Spãlãtoria “Ghearã si asociatii„
Admin / 2011-01-05 en
Acasa | Investigatii | Spãlãtoria “Ghearã si asociatii„
Share this story

Afaceri falimentare, om putred de bogat
De-a lungul mai multor episoade, „Jurnalul National” v-a dezvãluit reteaua interlopã creatã de „Nasul” Nicu Ghearã, în jurul cãruia graviteazã grupuri mafiote chineze, rusesti, italiene sau americane.

De asemenea, ati aflat despre personajele interlope cu care s-a întovãrãsit Ghearã. Astãzi vã prezentãm efectul acestui pãienjenis de tip mafiot: desi din afacerile „la vedere” nu câstigã, ci pierde sume colosale, Nicu Ghearã trãieste ca un nabab, având proprietãti de milioane de dolari.

Spãlãtoria de bani „Ghearã si asociatii”

Desi firmele familiei sale nu produc profit, ci imense datorii si pierderi, Nicu Ghearã trãieste ca un nabab. Averea sa este de ordinul milioanelor de dolari
Palate, limuzine de lux, vile de vacantã în statiuni exotice – acestea sunt doar o parte dintre proprietãtile detinute de Ghearã
Toate materialele publicate de „Jurnalul National” despre organizatia pe care a pus-o la punct Nicu Ghearã converg cãtre acelasi punct: afacerile pe care acesta le deruleazã „la vedere” nu justificã deloc imensa-i avere. Cifrele oficiale ne aratã un Ghearã cu firme putine si falimentare. Atunci de unde provin milioanele de dolari cu care acesta si-a construit si îsi consolideazã imperiul? La aceastã întrebare am rãspuns în episoadele anterioare, dar subiectul nu i-a pasionat si pe oamenii legii. (Stefan Cândea, Paul Cristian Radu)

Gãuri negre: Dupã datele contabile, Nicu Ghearã este o persoanã caritabilã!

Într-un singur an, firmele sale si ale asociatilor sãi înregistreazã pierderi de peste un miliard de lei si datorii de cel putin 56 de miliarde
Nicu Ghearã pozeazã în important om de afaceri. Investeste în fotbal, finanteazã evenimente mondene si sponsorizeazã tot felul de persoane. Singura lui sursã de venit „la vedere” e reprezentatã de firmele pe care le detin el sau membrii familiei sale. Am analizat rapoartele existente la Administratia Financiarã, cu privire la situatia contabilã a firmelor familiei Ghearã. Iatã care este aceasta la momentul actual, reiesind din documentele oficiale aflate la Ministerul Finantelor.
Euro Utimex
Datorii: 17,2 miliarde lei
Pierderi: 83 milioane lei
Profit: 0
Ultimul bilant al acestei firme a fost depus în 1999, iar pânã în anul 2003 nu existã nici o dovadã de venituri, impozite plãtite, cheltuieli, cifrã de afaceri si profit. La nivelul anului 1999, datoriile firmei se ridicau la 17,2 miliarde de lei. Cifra de afaceri era de 20 de milioane, iar veniturile de 110 milioane. Profitul pe acel an a fost de exact 0 lei, iar pierderile firmei de 83 de milioane. Pânã acum, dublã gaurã: la datoriile firmei si la pierderi.
Eurostandard Invest
Datorii: 1 miliard lei
Profit: 22 milioane lei
Si bilanturile acestei firme au rãmas cam în urmã. Dar, la nivelul aceluiasi an, 1999, firma înregistra datorii de peste 1 miliard de lei si un profit anemic de numai 22 de milioane. Cum cele douã firme constituie angroul Europa înseamnã cã principala afacere a lui Ghearã nu prea aduce bani în casã. Mai mult, am fi tentati sã tragem concluzia cã omul de afaceri trebuie sã scoatã bani din buzunarul lui ca sã întretinã angroul chinezilor. Un gest, se vede treaba, de-a dreptul caritabil.
Disco Space Models
Datorii: 12 miliarde lei
Pierderi: 800 milioane lei
Profit: 0
Functioneazã din 1999 si are, la nivelul anului 2002, datorii de peste 12 miliarde de lei. Cifra de afaceri este egalã cu veniturile – 700 de milioane, iar cheltuielile sunt mai mult decât dublul acestei sume – un miliard si jumãtate. Firma nu înregistreazã profit si are pierderi de 800 de milioane.
Master Agency
Datorii: ?
Pierderi: ?
Profit: ?
Pentru a rãmâne în zona cluburilor lui Ghearã, precizãm cã acesta a deschis prin mâna sa dreaptã, Pepy, firma Master Agency, care se ocupã de restaurante. Ea a fost înfiintatã împreunã cu Bogdan Clinica si DJ-ul italian Rosario Luca Internullo, adus tocmai din Sicilia, Italia. Nu a depus încã nici un raport contabil.
Space Artã si Sport
Datorii: 2 miliarde lei
Pierderi: 270 milioane lei
Profit: 0
Obiectul de activitate principal este „activitãti de radio si televiziune”. Firma a derulat contracte mãnoase cu Televiziunea Românã (de exemplu, pentru o emisiune de „fotbal si divertisment” realizatã chiar în Clubul Space al lui Ghearã de cãtre finul acestuia, Ionel Stoica). Totusi, în scripte, datoriile firmei ajung, într-un singur an, la aproape douã miliarde de lei. Cheltuielile depãsesc veniturile, astfel încât pe lista firmelor lui Ghearã se mai adaugã o gaurã de 270 de milioane.
City Town
Datorii: 9 miliarde lei
Profit: 51 milioane lei
Este complexul comercial aflat în proprietatea familiei Ghearã si a chinezului Ye Feng. Datoriile într-un singur an de functionare au ajuns la 9 miliarde de lei. Veniturile firmei sunt de 1,2 miliarde, ceea ce înseamnã cã, din chiria pe cele câteva sute de spatii comerciale si depozite, Ghearã si Feng încaseazã doar 100 de milioane de lei lunar. Revine, în medie, o chirie de 300.000 de lei lunar pentru un stand sau depozit în angro. Din nou recunoastem calitãtile filantropice ale omului de afaceri Nicu Ghearã, mai ales cã, dupã aceste preturi de dumping practicate, firma City Town înregistreazã pe un an de zile un profit de 51 milioane, adicã vreo 4 de milioane de lei lunar. Nici cât sã acopere consumul de benzinã la masina de tuns iarbã din curtea vilei de pe Strada Simetriei din Bucuresti.
Escape International
Datorii: 15 miliarde lei
Pierderi: 100 milioane lei
Profit: 0
Ne vom încheia argumentatia cu prezentarea situatiei unei companii deschise de cel considerat a fi creierul financiar al lui Ghearã, Nicolae Daniel Pepy. Acesta a înfiintat o companie denumitã ironic Escape, iar obiectul actual de activitate este „creditare pe bazã de contract”. Este cel putin o dovadã de umor negru ca astfel de oameni sã-si înfiinteze o firmã care sã se ocupe legal cu împrumuturi. Si, desi cãmãtãria este o activitate destul de profitabilã, ultimul bilant al companiei Escape aratã numai cifre dezolante: 15 miliarde datorii si pierderi de 100 de milioane.

Românii sunt luati pe nepregãtite de crima organizatã

Observãm cã, în ultimul timp, Ghearã îsi desfãsoarã mai toate afacerile prin intermediari, iar forta pe care o foloseste în cazurile când este nevoie de interventie nu poate fi legatã direct, prin documente, de firmele sale. Cel mult de familia sa, care devine din ce în ce mai mare, prin tot felul de cumetrii, nunti si botezuri. În felul acesta, Ghearã nu poate fi agãtat legal de nici o echipã de investigatii. Legea românã nu este pregãtitã pentru operatiunile de crimã organizatã care asalteazã România. Nu avem încã o lege similarã legii RICO din Statele Unite, ceea ce face ca un personaj ca Ghearã sã nu poatã fi pândit si anchetat decât pentru cazuri mãrunte, din care scapã de fiecare datã basma curatã.
Pentru orice informatie, sugestie sau comentariu pe aceastã temã vã stau la dispozitie douã adrese de e-mail: [email protected], [email protected]

Palate, vile, limuzine, cadouri, sponsorizãri

Din putinul pe care-l are, Ghearã si-a construit o adevãratã fortãreatã în Bucuresti, pe Strada Simetriei, un palat pe care l-a închiriat Ambasadei Azerbaidjanului, si-a cumpãrat o vilã în Insulele Baleare (la Ibiza – Spania, pe Strada Carles Passeig) si sponsorizeazã festivaluri de modã, cântãreti si ziaristi. De asemenea, detine nenumãrate limuzine de lux, printre care un Mercedes decapotabil.
Potrivit relatãrilor din presa vremii, la nunta finului sãu Nuredin Beinur (cel ce controleazã Litoralul de la Mangalia la Neptun), Ghearã i-a oferit acestuia 100.000 de dolari ca dar de nuntã. El a mai cotizat cu peste 400.000 de dolari ca actionar la Universitatea Craiova, sponsorizeazã cariera muzicalã a lui Marcel Pavel si cariera de creator de modã a lui Cãtãlin Botezatu. Mai mult, Ghearã sponsorizeazã concursurile de Miss România, Cupa Presei la fotbal sau deplasãrile în strãinãtate ale diferitilor artisti sau ziaristi aflati sub aripa sa ocrotitoare.

Afacerile lui Ghearã intrã în schema Bãncii Mondiale

Acest gen de activitãti financiare desfãsurate de Nicu Ghearã ne duce cu gândul la o analizã fãcutã de Banca Mondialã despre spãlarea de bani rezultati din activitãti ilegale din domeniul crimei organizate, al coruptiei etc. Asemãnãrile sunt, într-adevãr, izbitoare.
Dupã ce am analizat toate aceste date, putem completa spatiile goale din schema alãturatã, de jos în sus. Avem, pe de o parte, un consum de lux enorm (case în tarã si în strãinãtate, cluburi, alte proprietãti, investitii fãrã o provenientã justificabilã legal în fotbal, modelling, compania interesatã a politicienilor si a reprezentantilor autoritãtilor, amorteala Politiei când vine vorba de a actiona în cazul încãlcãrii legii de cãtre Ghearã), iar pe de altã parte descoperim câstiguri legale la limita subzistentei. Rezultã cã enormul consum despre care am vorbit îsi are originea si suportul în alte activitãti. La mijloc sunt diferite modalitãti de spãlare a acestor sume de bani.
Din concluziile Bãncii Mondiale, tolerarea acestui tip de activitate are influente negative asupra întregului sistem de guvernare.

Copyright © 2003 Jurnalul National
comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.