Cum a mânjit Nastase presa americana cu banu’ public
Sorin Ozon / 2003-11-12 en
Acasa | Investigatii | Cum a mânjit Nastase presa americana cu banu’ public
Share this story

Va încearca un dor nebun dupa figura lui Adrian Nastase – Premierul Minune! E dimineata la Washington si probabil ca în tara tocmai ruleaza niscaiva tele-jurnale. Tânjiti de peste Ocean! Familia, prietenii si colegii au privilegiul sa vada pe toate posturile figura premierului. Si pe unu si pe doi, si pe Acasa, cu vreun interviu de la Cornu. Asta dupa ce dis-de-dimineat au absorbit aceeasi figura din ziarele aparute. Aparute tot din bunavointa Lui. Exista însa o sansa si pentru cei din Statele Unite. Va dam un pont: în presa americana s-ar putea sa nimeriti peste un interviu însotit de poza lui Adrian. Sa nu va mirati, nu este o pura întâmplare. Nu! Pentru ca imaginea lui Adrian Nastase sa traverseze Atlanticul s-au platit bani grei. Cam 151 de mii si 67 dolari din bani publici. Banii au fost platiti firmei americane DCS Group, din Washington. Compania americana a prestat serviciile stabilite în contractul cu premierul României pe o perioada de 6 luni în anul 2002. Care contract stabilea (vezi facsimil) ca singura sarcina a companiei americane „aranjarea de interviuri media” pentru beneficiar, adica pentru premierul Nastase. Prima transa, de 40 de mii de dolari, a fost achitata în Aprilie 2002, înaintea derularii efective a contractului. Pentru acesti bani firma DCS Group urma sa realizeze urmatoarele: „servicii de relatii publice pentru beneficiar; va folosi contactele media pentru a crea oportunitati în favoarea beneficiarului; va aranja întâlniri cu lideri politici ai Statelor Unite”. A doua transa în valoare de 111.067 dolari, este raportata pe 31 Octombrie. DCS Group a raportat ca pentru acesti bani nu a facut decât sa „aranjeze interviuri media” pe o perioada de sase luni. Acelasi beneficiar – premierul Nastase.

Sa va explic! În baza „Foreign Agents Registration Act” adoptat în 1938 (cu 12 ani înainte de nasterea premierului Nastase), procurorul general american prezinta Congresului Statelor Unite de doua ori pe an un raport detaliat privind „natura, sursa si continutul materialelor informationale diseminate si distribuite de catre agentii beneficiarilor straini, înregistrati sub incidenta acestui Act”. Pe scurt, raportul catre Congresul american listeaza toate contractele de lobby pe care guverne, partide sau alte institutii oficiale din strainatate le încheie cu firme sau persoane din Statele Unite. Printre cele câteva sute de contracte derulate în anul 2002, raportul contine si contractul cu numarul de înregistrare 5493, detaliat mai sus, între firma DCS Group din Washington si premierul României.

Stati linistiti,
contractul mentionat nu este singurul încheiat de catre oficialii români în 2002 cu firme americane de PR. Au mai fost înca alte 6, pe care le vom enumera de îndata. William J. Burhop din Washington a primit 80 de mii de dolari pentru a discuta cu membri ai Congresului si cu staff-ul lor accesul României la NATO, între martie si septembrie 2002. Cosmos Inc din Bethesda nu a raportat suma pe care a primit-o si nici obiectul contractului cu Banca Nationala a României. Dutko Group Companies, firma mama a DCS Group, este si ea pe lista. Partenerul Dutko a fost Guvernul României, pentru o suma si activitati neraportate. McGuire Woods Consulting a încasat 150 de mii de dolari tot de la Guvernul României. Obiectul contractului a fost „contactarea membrilor Congresului si a staff-ului executiv” pentru a sprijini România în eforturile de aderare la NATO. Compania a pregatit si un summit care urma sa aiba loc la Bucuresti, aranjând totodata întâlniri dintre membri ai Guvernului si membri ai Congresului. Vizita premierului Nastase de la sfârsitul lunii Octombrie 2002 a fost pregatita de aceeasi companie. Orion Strategies LLC a discutat cu oficiali ai Guvernului american largirea NATO si transformarile care au avut loc în România. A încasat pentru aceasta peste 100 de mii de dolari. Romanian National Tourist Office din New York a încasat aproape 140 de mii de dolari de la ministerul de resort, pentru promovarea turismului în SUA. Daca tragem linie si adunam cifrele existente, vedem ca Guvernul Nastase a cheltuit în Statele Unite în 2002, peste 300 de mii de dolari pentru lobby privind aderarea la NATO, 140 de mii pentru atragerea turistilor americani si 150 de mii de dolari pentru atragerea mustelor bete la interviuri cu premierul Nastase. Deci imaginea premierului se situeaza ca importanta undeva între imaginea României si problema aderarii la NATO.

Sa revenim
în România. O cautare în arhiva electronica a bibliotecii de acte normative a Ministerului Justitiei nu releva nici un contract de promovare a imaginii premierului pe anul 2002, încheiat cu firma DCS Group. Cu atât mai ciudat cu cât apar destul contracte guvernamentale pentru promovarea imaginii externe a României.

Vom merge chiar mai departe!
Secretul pastrat în jurul contractului cu DCS Group poate avea o explicatie destul de simpla. Conform Pachetului de legi Anticoruptie este interzisa folosirea de catre demnitari a resurselor publice pentru promovarea imaginii personale sau pentru obtinerea unor profituri private. Legea 161/2003 la articolul 114 spune clar acest lucru. Desigur ca Legea 114 nu se aplica retroactiv, dar daca activitatea de anul trecut a sefului Guvernului intra sub incidenta acestei Legi, cum ne putem astepta ca pachetul de legi anticoruptie sa fie pus vreodata în practica? Trebuie adaugat si ca în urma cu câteva luni a mai existat un caz asemanator, privind tiparirea cartii „Quo Vadis, Europa?” – autor Adrian Nastase, tot din fonduri publice. În cele din urma, premierul si-a gasit un sponsor privat pentru acoperirea cheltuielilor cu tiparirea cartii si a returnat banii Guvernului.

Am încercat ca fraierii sa contactam compania DCS Group la Washington si am aflat ca aceasta companie nu mai exista. Ea a fost desfiintata la 1 octombrie, iar angajatii sai preluati de Ogilvy în cadrul unui parteneriat cu firma-mama Dutko Group. Am insistat si am ajuns la Stephen Brown, vicepresedinte în cadrul companiei Dutko. Acesta ne-a spus ca nu mai are nici o legatura cu persoanele care au lucrat în cadrul DCS si ca nu poate încalca sub nici o forma confidentialitatea contractelor desfasurate cu clientul sau, Guvernul României.

Care va sa zica am nimerit bine. Dar nu unde trebuie! Pentru ca de aceeasi opacitate ne-am lovit si în discutiile cu purtatoarea de cuvânt a premierului Nastase. Despina Neagoe a devenit din ce în ce mai expeditiva, de la o convorbire telefonica la alta, cerând în cele din urma o solicitare oficiala cu privire la amanuntele contractului cu DCS Group. Solicitare care nu a primit raspuns nici pâna la aceasta ora. Lucrurile sunt însa destul de simple si îi putem sugera doamnei Neagoe urmatorul comunicat de presa: „În timp ce sute de mii de dolari au fost cheltuiti pe actiuni de lobby si PR pentru promovarea Românie, premierul a considerat necesara si promovarea imaginii domniei sale în presa americana. A platit indirect mass-media americana pentru a-l intervieva. O activitate tipica de PR, din care câstigurile de imagine ale persoanei Adrian Nastase sunt evidente. Pentru aceasta a cheltuit o caruta de bani. Din banii vostri! O actiune daca nu ilegala, macar profund imorala, pentru care premierul îsi prezinta demisia!”

Stefan Cândea, Sorin Ozon
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigatie

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.