Adoptii ilegale
Stefan Candea / 2011-04-04
Share this story

de Stefan Candea (Publicat in Evenimentul Zilei)

 

Scandalul privind adoptiile de copii romani in strainatate face in continuare valuri in Europa. Chiar acum doua zile, “The Sunday Times” a publicat un amplu reportaj despre o filiera care se ocupa cu traficul international de copii. Nu mai departe de luna trecuta, baroneasa Emma Nicholson tragea si ea un serios semnal de alarma despre situatia orfanilor romani, vorbind chiar despre implicarea unor oficiali de la Bucuresti in adoptii frauduloase. Nu stim cine anume se afla pe lista doamnei Nicholson, care ar fi acei oficiali despre care vorbea. ?Evenimentul zilei? a intrat insa in posesia unor documente care atesta ca actualul si, totodata, fostul ministru al sanatatii, Daniela Bartos, a fost cercetata in anul 1997 intr-un dosar penal privind adoptiile internationale. Alaturi de ea a fost cercetat si juristul de atunci al Ministerului Sanatatii, impreuna cu doi avocati. Parchetul General  a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul doamnei Bartos, dar aparitia numelui sau intr-o astfel de ancheta nu face decit sa dea si mai mult apa la moara acuzatiilor ca in Romania traficul cu copii a fost institutionalizat.

 

Ministrul - NUP, restul, anchetati

Am intrat in posesia unei note informative, datate 6 aprilie 1998, care cuprinde situatia tuturor dosarelor penale de pina la acea data, in domeniul adoptiilor internationale ilegale. Dosarele au fost intocmite de Politia Municipiului Bucuresti si  Parchetele de pe linga judecatoriile celor sase sectoare. Una dintre anchete, inregistrata sub numarul 17864, din 31 octombrie 1997, o privea pe Daniela Bartos, actualul ministru al sanatatii. Dosarul a trecut pe la Parchetul de pe linga Judecatoria Sectorului 2, unde a avut nr. 6525/p/1997 si pe la Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie, cu numarul 567/p/1997. La Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie s-a dispus neinceperea urmaririi penale (NUP) impotriva Danielei Bartos. Dosarul s-a intors la Politia Capitalei, dar de soarta lui nu s-a mai auzit nimic. Oricum, desi Daniela Bartos a fost scoasa din culpa de procurori, cauza celorlalte persoane cercetate a fost disjunsa si ancheta ar fi trebuit sa continue.

 

“Este posibil sa fi semnat si documente false”

 

In anul 1996, seful Comitetului Roman de Adoptii (CRA) era, conform organigramei guvernului,  secretarul de stat din Ministerul Sanatatii. Prima jumatate a anului 1996, intre ianuarie si august, secretar de stat a fost Daniela Bartos, promovata apoi ministru al sanatatii, intre august si decembrie. Dosarul penal despre care vorbim se referea la nereguli in actele eliberate de CRA, pe perioada anului 1996. Am intrebat-o pe doamna Bartos pentru ce anume a fost cercetata, iar domnia sa ne-a raspuns ca nu are cunostinta sa fi facut obiectul vreunui dosar penal si ca nu a fost audiata decit o singura data de procurori, iar apoi nu a mai auzit de cazurile mentionate. Daniela Bartos ne-a confirmat faptul ca politia investiga falsuri in documentele emise de CRA, dar ne-a declarat ca nu se simte vinovata in vreun fel, pe motiv ca semnatura dumneaei a fost pusa dupa ce juristul minis-terului, Ioan Filoti, a verificat autenticitatea actelor. ?Este posibil ca, printre documentele semnate, sa se fi strecurat si documente false, insa fara cunostinta mea. De aceea aveam jurist, ca sa verifice legalitatea actelor pe care urma sa le semnez?, ne-a declarat doamna Bartos.

 

Confirmari cu cintec

 

Am aflat de la ministrul sanatatii ca, in 1996, si-a pus semnatura pe aproape 3.000 de confirmari pentru adoptii. Potrivit legislatiei in vigoare la acea data, semnatura juristului ministerului pe actele respective nu era insa necesara. In plus, desi confirmarile semnate de seful CRA trebuiau trecute in ?registrul de confirmari eliberate?, cele semnate de Daniela Bartos si Ioan Filoti au fost consemnate intr-un alt registru: cel de ?corespondente?. De asemenea, pe toate confirmarile suspecte lipseste tocmai semnatura referentului de specialitate, Dana Seraficeanu, obligatorie, potrivit legislatiei adoptiilor. Pentru ca doamna Bartos l-a sugerat, ca posibil vinovat, pe Ioan Filoti, am luat legatura si cu acesta care ne-a declarat: ?Nu imi mai amintesc nimic din acele vremuri, nu am facut nimic ilegal si mai mult nu vreau sa comentez?. Interesant este ca nici Ioan Filoti nu a fost deranjat mai mult de o singura data de procurorii care au instrumentat cazul. Daca legalitatea documentelor semnate de Daniela Bartos, in perioada cit a fost secretar de stat, ramine discutabila, un lucru este insa grav:  faptul ca doamna Bartos si-a pus semnatura pe acte emise de CRA, incepind cu august 1996, cind devenise ministru, functie care nu-i mai dadea dreptul sa administreze Comitetul Roman de Adoptii (CRA). ?Am semnat in continuare, considerind ca astfel pot tine sub control coruptia din sistemul de adoptii?, ne-a replicat ministrul sanatatii.

 

Cea mai “sinistra afacere”

 

Alaturi de Daniela Bartos si Ioan Filoti au mai fost cercetate in cazul de fata alte doua persoane: Petre Patrascu si Carmen Tatarus. Acestia fac parte acum din staff-ul fundatiilor Irene si Stuart, fundatii conduse de Elena Bustea si sora ei, Nicoleta Tabara. Cei doi avocati au intermediat la acea data adoptii internationale, preponderent catre Spania, si sint foarte apropiati Elenei Bustea. Practic, respectivii avocati fac legatura intre cazul Danielei Bartos si celebra Elena Bustea, cercetata penal pentru adoptii ilegale. Faptul ca in acest dosar este vorba numai despre doi avocati, care lucreaza acum pentru aceleasi doua fundatii, duce cu gindul la o posibila filiera de trafic cu copii, cu ramificatii pina la virf. Petre Patrascu este vicepresedintele fundatiei Irene si este asociat in firma ?Sitka-Alaska S.R.L.? cu Elena Bustea. Despre avocatul Patrascu, ?Evenimentul zilei? a mai scris la sfirsitul anului 1999, in cadrul unei ample anchete jurnalistice privind adoptiile internationale. Atunci, Patrascu fusese cercetat intr-un dosar penal aflat la Brigada de Combatere a Crimei Organizate, privind substituirea documentelor de adoptie ale unui copil grav bolnav, din Constanta. Elena Bustea, sefa fundatiilor unde lucreaza acum cei doi avocati, a fost si ea subiectul mai multor scandaluri de presa nationale si internationale, inca din anul 1995. Numele sau a revenit in atentie acum doua zile, o data cu publicarea de catre ziarul britanic ?The Sunday Times? a unui reportaj-ancheta in care Elena Bustea era mentionata drept ?personajul-cheie intr-una dintre cele mai sinistre afaceri posibile - comertul international cu copii?

 

Spania - Triunghiul Bermudelor pentru orfanii romani

 

Documentele emise de CRA si evidenta lor sint de maxima importanta pentru viitorul copiilor adoptati. Cu ajutorul acestor situatii se putea urmari evolutia copilului, prin rapoarte postadoptie. Problema este ca, pentru copiii adoptati cu ajutorul confirmarilor care fac obiectul cazului nostru, nu s-au mai facut rapoarte postadoptie, iar locul in care acestia se gasesc acum nu mai poate fi precizat de catre nimeni. Tot ce se stie este faptul ca orfanii au fost trimisi catre Spania si Italia. Politisti care au facut cercetari ne-au declarat ca peste 100 de copii romani au fost cautati cu ajutorul politiei spaniole, dar nu li s-a mai dat de urma.

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.