Needitat: o Revolutie televizata
Stefan Candea / 2011-06-16
Acasa | Investigatii | Needitat: o Revolutie televizata
Share this story

300 de fisiere video redau 16 ore de proteste filmate de 13 camere de supraveghere si documenteaza intreaga asa-numita “Revolutie Twitter” din Moldova.

In Aprilie 2009 aproape 15 mii de persoane au iesit sa protesteze pe strazile din Chisinau. Protestele au inceput cu un flashmob pe 6 Aprilie si s-au extins a doua zi. Media internationala a botezat miscarea “Revolutia Twitter” iar comunistii au etichetat-o drept o “provocare romaneasca”. Protestatarii au considerat ca alegerile au fost falsificate si au cerut demisia guvernului comunist si renumararea voturilor. In scurt timp, lucrurile au scapat de sub control.

Postam aici 16 ore de inregistrari video needitate. Acestea sunt filmarile inregistrate de camerele de supraveghere oficiale, postate pe cladirile Guvernului, Parlamentului si Presedintiei, in centrul Chisinaului. Sunt orele relevante ale protestelor, capturate in 300 fisiere video de catre 13 camere de supraveghere, incepand cu 7 Aprilie ora zece dimineata si terminand cu ora doua dimineata urmatoare. Autoritatitle moldovene nu au publicat niciodata aceste imagini.

CRJI ofera platforma de publicare pentru un proiect coordonat de la Chisinau de Vitalie Calugareanu. Suportul tehnic de decodare si postare a fisierelor video a fost asigurat de MIT Center for Future Civic Media. In urmatoarele zile vom publica aici o serie de articole care investigheaza abuzurile din timpul protestelor din Aprilie 2009. Foloseste platforma online, vizioneaza imaginile si adauga informatii relevante pe marginea clipurilor. Documentarea jurnalistica pentru articolele care vor urma a fost finantata de SCOOP.
comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.