă vile a căror valoare este de aproape 44 de milioane de dolari au fost cumpărate în 2009, valoare cu mult peste ceea ce își poate permite președintele din salariul anual de 228.000 de dolari. Suma, așa cum a observat Washington Post, reprezintă „salariul mediu al unui cetățean din Azerbaijan pe 10.000 de ani”. 


Conform datelor cadastrale din Dubai, cumpărătorul, Heydar Aliyev, avea 11 ani când a achiziționat vilele. Data lui de naștere corespundea cu cele ale fratelui celor două fiice ale președintelui, Leyla și Arzu.


Documentele obținute de ICIJ arată că părinții celor trei și-au cumpărat propria firmă off-shore, Rosamund International Ltd., la începutul lui 2003 folosind un intermediar din Singapore, DBS Trustee Limited. Cuplul prezidențial a fost numit ca directori și acționari, oferind o adresă din Zona Libera Jebel Ali din Dubai.


Ilham Aliyev a devenit președinte la scurt timp după ce firma a fost off-shore a fost creată. Firmei i-a fost suspendată activitatea în 2004. Pe lângă firmele off-shore pe care le-a cumpărat în 2003 și 2008, familia Aliyev este conexată de următoarele afaceri:


• Arzu Aliyeva este coproprietar al Silk Way Bank, parte a SW Holdings, o companie care controlează serviciile de taxi din aeroport, mentenanța avioanelor, ticketing-ul conform Radio Europa Liberă/Radio Libertatea.


• Azerfon, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Azerbaijan, este deținută de firme off-shore din Panama care au pe fiicle lui Aliyev ca președinte și trezorier, conform unei anchete din 2011 a Radio Europa Liberă/Radio Libertatea.


• Arzu Aliyeva a deținut o o casă în valoare de 1 milion de dolari în stațiunea de lux din Cehia, Karlovy Vari, conform unui articol din 2012 a Organized Crime and Corruption Reporting Project . Tata și fiul


Pe hârtie, Azerbaijanul face eforturi pentru transparentizarea actului de guvernare. Țara a semnat câteva acorduri internaționale legate de corupție și transparență. Totuși, procurorii investighează cazuri în care sunt implicați oficiali de nivel inferior, conform Global Integrity, un grup de cercetare din Washington. 


O altă organizație, Transparency International, a situat Azerbaijanul pe locul 139 din 176 în Indexul Percepției Anticorupție din 2012. Conform Reporteri fără Frontiere, Azerbaijanul se află pe locul 162 din 179 de țări în ceea ce privește libertatea presei, se arată în raportul organizației din 2011-2012. Familia Aliyev deține puterea în Azerbaijan de zeci de ani, încă înainte ca aceasta regiune să devină un stat.


Heydar Aliyev, tatăl actualului președinte Ilham, a fost membru al NKVD, serviciu secret sovietic în anii 1940, iar din 1960 a devenit șeful KGB din Republica Sovietică Socialistă Azerbaijan. În 1969 a ajuns liderul Sovietului Azer, poziție pe care a deținut-o aproape 20 de ani până când a fost forțat să demisioneze din cauza acuzațiilor de corupție. 


După căderea Uniunii Sovietice, Aliyev și-a început din nou drumul spre putere, câștigând primele alegeri prezidențiale în 1993. A fost președinte timp de 10 de ani. Înainte să moară în 2003, fiul său a preluat președinția în urma unor alegeri despre care mulți observatori internaționali au susținut că au fost manipulate în favoarea fiului lui Ilham.


În iunie 2012, în urma unui val de articole despre afacerile familiei prezidențiale, Parlamentul de la Baku a votat secretizarea informațiilor referitoare la datele despre companiile înregistrate în Azerbaijan, restricționând accesul public la detalii legate de acționariatul acestora.


Parlamentul a votat de asemenea în favoarea imunității pe viață pentru președinte și soția acestuia împotriva oricărei anchete a procurorilor.Au contribuit la acest articol Khadija Ismayilova și un alt reporter din Azerbaijan care a dorit să rămână anonim din motive de securitate


CITESTE DOSARUL OFFSHORELEAKS    

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.