KGB-istii controleaza Banca Unirea
Stefan Candea / 2002-09-05 en
Acasa | Investigatii | KGB-istii controleaza Banca Unirea
Share this story

Va prezentam, in premiera, modul in care un grup de investitori apropiati serviciilor secrete de informatii rusesti au preluat o banca romaneasca. Emil Botea, fost presedinte al Bancii Unirea si al Cooperativei de Credit Banca Populara Romana, ne-a dezvaluit cum mai multi generali KGB au facut oferte pentru a cumpara Banca Unirea. Desi Botea sustine ca i-a refuzat, acestia au reusit, pe cai ocolite, sa se infiltreze in mediul financiar romanesc. Mai mult, Botea sustine ca presedintele si unul dintre actualii directori ai Bancii Unirea au un trecut KGB-ist. Strins legat de aceste persoane apare Calin Armen, un controversat om de afaceri implicat in mai multe scandaluri financiare in Rusia. In plus, Calin Armen este mason si partener de afaceri cu personaje din lumea interlopa bucuresteana.

Armen, falsul consilier parlamentar, da tepe in toata tara

La prima vedere, Calin Armen pare un marunt smecheras autohton care s-a folosit de o carte de vizita trucata pentru a insela cu peste un miliard de lei societatea de transport calatori din Buzau. In urma cu citeva luni, Armen a incheiat un contract de leasing cu societatea Trans-Bus din Buzau, prin care urma sa livreze 10 microbuze cu cite 24 de locuri. Firma de leasing a incasat taxa de management de 1,3 miliarde de lei, dupa care a spus ca nu poate finaliza contractul. Calin Armen a ramas cu banii, iar contribuabilii buzoieni cu teapa. Si toate acestea in timp ce personajul flutura pe sub nasul tuturor o carte de vizita falsa, care-l recomanda drept consilier la Camera Deputatilor. De altfel, Armen poarta la loc de cinste si in parbrizul masinii personale, un BMW 320 argintiu, inmatriculat B 98 CPL (de la "Compania Populara de Leasing"), un ecuson cu Camera Deputatilor. Din informatiile noastre, "Compania Populara de Leasing", societatea lui Armen, nu este la prima actiune de acest fel. In mai multe judete din tara, in special in est, au inceput sa iasa la iveala astfel de lovituri. "Compania Populara de Leasing" apare acum pe Internet sub un alt nume: "Eurofinance Leasing". Dar adresa este cea a firmei anterioare: www.cpl.ro, inregistrata pe numele lui Calin Armen, pe Bulevardul Titulescu nr. 48. O alta "calitate" extrem de interesanta a lui Armen, de care acesta a uzat de mai multe ori, este aceea de director relatii externe la Banca Populara Romana (BPR). La o privire mai atenta asupra personajului Calin Armen, am descoperit o intreaga structura mafiota cu radacini adinci, tocmai in Rusia.
Principala afacere a lui Armen este "Compania Populara de Leasing" (CPL), iniintata in 1999, cu sediul la aceeasi adresa ca Banca Populara Romana - Bd. Titulescu nr. 48. Actionari la CPL sint Mihaela Botea, sotia reputatului bancher, Georgeta Calin, sotia lui Armen, Girjabu Mihai Dragos, fost director in BPR, si trei companii: "Interbrok" SA (agentia de brokeraj a BPR), "Compania Internationala de Asigurari" - CIA - (cu sediul in acelasi loc: Splaiul Unirii nr. 8) si BPR. Ca administratori apar, pe linga persoanele fizice mentionate, un anume Puiu Ionel Hatos si Armen Calin. Companiile "Interbrok" si CIA, infiintate in1998, nu sint nici ele departe de Botea si BPR. Prima, o companie de brokeraj, ii are printre actionari pe Mihaela Botea, CIA si BPR, iar printre administratori pe sotii Botea si pe acelasi Girjabu. In plus, "Interbrok" apare in cartea de telefon ca functionind la aceeasi adresa cu CPL, de pe Bd. Titulescu. CIA, companie de asigurari, ii are printre asociati pe sotii Botea, pe Girjabu si ca asociat juridic compania "Interbrok". Un fel de Triunghi al Bermudelor financiar, in care inca mai dispar mari sume de bani.

Baiat de baiat

Calin Armen este nascut la 2 mai 1968, la Tbilisi, in fosta URSS. Pina acum si-a asigurat nu mai putin de patru cetatenii: rusa, armeana, gruzina si romana. Desi e nascut la Tbilisi, Armen a crescut la Moscova, impreuna cu mama lui. Numele de Calin este luat prin casatoria cu Georgeta Calin, prestatoare onesta la Sexy Club, ocazie cu care ruso-gruzino-armeanul a devenit si purtator oficial de cetatenie romana, cu adresa in Bucuresti, pe Strada Amaridiei. Numele original este Gouchtchian Armen Eduardovici, iar adresa la care a locuit este situata in Moscova, in cartierul Solntsevskaya, cartier cunoscut in toata lumea ca pepiniera de mafioti. Pe vechiul nume, Armen si-a inregistrat o singura companie in Romania, in anul 1994. Este vorba de "Orion Financial Group" SA, cu sediul in Bd. Carol. Desi numele indica oarece activitati financiare, obiectul de activitate acopera doar "restaurantele". Alaturi de Armen, in firma se afla doar doi romani: Ion Olteanu din Bucuresti si Dumitru Petras din Botosani. In rest, sint citeva nume cu puternica rezonanta rusa: Zvetlana Morozova (nascuta in Ucraina, dar domiciliata in Moscova), Sevelov Alexandr Nikiforovici, Zaitev Serghei Vladimirovici si Otcherin Valeri Fedorovici.

Asociatii rusi ai lui Armen

BPR a intrat in lichidare judiciara in octombrie 2001. Dupa aceasta, fostii manageri (a se citi Botea si echipa) cesioneaza actiunile Bancii Unirea (aflata in proprietatea BPR) catre 12 firme din afara tarii. Lichidatorul BPR ne explica in ce a constat ingineria: "Banii platiti de cele 12 firme nu i-am gasit in conturile BPR, deci vinzarea a fost fictiva. BPR a pierdut la aceasta tranzactie, cu blocarea unor fonduri si dobinzile aferente, peste 5 milioane de dolari." Pentru a recupera aceasta suma, lichidatorul a cerut o intelegere cu noii proprietari ai Bancii Unirea. Acestia au facut o oferta in bataie de joc, de 4 miliarde de lei. Dar sa vedem cine sint investitorii straini care au ajuns sa pagubeasca BPR. Banca a fost preluata de 12 societati straine si de "Commercial Bank for Investments and Technologies", cu sediul in Moscova, dar creata in Singapore, al carei presedinte este Patron Anatoly. Tot Patron Anatoly (sau Anatoli) este si directorul Bancii Unirea. Toate societatile mentionate sint de tip off-shore, deci de necontrolat, iar multitudinea de nume rusesti da de gindit. Mai ales cind o descoperim, pe lista acestor societati, chiar pe asociata lui Armen din "Orion Financial Group" - Morozova Zvetlana, cu fir-ma Alitrade AG, din ZUG - Elvetia. De altfel, Armen este foarte apropiat si de presedintele Bancii Unirea, Alexei Voskoboi. Prin urmare, se profileaza ideea ca BPR a vindut fictiv Banca Unirea catre grupul de rusi apropiat de Armen, falsul consilier parlamentar. Iar aceasta actiune era planificata cu mult timp in urma, cind Botea anunta cu surle si trimbite puternicii investitori straini care vor sa vina la Banca Unirea.
Presedinte al bancii a devenit Alexei Voskoboi, consilierul omului de afaceri rus Arkadi Volski, bun prieten cu George Constantin Paunescu si presedinte al Uniunii Antreprenorilor si Industriasilor din Rusia. Pentru a lua ochii BNR, intreaga operatiune de preluare a Bancii Unirea a fost intermediata de Banca de Industrie si Tehnologie din Moscova, care a negociat cu cele 12 societati off-shore. Evitind un eventual refuz in privinta autorizarii noilor actionari ai BCU de catre Banca Nationala a Romaniei, fiecare dintre noii investitori a preluat de la BPR cite un mic pachet de actiuni, astfel incit participarea lor la banca comerciala sa se situeze sub 5%.

Legaturile lui Armen cu crima organizata

Armen este cunoscut si in lumea celebrilor interlopi Fatih Kesser si Mohannad de la Planet Diner. Mafiotul turc Fatih Kesser este cel care a comandat, in urma cu citiva ani, asasinatul din centrul Bucurestiului asupra unui conational, si care a fost inchis in primul dosar de spalare de bani instrumentat in Romania. Armen l-a cunoscut pe Kesser prin intermediul lui Emil Botea. Cu Fatih Kesser, Armen a incheiat un contract de vinzare a unui apartament de pe Calea Victoriei, cu 45.000 de dolari. De fapt, vinzarea s-a facut la inceputul anului 2000, intre firmele Compania Populara de Leasing (reprezentata de Armen) si Petrom International Impex (reprezentata de Fatih Kesser). Tot la inceputul anului 2000, politia dispunea inghetarea conturilor lui Kesser, care era deja cercetat in primul dosar de spalare de bani din Romania. Intre cei doi a izbucnit insa o cearta, Armen fiind dator catre Kesser cu mai mult de 100.000 de dolari. Datoria nu a fost nici in acest moment stinsa complet, ceea ce a facut ca pe capul lui Armen sa aterizeze o echipa de recuperatori. Acesta este adevaratul motiv pentru care Armen a lansat zvonul ca se afla in Germania. Si noi l-am cautat in repetate rinduri, iar cind am reusit sa obtinem o intrevedere cu el, la intilnire s-a prezentat avocatul sau, Mihai Dragan, care a incercat sa ne pacaleasca dindu-se drept Armen.
Colac peste pupaza, Calin Armen este si membru mason, "frate" cu Constantin Iancu (despre care s-au scris foarte multe lucruri nu tocmai frumoase) si Gheorghe Comanescu, dar si cu Fatih Kesser. Calin Armen apare si ca finantator al revistei "Forumul Masonic".

Botea rupe tacerea

Din discutia pe care am avut-o cu Emil Botea am aflat lucruri incredibile. El ne-a dezvaluit ca l-a cunoscut pe Armen in timp ce cauta o finantare si ca-l folosea la traduceri pentru ca avea multe contacte cu rusii. Fostul presedinte al BPR stie ca Armen a fost deputat in Duma, dar ca a trebuit sa fuga din Rusia si sa se declare mort pentru ca a fost implicat intr-un mare scandal cu fondul de pensii din Rusia, prin firma lui spalindu-se mari sume de bani. Armen a lasat in Rusia o sotie si un copil. Dupa casatoria cu o romanca, si-a luat si cetatenia romana. Botea o cunoaste pe actuala sotie a lui Armen, Geta, care a lucrat la Sexy Club. Conducind discutia spre Banca Unirea, Botea ne-a spus ca Alexei Voskoboy, presedintele bancii, a avut o pozitie oficiala in KGB, la fel ca si directorul Ivanov - fost director la o firma sovietica de turism din India (Inturist). Atit Voskoboy, cit si Anatoli Patron i-au fost recomandati de o mare firma de consultanta din Elvetia. Cind au venit, acestia au insistat sa plateasca in bani gheata, dar BNR a respins oferta, asa ca s-a ales modalitatea unui transfer bancar prin firma Russian Invest, care are acelasi sediu cu BPR. Insa Botea nu cunoaste nici o legatura intre Armen si grupul de rusi care a preluat Banca Unirea. Botea ne-a mai spus ca inaintea acestora au fost interesati de banca si alti rusi. Unul dintre acestia este un anume Vitali Kozliakov. Kozliakov, fiu de general KGB, a fost pe vremuri ministrul tehnologiei in Ucraina si director al unui institut de cercetare a metalelor rare. Botea spune ca a renuntat si la el pentru ca i s-a parut extrem de periculos, povestindu-ne ca, in momentul in care l-a intrebat ce cetatenie are, Kozliakov a scos o geanta de pasapoarte dintre care unul era romanesc. Urmatorul interesat de Banca Unirea a fost, spune Botea, Anatol Bakajef, pe care l-a cunoscut in Germania si care
i-a fost recomandat de niste rusi. Bakajef dorea sa-i finanteze banca, dar Botea l-a refuzat pentru ca acesta i-a pus in brate un geamantan cu bani. Bakajef a fost general KGB, iar in prezent locuieste in Germania, la granita cu Elvetia.
El este patronul firmei-mama "Eltana", la care sotia lui Armen este actionar. Desi, conform afirmatiilor sale, Botea l-a refuzat pe Bakajef, o legatura intre fostul general KGB si Banca Unirea exista, iar aceasta este Calin Armen. Geta, sotia lui Armen, este patroana la firma "Eltana", reprezentanta firmei cu acelasi nume din Rusia, pastorita de Bakajef. Despre aceasta legatura, Botea a spus ca nu stie nimic, declarindu-se chiar surprins la aflarea ei. De asemenea, Botea a fost foarte uimit cind a aflat de la noi ca Zvetlana Morozova, reprezentant al bancii rusesti Commercial Bank for Investments and Technologies, infiintata in Singapore, dar si jurist la Banca Unirea, apare si in firma "Orion Financial Group SA", alaturi de Armen, inca din 1995, cind inca nici nu se vorbea despre o tranzactie cu actiunile Bancii Unirea. Stim ca Zvetlana Morozova este specializata in infiintarea de companii off-shore. O astfel de firma, infiintata de ea in Elvetia, a cumparat fostul sediu al BID pentru Banca Unirea. Commercial Bank for Investments and Technologies apare pe pagina de web doar pentru a lua ochii BNR.

Afacerea Orion

O alta foarte controversata afacere care duce, dupa toate aparentele, tot la grupul de persoane amintit mai sus a fost cea initiata de firma Orion. Aceasta companie a fost infiintata, in 1995, in Romania, de catre grupul de investitii rus MMM. In Rusia, MMM a reprezentat cea mai mare teapa financiara dupa modelul Caritasului din Cluj, dar de proportii mult mai mari. Se pare ca prin firma Orion s-au spalat aici o parte din banii murdari rezultati din MMM printr-o emisiune de bonuri valorice garantate cu petrol rusesc. Firma Orion a cumparat emisiunea originala, a vindut-o, dupa care a rascuparat-o si tot asa pina cind, la un moment dat, emisiunea a fost scontata in Elvetia, la 100.000 de dolari bonul valoric. Toata emisiunea a fost cumparata in final de Deutsche Bank, care a ajuns in posesia petrolului rusesc. Dupa aceasta operatiune, firma Orion a fost desfiintata, iar marca germana a fost afectata de o puternica devalorizare. Toate acestea pot face obiectul unui caz tipic de spalare de bani, din care se vorbeste ca s-au intors in Rusia 50 de miliarde dolari curati.

Stefan Candea, Dan Badea, Sorin Ozon, Paul Cristian Radu

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.