Firele afacerii Rafo duc la Cotroceni
Paul Cristian Radu / 2003-11-18
Share this story

Dan Iosif a fost sponsorizat de proprietarii din umbrã ai Rafo

Într-o serie de investigatii, dedicate jocurilor de culise din jurul rafinãriei Rafo Onesti, am arãtat cã imensele sume pe care Rafo le datoreazã statului sunt jonglate între mai multe firme situate în afara tãrii.

În spatele acestora se aflã personaje precum Corneliu Iacobov, principal sponsor al PSD, Vasile Frank Timis, cãutãtorul de aur de la Rosia Montanã, Ovidiu Tender, apropiat al lui Ion Iliescu si controversat om de afaceri, si Rãzvan Temesan, "groparul Bancorex". Mai mult, arãtam, sãptãmâna trecutã, cã itele acestei afaceri merg pânã la Cotroceni. În numãrul de astãzi vã prezentãm noi date ce indicã implicarea oamenilor presedintelui în afacerea Rafo.

Fiica lui Dan Iosif

Liana Radu, directoarea firmei britanice Balkan Petroleum, ce a preluat jumãtate din Rafo Onesti si datoriile rafinãriei cãtre stat, circulã, asa cum am relatat sãptãmâna trecutã, cu un Audi A4 furat din Iugoslavia. Mai mult, masina este înmatriculatã pe numele Mirelei Nistoroiu, sefa de cabinet a lui Dan Iosif, consilierul de stat al presedintelui Ion Iliescu. Aceste fapte aratã cã directorul Balkan Petroleum este un personaj de paie, în spatele cãruia se ascund interese ce duc pânã la Cotroceni. În acest context, trebuie spus cã sefa de cabinet a lui Dan Iosif este asociatã în douã firme cu firma VGB Oil, companie ce desfãsoarã de ani de zile afaceri cu Rafo Onesti. Practic, Nistoroiu este asociatã cu VGB în firma SBS & Co si Moldova Estival. Am descoperit însã cã, în aceste douã firme, este asociatã si fiica lui Dan Iosif, Dan Andreea Anca.

Un milion de la VGB

Legãturile dintre VGB Oil, pe de o parte, si fiica si sefa de cabinet a lui Dan Iosif, de cealaltã, ne-au fost lãmurite chiar de cãtre Dan Iosif. Acesta ne-a declarat cã a beneficiat de sprijinul în bani al firmei VGB Oil, condusã de Octavian Iancu, în douã rânduri. "Îi stiu de mult pe cei de la VGB, îmi sunt prieteni. M-au creditat, sã spunem asa, cu suma de 500.000 de dolari ca sã pot achizitiona Hotelul Moldova din statiunea Olimp. Au venit cu banii si au intrat si în afacere", a spus Dan Iosif. Într-adevãr, VGB Oil detine 80 la sutã din firma SBS care a preluat hotelul de pe Litoral. Dan Iosif ne-a mai spus cã a mai beneficiat de un "credit" de 500.000 de dolari de la VGB în momentul când a achizitionat o exploatare de caolin de la Medgidia. Si aici, fiica lui Dan Iosif este asociatã cu firma VGB. "Vreau sã le asigur un viitor copiilor mei", a conchis Dan Iosif în legãturã cu afacerile pe care le are cu VGB Oil.

Jonctiunea Tender - Iacobov

Conglomeratul de firme VGB face legãtura între grupul de afaceristi condusi de Corneliu Iacobov, cel care a preluat Rafo de la stat în 2001, si gruparea condusã de Ovidiu Tender, om de afaceri apropiat lui Iliescu. Practic, "mâna dreaptã" a lui Iacobov, Andrei Serban, este asociat cu grupul VGB în firma Eco Oil SRL. În acelasi timp, grupul de firme Tender SA si gruparea VGB sunt asociate în firma Top Oil SRL din Bucuresti. Aceste aliante comerciale si politice fac jocurile la Rafo Onesti, rafinãrie de unde buzunarele românilor au de încasat peste 200 de milioane de dolari.

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.