Orfani romani, in ospicii americane
Paul Cristian Radu / 2001-12-08
Acasa | Investigatii | Orfani romani, in ospicii americane
Share this story

Emma Nicholson a tras semnalul de alarma privind coruptia din adoptiile internationale
Decizia guvernului, din aceasta vara, de a opri adoptiile internationale pentru o perioada de un an a fost urmata de un val de proteste din partea fundatiilor romanesti implicate in adoptii transnationale. Reprezentanti ai acestor fundatii au considerat ca raportul Emmei Nicholson referitor la coruptia din sistemul adoptiilor este doar un basm de speriat copiii. Mai mult, articole din presa romaneasca sau internationala si documentare TV au fost criticate pentru lipsa de obiectivitate atit de catre fundatii, cit si de persoane din guvern. Sint insa si fatete ale adoptiei pe care fundatiile le ascund cu mare grija. Una dintre aceste necunoscute priveste soarta orfanilor dupa ce acestia sint adoptati. Perceptia generala este ca acesti copii sint luati din orfelinatul romanesc de parintii adoptivi si ca vor avea in sfirsit o copilarie fericita, undeva in vestul Europei sau in Statele Unite. Insa lucrurile nu stau intotdeauna asa. Sumele enorme implicate in procesul adoptiei internationale, coruptia, aviditatea unor directori de fundatii, lipsa de interes fata de situatia orfelinatelor, faptul ca orfanii sint priviti ca o marfa de export au condus la o situatie incredibila.

Din orfelinat, la ospiciu

Tressler Adoption Services (TAS) este o agentie americana care se ocupa cu plasamentul copiilor cu probleme in familii din trei state americane: Pennsylvania, Maryland si Delaware. Barbara Holtan, reprezentant al TAS, ne-a declarat ca, incepind cu 1994, agentia s-a confruntat cu o situatie fara precedent, care a luat amploare de la un an la altul. Din ce in ce mai multe familii americane au ajuns sa renunte la copiii pe care-i adoptasera din tari precum Romania sau Rusia. Astfel, din 1994 pina in iulie 2001, 136 de copii din Europa de est au fost refuzati de parintii adoptivi si au ajuns din nou in orfelinate, in America, sau chiar in sanatorii pentru bolnavi psihic. Dintre cei 136 de copii alungati de familiile adoptive, cei mai multi (91) sint din Rusia. Pe locul doi se situeaza Romania, cu 23 de copii adoptati si apoi refuzati de parinti.
Practic, copiii au schimbat orfelinatul romanesc cu unul american, sau, in cel mai rau caz cu un ospiciu sau o inchisoare pentru minori din Statele Unite. Insa acest lucru s-a intimplat dupa ce, o perioada de timp, orfanii romani le-au spus mama si tata unor parinti americani. O situatie asemanatoare exista si in statul Virginia, departamentul Fairfax.

Doar 25 la suta din copiii adoptati sint sanatosi

O alta organizatie care se ocupa de rezolvarea problemelor familiilor americane care au adoptat copii din Europa de est este “Parent Network for the Post Institutionalized Children”. Aceasta organizatie si-a inceput activitatea in acest domeniu in 1993, cind a fost contactata de 150 de familii adoptive care aveau probleme cu copiii adoptati din Europa de est. In urma cercetarilor pe care le-a efectuat, dr. Ronald Federici (reputat neuropsiholog, care colaboreaza cu mai multe organizatii din Statele Unite si Europa de est) a ajuns la concluza ca numai 25 la suta din copiii adoptati de familii din Statele Unite din Romania sau Rusia sint sanatosi. Restul au probleme psihice. Potrivit dr. Federici, aceste probleme ale orfanilor adoptati din Romania sint determinate de conditiile precare din orfelinate: lipsa de hrana, mizeria, lipsa de atentie, care ii marcheaza pe copii pentru tot restul vietii.

Adoptii pe caseta video

De cele mai multe ori, familiile americane adopta copii din Romania dupa ce i-au vazut pe o caseta video. In imaginile de pe caseta, copilul apare filmat intr-o camera plina cu jucarii si imbracat cu haine frumoase. Mai multe familii americane ne-au declarat ca viitorii parinti adoptivi primesc de la agentia americana de adoptii o caseta video cu care se prezinta apoi la un medic pediatru. Dupa ce analizeaza miscarile si reactiile copilului, medicul face o evaluare a starii de sanatate a acestuia. Din pacate, acest asa-zis consult medical nu are prea mare valoare. In legatura cu rapoartele medicale referitoare la starea de sanatate a copiilor oferiti spre adoptie, dr. Federici este de parere ca acestea sint fie inexistente, fie insuficiente, fie, in anumite cazuri, chiar falsificate.
Reporterii “Evenimentului zilei” au intervievat mai multe familii americane care au renuntat la copiii adoptati din Romania. In toate cazurile, familiile adoptive au acuzat atit agentiile de adoptii americane, cit si pe cele romanesti de faptul ca nu au dezvaluit de la inceput adevarata stare a sanatatii copilului. Aceste familii spun ca, potrivit certificatelor care le-au fost prezentate, copiii care urmau sa fie adoptati nu aveau nici un fel de problema medicala. Abia dupa ce au ajuns in Statele Unite au iesit la iveala gravele probleme psihice ale copilului. Practic, familii americane care au platit intre 25 si 30 de mii de dolari pentru un copil sanatos s-au trezit cu un copil avind grave probleme psihice. Un copil pentru care singurul loc de joaca mai poate fi curtea ingradita a unui ospiciu.

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.