Şeful Doi ş-un sfert, legat de corupţi de pe toate meridianele
Sorin Semeniuc, Adrian Mogoş / 2012-07-25
Acasa | Investigatii | Şeful Doi ş-un sfert, legat de corupţi de pe toate meridianele
Share this story

Comisarul-şef Gelu Marin Oltean a fost numit în aprilie 2012 director general al DGIPI. Soţia sa face afaceri cu un controversat om de afaceri italian, fost senator, implicat în scandaluri de corupţie în Italia şi Canada. În România, asupra italianului au planat suspiciuni de evaziune fiscală. În 2010, pe când Oltean era director adjunct la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), fiica sa a primit, în calitate de practicantă de gimnastică aerobică, o sponsorizare de 15.000 de lei de la un om de afaceri bucureştean, numărul 1 la donat bani pentru primarul general Sorin Oprescu în campania electorală din 2008.

Soţia, aproape de o investiţie de milioane la Tulcea

Eoliana EnergyMirela Sanda Oltean, de profesie stomatolog, soţia şefului de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din Ministerul de Interne - fostul 0215 - a devenit asociată în ianuarie 2010 la SC Eoliana Energy Millenium SRL, o firmă din Pipera înfiinţată în anul anterior. Cel care a cedat soţiei şefului DGIPI 5% din această firmă se numeşte Maurizio Creuso. În aceeaşi zi, Creuso a mai cesionat alte zece procente lui Cezar Cătălin Marin, fiul unui fost general din Direcţia de Informaţii Externe, Dumitru Marin, decedat în 2007. Asociatul majoritar al firmei din Pipera era la momentul tranzacţiei SC Eoliana Fortore SRL Voluntari cu acelaşi sediu ca Eoliana Energy Millenium. Ceilalţi asociaţi erau doi italieni, Giovanni Velmi şi Maurizio Pezzoni, dar şi o avocată din Bucureşti:  Daniela Elena Agatha Nicolae. Eoliana Fortore SRL a elaborat în acest an un raport privind impactul asupra mediului în vederea construirii unui parc eolian în comunele Mihail Kogălniceanu şi Sarichioi din judeţul Tulcea. Prognozată a avea 23 de centrale eoliene, investiţia cifrată la mai multe milioane de euro se va întinde pe 147 de hectare.

Favorizat de un ministru acuzat de legături cu Mafia

Maurizio Creuso are un trecut extrem de controversat. În timp ce era senator al Italiei în perioada 1992-1993, Creuso şi-a pierdut mandatul după ce autorităţile au declanşat o anchetă împotriva sa. El a fost cercetat şi condamnat pentru corupţie şi dare de mită în cazul construirii unui stabiliment pentru pensionari, a unui spital de cardiologie şi a unui depozit.
La sfârşitul anilor '90, Creuso a ajuns în Canada, unde a ţinut capul de afiş al ziarelor după ce a primit cetăţenie canadiană şi două contracte cu statul, ambele pe filiera ministrului Lucrărilor Publice, Alfonso Gagliano, care l-a şi inclus pe Creuso într-o delegaţie oficială care a efectuat o vizită în Polonia. Presa canadiană a scris în repetate rânduri că Gagliano a fost contabilul unui clan mafiot condus de Agostino Cuntrera, fapt negat de oficial. Conform ziarului canadian Vigile, care a publicat în 2001 un material despre Creuso, acesta ar fi fost condamnat în 1999 la 16 luni de închisoare în urma scandalului de corupţie din Italia. Într-un interviu acordat gazetarilor canadieni, Creuso declara că sentinţa nu era definitivă, că a contestat-o şi că are cu autorităţile o “diferenţă de interpretare” în această problemă.

Asociat trimis în judecată pentru trafic de persoane

La puţin timp după acest scandal, în 2001-2002, numele lui Creuso este atestat în România, prin înfiinţarea mai multor firme în municipiul Cluj-Napoca. Presa a scris că o firmă la care era acţionar a fost pe punctul de a prelua contractul de salubritate al municipiului condus la acea vreme de Gheorghe Funar.
Un personaj cu care Creuso s-a asociat în România, cedându-i procente dintr-o firmă a sa, este Mirel Gheorghe Tomuţa. În iunie 2010, Tomuţa a fost trimis în judecată de DIICOT pentru trafic de persoane. Alături de concubina unuia dintre şefii clanului Arturi, afiliat  NDraghetta, Tomuţa ar fi dus la muncă forţată şi prostituţie în Calabria mai multe persoane. De asemenea, Creuso a făcut afaceri imobiliare cu Antonio Scanagatta, aflat în atenţia Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor - ONPCSB. În Cluj, cei doi şi un alt italian, Antonio Marazzi fac afaceri cu Gabriel Cârlig aflat şi el pe lista neagră a ONPCSB. Creuso nu a fost de găsit, secretara firmei spunând că vine rar în România.

Anchetat în “parohia” lui Oltean

După ce a absolvit Academia de Poliţie în 1994, Gelu Marin Oltean a fost ofiţer de poliţie la Cluj, exact acolo unde Creuso era cercetat de Centrul Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate şi Antidrog pentru acuzaţii privind o presupusă spălare de bani.
Din acea perioadă datează articole de presă care îl legau şi pe Creuso de Mafie. Într-un articol cu titlul “Fiii Mafiei – în România”, Gazeta de Cluj scria că “Oficiul Naţional de Combatere a Spălării Banilor a informat în 2003 Parchetul Judeţean Cluj, că în martie 2001, SC Fonderie SRL, firma lui Maurizio Creusso a cumpărat firma Agricola, pentru suma de 750.000 de euro şi, în plus, era de acord să achite şi datoria de 350.000 euro, pe care societatea respectiva o avea. După încheierea tranzacţiei, cele două sume de bani, adică 1,1 milioane de euro, s-au regăsit în contul lui Creusso, de la o cunoscută bancă clujeană, de unde, ulterior, aceasta a fost împărţită în cinci. În baza unor dispozitii de plată semnate de italian, patru părti din sumă au luat drumul Elveţiei, unde au intrat în conturile personale a patru fraţi, Dalli Cani, iar a cincea parte la o bancă din Austria, în contul personal deschis pe numele lui Maurizio Creusso. Informaţiile detinute atunci de către autoritătile române indicau faptul că prin manevrele respective, italianul încerca să eludeze fiscul din Italia, pentru a nu plăti impozit.”
Legat de aceste informaţii, Gelu Marin Oltean a răspuns în scris că “(…) Astfel, nu avem niciun fel de precizări, comentarii sau păreri legate de aspectele la care dumneavoastră faceţi referire şi reiterăm faptul că participarea soţiei directorului general la respectiva firmă s-a realizat cu respectarea cadrului legal, publicat în Monitorul Oficial, deci într-un cadru transparent şi accesibil pentru verificare si consultare. (…) Referitor la persoanele pe care dumneavoastră le menţionaţi în cadrul cererii adresate, facem precizarea că nu există niciun fel de legătură a directorului general cu acestea, implicit celelate aspecte sau suspiciuni ale dumneavoastră formulate în cererea adresată sunt lipsite de fundament şi nu corespund realităţii.”

Cezar Cătălin Marin, fiul fostului general DIE, a fost evaziv în privinţa firmei la care a devenit asociat, dar ne-a declarat că tatăl său a fost prieten apropiat cu Creuso şi că nu a  plătit nici un leu pentru procentele achiziţionate. “Nu o cunosc pe doamna Oltean şi nici pe soţul ei. Şi dacă e soţia lui, ce, nu are voie să aibă acţiuni la o firmă?” Cezar Cătălin Marin a devenit cunoscut în presa naţională anul trecut, după ce l-a acuzat pe europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor că i-a furat banii din salariul de angajat al cabinetului acestuia de la Bruxelles.

Sponsor controversat pentru fiică

Conform declaraţiei de avere depuse în octombrie 2010 de Gelu Marin Oltean, fiica sa, Vanesa, a primit o sponsorizare de 15.000 de lei de la firma Tehnoplus Construct SRL Bucureşti, menţiunea din document fiind “contract sponsorizare sportivă – gimnastică aerobică”. Aparţinând omului de afaceri Răzvan Tripa, firma a fost sponsorul cel mai generos al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, în campania pentru alegerile locale din 2008 donând 250.000 de lei, aproape un sfert din suma totală a donaţiilor acestuia (1.082.735,54 lei). Conform unei anchete a săptămânalului Kamikaze, la puţin timp după alegeri, mai precis la sfârşitul lui 2008, Oprescu a semnat retrocedarea a 4.281 mp de teren în curtea Spitalului General CF2 către două persoane care cumpăraseră drepturile litigioase pentru acel imobil de la adevăratul proprietar. Ulterior, în martie 2010, cei doi au vândut terenul, pentru 6 milioane de euro, firmei Bog’Art Offices, la care asociat era Raul Doicescu, un fost asociat a lui Tripa în firma Tehnoplan Ambient Construcţii. În contul său de pe Linkedin, Tripa menţionează calitatea de project manager la Bog’Art. Anterior, vânzătorii obţinuseră de la Primăria condusă de Oprescu un PUZ care prevedea construirea pe teren a unei clădiri de birouri înalte de 70 de metri. Generosul sponsor spune că nu-l cunoaşte pe Oltean. “Nu ştiu cine este. Eu am sponsorizat sportivi care au participat la o competiţie”, a răspuns scurt Tripa. Legat de acest aspect, în răspunsul oficial trimis de Oltean către CRJI se spune doar că “Referitor la suma de 15 mii de lei, acordată sponsorizare fiicei directorului general pentru perfomanţele sportive obţinute la concursurile naţionale de gimnastică, aceasta a fost declarată potrivit legislaţiei în vigoare - Legea nr. 176/2010, privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice - în declaraţia de avere, şi folosită potrivit scopului prevăzut în contractul de sponsorizare încheiat cu societatea comercială respectivă, acela de a îmbunătăţi performanţele sportive.”

Împrumutat de soţia unui fondator al Astral

În declaraţiile de avere depuse de Oltean în ultimii ani apare de mai multe ori o datorie de 12.000-30.000 de euro către Felicia Nicola, scadentă ba în 2012, ba în 2014. Aceasta este soţia lui Olimpiu Valentin, unul dintre cei mai bogaţi clujeni conform topurilor revistelor de specialitate, care l-au cotat la un moment dat cu o avere de 60 de milioane de euro. Fondator al firmei de cablu Astral, acesta şi-a vândut acţiunile către americanii de la UPC, încasând circa 20 de milioane de euro.
Averea lui Oltean constă într-un apartament de 148 de mp în sectorul 1, achiziţionat în 2007, în apropiere de Parcul Herăstrău şi două autoturisme, un BMW fabricat în 2003 şi un Nissan Micra din 2006. În 2008, familia Oltean a vândut un apartament, cu 150.000 de euro, unei societăţi comerciale al cărui nume nu a fost menţionat în declaraţiile de avere. „Parcă era din Gherla. Apartamentul era în Cluj şi l-am vândut atunci când m-am mutat în Bucureşti. Pentru a-mi cumpăra altul în Capitală, am împrumutat banii de la doamna Nicola care este prietenă cu soţia mea, amândouă activând în domeniul medical”, a declarat Gelu Oltean.comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.