Ghici cine apare la stiri?
Stefan Candea / 2007-02-14
Acasa | Investigatii | Ghici cine apare la stiri?
Share this story

"O firma care colabora cu ProTV-ul avea o datorie fata de Steaua din drepturile TV. Eu trebuia sa platesc catre Marriott, unde aveam sediul, iar Marriott ii dadea reclama ProTV-ului. N-au mai primit banii si a fost o compensare in trei" a declarat Gigi Becali saptamana trecuta, in cadrul emisiunii Nasul de pe B1 TV. Au urmat declaratii laconice din partea celor vizati, Pro TV afirmand ca nu este agentia de PR a nimanui si ca nu-si discuta contractele comerciale. Declaratiile lui Becali au fost luate ca atare de catre ziaristi insa nimeni nu a clarificat cum a decurs tranzactia si daca aceasta tranzactie in trei a existat. Dovedita cu acte, afacerea ar fi dovada unei ingerinte crase a patronului in politica editoriala a unei redactii de stiri. In plus, ar demonstra cat de usor iti poti cumpara pe sub mana spatiu de reclama in cadrul unei puternice televiziuni private, chiar pe sub nasul CNA si a Clubului Roman de Presa. Afacerea are si un iz de evaziune fiscala, intrucat nu este clar cum au fost acoperite in contabilitatea firmelor cheltuielile amintite de Becali si cine a platit taxele aferente sumelor vehiculate.

 

Noi am mers pe urma documentelor care certifica datoriile dintre cei trei actori implicati: Becali, grupul Pro si hotelul Marriott. Au iesit la iveala contracte neonorate, plangeri in instanta dar si datorii ale trustului Pro catre hotelul Marriott. Personajele sunt cunoscute. Este vorba de actorii principali ai stirilor de la ora 19, care au jucat un joc dublu in culise, avand mize de sute de mii de dolari.

 

*Becali si Sarbu

Sarbu a devenit dator catre Gigi Becali indirect, in momentul in care firmele mogulului media au achizitionat drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal din divizia A.

Cel care a castigat licitatia organizata de Liga Profesionista de Fotbal (LPF) pentru perioada 2000 – 2004 este nimeni altul decat Horatiu Nicolau, atunci presedinte al Pro Sport Group aflat in constelatia lui Sarbu. Nicolau a detronat in numele lui Sarbu firma ISM a lui Victor Becali. Conform contractului 037 din 19.01.2001, Sarbu trebuia sa plateasca 12,5 milioane de dolari pentru cei aproape patru ani de transmisiuni sportive. Din totalul de peste 12 milioane de dolari, 20 % mergeau catre LPF si 80 % direct catre cluburi. Liga trebuia sa primeasca pentru toata perioada in jur de doua milioane de dolari, insa pe parcurs platile grupului Pro au incetat. Problemele au aparut in momentul in care trebuiau achitate drepturile pentru campionatul 2003-2004. Dragomir s-a plans presei ca Sarbu ii datoreaza inca 1.3 milioane de dolari pentru acest interval. Mai multe cluburi au ajuns in instanta, incercand sa forteze LPF sa plateasca ceea ce inca nu primise de la Pro Sport Group, proaspat transformat in Agentia Drepturilor Sportive (ADS), desi contractul (vezi pag 6) dintre Liga si firma lui Sarbu arata clar ca ADS va plati direct cluburilor drepturile de televizare.

 

Clubul Steaua a avut succes si a castigat in 27 ianuarie 2005 partea sa din drepturile de televizare pentru 2003/2004 – recunoscuta la 230 de mii de dolari. Astfel am aflat suma pe care o datora firma afiliata ProTv catre Becali si clubul Steaua. Liga a facut recurs. In paralel, vazand ca risca sa fie obligata sa plateasca cluburilor drepturile din transmisiunile tv, LPF a chemat in judecata ADS in iunie 2005, cerand numai 233 de mii de dolari (cu titlul de “penalitati “) din datoria de peste un milion de dolari pe care o avea Sarbu”. Coincidenta sau nu, este tocmai suma pe care trebuia sa o primeasca clubul Steaua direct de la ADS, firma colega de trust cu Pro Tv. Atat procesul clubului Steaua cu LPF cat si procesul Ligii cu firma lui Sarbu au fost taraganate si in cele din urma suspendate. Firma ADS a declansat procedura de faliment, moment in care am aflat ca Sarbu si-a platit toate datoriile catre LPF.

Cum am aflat acest lucru? Foarte simplu, in momentul in care a dorit sa lanseze procedura de faliment, Sarbu a realizat ca pentru tot ceea ce a platit catre LPF nu a primit facturi. Astfel incat a deschis un dosar (36460/3/2006) in care a dat in judecata Liga, atasand la dosar toate OP-urile care atesta plata defalcata pana in 2004. Astfel am vazut ca Sarbu si-a stins toate datoriile fata de Liga. Cat despre datoria catre clubul Steaua am aflat chiar din gura lui Becali: in ceea ce priveste anul competitional 2003/2004 ea a fost stinsa prin mediatizarea lui Gigi in fiecare buletin al stirilor serii. Nu se stie inca modul in care s-a achitat Sarbu de datoriile catre celelalte cluburi, insa numai o ancheta a Garzii Financiare poate stabili cu exactitate acest lucru.

 

*Marriott intra in scena

Sa mergem mai departe. Becali mentioneza o datorie a Marriott catre ProTv, unde isi facea reclama. Aici lucrurile stau exact invers. Dealtfel, ar fi lipsit de sens ca Sarbu sa aiba de incasat bani pentru reclama de la Marriott si in schimb sa difuzeze imagini cu Becali la biroul sau din incinta hotelului. Astfel incat am cautat dupa datorii in sens invers, dinspre grupul Pro catre hotel. Si am gasit, tot in perioada 2005, perioada postelectorala in care grupul lui Sarbu pare sa fi inceput sa aiba probleme cu lichiditatiile. La 12 august 2005, Societatea Companiilor Hoteliere Grand cheama in judecata Media Pro Pictures si Media Pro International (dosarele 4336 si 4335 din 2005). Motivul este neplata unor servicii hoteliere pe care Marriott le-a prestat catre cele doua firme, in valoarea de aproape un miliard jumatate de lei. La valoarea leului de atunci asta inseamna un pic peste 85 de mii de dolari. Datoriile s-au acumulat intre anii 2003-2004 si reprezinta cazarea a peste 60 de persoane (vezi listele in document, paginile 7 din 9 si 7 din 10) invitate la Bucuresti de catre firmele din grupul Pro. Dupa actionarea in instanta a firmelor lui Sarbu, avocatii hotelului Marriott se comporta ciudat. Desi aveau sanse clare de castig, ei nu mai timbreaza cererile si nici nu se prezinta la proces. Sectia Comerciala a Tribunalululi Bucuresti se autosesizeaza si nu are altceva de facut decat sa anuleze actiuniile in instanta ale Marriott. Casa de avocati "Bostina si Asociatii" pierde ambele procese. Nu aceasta este parerea PR-ului casei de avocati, Ovidiu Constantinescu: "Din punctul nostru de vedere, nu am pierdut procesul." Constantinescu nu a mai vrut sa adauge nimic, invocand relatia de confidentialitate intre client si avocat. Comportamentul avocatilor poate sugera ca intre firmele lui Sarbu si Marriott s-a ajuns la alt fel de intelegere. Mediatizarea hotelului in stirile de seara, la pachet cu Gigi Becali si clubul Steaua, poate fi una din explicatii. Este intarita si de declaratia catre Cotidianul a lui Fathi Taher, copropiretar al hotelului: “Firma trebuia sa-si recupereze intr-un fel banii”. Cum s-ar transpune o astfel de intelegere in documente contabile – nu ne pot lamuri decat autoritatiile.

 

*Becali nu mai vrea sa plece

Si in sfarsit, cea mai putin vinovata dintre relatiile documentate aici este relatia dintre Becali si Marriott. Aici lucrurile sunt clare, confirmate atat de documente cat si de declaratiile oficiale. Becali avea de achitat in jur de 200 de mii de dolari catre hotel pentru sediul oficial al clublui Steaua, obtinand o pasuire in schimbul deselor sale aparitii la televizor. Aparitii care faceau indirect reclama hotelului. Becali s-a folosit de sediu un timp mai indelungat, ceea ce a dus la un proces in instanta in care Marriott si-a cerut drepturile. De data aceasta a mers pana la capat, obtinand o sentinta definitiva si irevocabila (5845/2006) care obliga clubul de fotbal Steaua sa plateasca 530 de mii RON,  adica peste 200 de mii de dolari. Astfel datoria de care vorbea Becali, catre Marriott, este dovedita cu acte, ea fiind inregistrata la 18 octombrie 2006 la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

 

*Castigatori si perdanti

Din declaratiile lui Becali confruntate cu documentele gasite, rezulta un castigator absolut: trustul lui Adrian Sarbu, care conform lui Becali si-a stins datoriile catre Steaua si Marriott difuzandu-l in exces pe “razboinicul luminii” in cadrul stirilor Pro Tv. Cel de-al doilea castigator este Becali insusi, care si-a promovat imaginea pe un post national in contul datoriilor pe care clubul Steaua ar fi trebuit sa le incaseze. Mai mult, el a reusit sa-si adaposteasca sediul firmei in incinta Marriott numai pe baza aparitiilor sale televizate. Cel mai putin castigat ramane hotelul Marriott, care ar fi avut de incasat de la Becali si trustul lui Sarbu aproape 300 de mii de dolari.

Perdanti sunt si cei care au privit stirile pro tv, nestiind ca atat alcatuirea cat si continutul lor depind direct de contractele financiare pe care patronul trustului le-a incheiat chiar cu protagonistii stirilor.

 

 

Documente atasate:

  1. LPF cheama in judecata Agentia Drepturilor Sportive (ADS) pagina 1 -2 si ataseaza contractul de cedare a drepturilor de televizare a campionatului ligii A, intre 2000 si 2004 (3 pana la 14, inclusiv anexe, conventii si tabelul de distribuire a drepturilor de autor catre cluburi). Atasata este si Sentinta cu privire la falimentul ADS (15-19) si incheierea cu suspendarea procesului (19-21).
  2. Societatea Companiilor Hoteliere Grand cheama in judecata Media Pro International (1-4). Atasata lista invitatiilor Media Pro (pag 7) si sentinta (8-9).
  3. Societatea Companiilor Hoteliere Grand cheama in judecata Media Pro Pictures (1-4). Atasata lista invitatiilor Media Pro (pag 7) si sentinta (8-10).
  4. Inregistrarea datoriei clubului Steaua catre Marriott.

Stefan Candea pentru proiectul Mediaindex

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.