OffshoreLEAKS
Owner / 2013-04-04
Share this story

de Ștefan Cândea, Sorin Ozon și Adrian Mogoș


OffshoreLeaks este un proiect al International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) din Washington, DC. ICIJ este o rețea independentă de reporteri care colaborează pentru publicarea de investigații jurnalistice transfrontaliere.


Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) a fost partenerul pentru Europa de Est al ICIJ și a coordonat documentarea în regiune timp de 15 luni. Proiectul la care a participat este probabil cea mai mare colaborare transfrontalieră din istoria jurnalismului.


Peste 80 de jurnaliști din 46 de țări au investigat legături dezvăluite de 2,5 milioane de documente și au început astăzi să publice secrete a peste 120.000 de societăți și fonduri off-shore, expunând afaceri ascunse ale politicienilor, mafioților și magnaților de pe întregul glob, din mai mult de 170 de țări.


Documentele secrete obținute de ICIJ dezvăluie numele din spatele unor firme și fonduri private din Insulele Virgine Britanice, Insulele Cook și alte paradisuri fiscale.


Baza de date are 260 de gigabiți și este o colecție de 160 de ori mai mare decât cea a telegramelor Departamentului de Stat American publicate de WikiLeaks în 2010.


Documentele includ medici, fermieri din Grecia, dar și familii și parteneri ale dictatorilor, escroci de pe Wall Street, miliardari din Europa de Est și Indonezia, directori executivi ai corporațiilor ruse, traficanți internaționali de arme și o firmă paravan pe care Uniunea Europeană a catalogat-o ca fiind implicată în programul nuclear al Iranului.CITESTE DOSARUL OFFSHORELEAKS:


Cine foloseste paravanul off-shore


Documente secrete dezvăluie impactul global al industriei off-shore


Poveste cu detectivi: Cum a analizat echipa ICIJ documentele offshore


CTL: Intermediar din Caraibe, adăpost pentru fraude internaționale


PTN: Furnizor de servicii IN lumea invizibilă a industriei ofFSHORE


Într-o lume a umbrelor, directori paravan sunt interfața infractorilor


AZERBAIJAN: Legătura dintre un magnat și președinte


Apelurile lui Putin pentru stoparea folosirii offshore - subminate de VIP-uri


Companiile secrete ale VIP-urilor anchetate de DNA


Avocat condamnat cu un prejudiciu de 5 milioane EURO deține un fond secret


comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.