Semion Mogilevich a fost arestat la Moscova
Stefan Candea / 2008-01-25
Acasa | Investigatii | Semion Mogilevich a fost arestat la Moscova
Share this story

Mogilevich, om de afaceri ucrainean, acuzat ca este cel mai periculos lider mafiot provenit din fosta URSS, a fost arestat joi la Moscova pentru evaziune fiscala. La operatiune au participat peste 50 de agenti ai politiei si fortelor speciale ruse. Mogilevich este legat printre altele si de afacerile de intermediere ale gazului pe care il exporta Gazprom catre Europa. Reteaua sa a atins si Romania.

Mogilevich - fbi.gov
Mogilvich a fost arestat marti, in centrul Moscovei, impreuna cu Vladimir Nekrasov, om de afaceri rus, proprietar al celui mai cunoscut lant de parfumerii si cosmetice din Rusia, Arbat Prestige. Arestarea s-a facut in legatura cu un dosar de evaziune fiscala, in valoare de peste 2 milioane de dolari. Mogilevich, care se folosea de numele Sergei Schnaider, figura in prezent ca manager al companiei Evergate.

 

Un important exponent al mafiei ruse

Mogilevich este arestat sub acuzatia de evaziune fiscala in Rusia, insa aceasta este una dintre cele mai blande acuze care i se aduc. Cunoscut sub apelativul Seva, Mogilevich este cautat de catre FBI pentru implicare intr-o vasta retea internationala de extorcare, frauda si spalare de bani. El este implicat direct in frauda YBM Magnex International, o frauda care a generat pierderi de 150 de milioane de dolari. Potrivit presei internationale care citeaza investigatii oficiale, tot Mogilevich este in spatele scandalului Bank of New York sau BoNY, unde mafia rusa a spalat prin intermediul acestei banci peste 7 miliarde de dolari. Serviciile secrete din mai multe tari occidentale il urmaresc de mai bine de 10 ani pentru implicare intr-o retea globala de crima organizata, cu activitati vaste in traficul de droguri, armament, asasinate la comanda si prostitutie. Desi era dat in urmarire de catre FBI inca din 2003, Mogilevich s-a adapostit la Moscova fara a fi deranjat de catre autoritatile locale. El a calatorit in lume sub zeci de identitati false si a acumulat in ultimii ani mai multe cetatenii: ucraineana, rusa, israeliana si ungara. Numele lui a fost legat de afacerile de intermediere ale Gazprom.

 

Legaturi in Romania

Existau informatii in randul serviciilor secrete

Mogilevich - fbi.gov
occidentale ca Mogilevich este foarte activ in portul Odessa din Ucraina dar si in portul Constanta, unde se deplasa folosind o identitate falsa (Sergiu Magriuez). Informatia aceasta este recenta si nu a putut fi verificata, deoarece Politia de Frontiera nu tine evidenta nominala a cetatenilor straini care intra in Romania. CRJI a scris in 2003 despre conexiunile dintre gruparea Mogilevich, Gazprom si rolul unor romani in aceasta schema. La inceputul lui decembrie 2002, avocatul israelian Zeev Gordon, legat strans de Semion Mogilevich, a  infiintat la Budapesta firma EURAL Trans Gas. La cateva zile distanta EURAL devenea intermediarul Gazprom pentru vanzarea si tranzitarea de gaz catre Ucraina, o afacere de miliarde de dolari. Alaturi de Gordon, in firma au fost cooptati trei clujeni.

O alta legatura cu intermediarii Gazprom si Romania este deschiderea firmei EMFESZ Romania, tot la Cluj, la mijlocul anului trecut. EMFESZ Romania este detinuta de o firma cu nume similar de la Budapesta, al carei proprietar este Dimitri Firtash, cel care a preluat prin RosUkrEnergo afacerea de miliarde a EURAL Trans Gaz. Firtash a fost acuzat in mai multe randuri ca este doar o persoana de fatada pusa de catre Mogilevich sa-i reprezinte afacerile.  Acesta a negat acuzele. EMFESZ Romania are ca obiect de activitate distributia si comercializarea energiei electrice.    

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.