Otopeni, escala pentru traficantii de arme
Sorin Ozon / 2002-03-13 en
Acasa | Investigatii | Otopeni, escala pentru traficantii de arme
Share this story

Luptatorii din Congo, unii dintre principalii beneficiari ai armelor aduse din Romania (foto: Reuters)

Documente inregistrate in perioada 1997-1998 confirma implicarea Romaniei in scandalul international al exporturilor de armament

Traficul cu arme catre zonele internationale de conflict a implicat si tara noastra, chiar daca oficialitatile romane neaga orice amestec. Unul dintre modurile in care Romania a intrat in caruselul traficului cu armament este folosirea Aeroportului militar Otopeni pentru escala de catre companiile aeriene aflate in subordinea contrabandistilor. Al doilea, si cel mai grav, este exportul efectiv de armament catre tari aflate in apropierea zonelor de conflict, armament care avea apoi cale libera sa patrunda in tari aflate sub embargo. “Evenimentul zilei” va prezinta astazi cum a ajuns sa fie implicata Romania in astfel de tranzactii cu armament. Chiar daca armele romanesti n-au ajuns direct in tarile aflate sub embargo, ci in imediata lor vecinatate, asta nu scuza cu nimic Romania. Autoritatile romane aveau obligatia sa se gindeasca atunci ce implicatii ar fi putut avea exportul de armament cu orice pret. Nu intimplator, numele Romaniei a fost mentionat recent de presa internationala pe lista tarilor furnizoare de arme ajunse in cele din urma in tari “interzise”, cum ar fi de pilda Afganistanul.

“Romtehnica” a incarcat arme pentru Rwanda

Pe data de 10 aprilie 1997, regia de tehnica militara “Romtehnica” a incarcat intr-un avion AN 124, apartinind companiei romanesti “Acvila Air Romanian Carrier” mitraliere de calibru 12,7 mm, pistoale mitraliera de 7,62, tevi, cartuse etc., cu destinatia Kigali, Rwanda. Cinci zile mai tirziu, pe 15 aprilie 1997, o alta aeronava a companiei “Acvila Air” opereaza pe acelasi traseu, transportul repetindu-se si a doua zi. Nu stim ce s-a intimplat cu armele romanesti trimise de “Romtehnica” in Rwanda. Cert este ca dupa nici doua luni, in tara vecina, Congo, a izbucnit un singeros razboi civil, soldat cu rasturnarea de la putere a presedintelui Lorant Kabila si instalarea unui regim comunist, avindu-l in frunte pe dictatorul Denis Sassou-Nguesso. In cele din urma, toata zona a fost pusa sub embargo de ONU.

Victor Bout nu putea lipsi

Am aflat insa ca nu doar avioanele romanesti au plecat incarcate cu arme de pe Otopeni. Este vorba, in primul rind, despre transporturile efectuate prin alte companii aeriene de celebrul traficant rus de arme Victor Bout. Istoria incepe in 1995, cind una dintre companiile aeriene detinute de Victor Bout, “Air Service Charter”, din Belgia, a achizitionat un avion Boeing 707, inmatriculat in Liberia, cu care a inceput sa transporte armament. Serviciile secrete occidentale au descoperit ulterior ca acest avion a efectuat mai multe curse ilegale: in noiembrie 1999 - cursa ACH 252 F a decolat din Bulgaria incarcata cu rachete sol-aer si a aterizat la Harare, in Zimbabwe, de unde marfa a fost preluata la bordul unui avion “Iliusin” si transportata la Kinshasa, in Congo - tara supusa embargoului; pe 15 martie 2000 - cursa ACH 007 a decolat de la Bratislava, Slovacia, tot spre Harare, burdusita cu pistoale mitraliera AK 47; in 1996, prin “Sky Air” (derivata din firma-mama a lui Bout, “Air Service Charter”) au fost transportate, cu un Boeing 707 inmatriculat cu indicativul EL-JNS, pistoale mitraliera AK-47 din Bulgaria tot catre Kigali, Rwanda. Dar, mult mai grav, avionul companiei “Sky Air” a fost reperat de citeva ori, in perioada 1996-1998, si pe platforma militara a aeroportului Otopeni. In documentele pe care le detinem, acelasi avion Boeing 707 inmatriculat EL-JNS apare ca a aterizat pe aeroportul militar Otopeni, pe data de 1 mai 1998. Mai mult decit atit, pe data de 9 decembrie 1996, un alt cunoscut traficant de arme, Simen Herscovici, alias Shimon Naor, a transportat si el arme cu acelasi avion al companiei “Sky Air”, avind ca punct de plecare tot Bucurestiul.

Filiera belgiana

O alta filiera a transporturilor de arme care apare legata de numele Aeroportului Militar Otopeni este cea creata de belgianul Ronald Rossignol. Rossignol a deschis compania “Occidental Airlines” care, sub acoperirea de ajutoare umanitare, a transportat, in august 1997, cu un Boeing 707 al companiei cipriote “Avistar Airlines”, uniforme militare, un transportor blindat si statii radio pentru rebelii din Angola. In decembrie 1998, acelasi avion a fost depistat transportind arme si munitie din Slovacia in Sudan. Potrivit documentelor intrate in posesia noastra, acest avion a fost prezent si el de mai multe ori pe Otopeni. Pe 23 februarie1997, de exemplu, aeronava respectiva figura pe platforma militara a aeroportului.
In 1995, Victor Bout a infiintat “Trans Aviation Network Group”, tot ca o ramificatie a companiei “Air Service Charter”, cu baza la Sharjah in Emiratele Arabe Unite. In aceasta combinatie a fost atrasa si o companie liberiana care detinea citeva avioane printre care si un DC-8 bazat in Uganda. Si acest avion a fost prezent de mai multe ori pe Otopeni.

“Romtehnica” se scuza

Contactat telefonic, directorul-adjunct al “Romtehnica”, Aurel Nemes, ne-a declarat: “Nu este obligatia exportatorului de a urmari ce se intimpla cu armele dupa livrare. Exportatorul trebuie sa aiba grija ca beneficiarul sa-i trimita un certificat de confirmare a livrarii, in termen de cel mult patru luni de la efectuarea tranzactiei. In acel certificat, beneficiarul se obliga sa nu schimbe destinatia armamentului achizitionat”.

Sorin Ozon, Stefan Candea, Sorin Cehan

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.