Gheorghe Fulga, director SIE, este actionar si administrator de sereleuri: Afa
Sorin Ozon / 2002-02-12
Acasa | Investigatii | Gheorghe Fulga, director SIE, este actionar si administrator de sereleuri: Afa
Share this story

Gheorghe Fulga, seful Serviciului de Informatii Externe (SIE), este cel mai important dintre actualii demnitari cu care Paul Brener spune ca a avut legaturi. Brener (banuit ca a introdus in Romania mai multi mafioti care se indeletniceau cu spalarea banilor organizatiei criminale Cosa Nostra) s-a infipt adinc in mediul politic si de afaceri din tara noastra. El s-a apropiat cel mai mult de grupul de politicieni si oameni de afaceri din Brasov. Relatiile lui Brener in Romania au culminat cu organizarea unei intilniri, in 1995, intre Ion Iliescu si oameni de afaceri, in SUA. Probabil ca acest lucru a atirnat destul de mult in palmaresul de relatii al lui Paul Brener, nefiind de ici de colo sa organizezi intilniri pentru presedintele unei tari la rugamintea consilierului sau, in cazul nostru Gheorghe Fulga. Adaugindu-si aceasta actiune pe cartea de vizita, Brener avea suficiente atuuri sa deschida mai multe usi. Pina acum, Gheorghe Fulga a refuzat sa dea explicatii privind legatura sa cu controversatul Paul Brener. Este si motivul pentru care unii dintre membrii Comisiei parlamentare de control asupra SIE cer audierea sefului acestui serviciu secret. Astazi va prezentam un motiv in plus pentru care parlamentarii pot sa-i ceara explicatii lui Gheorghe Fulga: seful SIE este in continuare actionar si administrator la firme private desi statutul sau, de functionar public cu rang inalt, nu-i permite implicarea in afaceri.

Afaceri intre prietenii Bancii Astra

Gheorghe Fulga, actualul director al Serviciului de Informatii Externe, figureaza ca actionar si administrator in trei firme, dupa cum reiese din ultimele date de la Registrul Comertului:
Editura Apertus SRL (aflata in dizolvare pentru ca nu i-a fost majorat capitalul) a fost infiintata in 1991, in Bucuresti, de catre urmatorii actionari: Gheorghe Fulga (10%); Mircea Dutu Buzura (10%); Marin Dinu (20%) - actual senator PSD de Dimbovita; Ilie Dogaru (10%); Otilian Neagoe (20%) - actual prefect de Brasov, sociolog la “Roman” SA, in perioada ‘78-’80, fost consilier al lui Fulga pe cind acesta era prefectul Brasovului, director la SC “Poiana Brasov” SA, in perioada ‘92-’97, director la “Ana Hotels Poiana Brasov”, in perioada ‘97-’99, presedinte al CA la SC “Perla Moldovei” SA pina in 2001, membru fondator la Banca Astra, predecesoarea Bancii Romane de Scont; Mircea Cosereanu (20%) si Ani Matei (10%) - pe vremuri la Partidul Socialist;
“Consilia” SRL a fost deschisa in 1998, la Bucuresti, de catre Gheorghe Fulga care este asociat si administrator unic si se ocupa cu consultanta pentru afaceri si management;
“General Media Advertising” SA, firma de publicitate infiintata in anul 2000, la Brasov, are urmatorii asociati: Gheorghe Fulga (20%); Ion Seche (20%) - actual senator PSD si prim-vicepresedinte al PDSR Brasov, om de afaceri, membru fondator la Banca Astra; Eduard Huidan (20%) - ziarist, om de afaceri, membru fondator la Banca Astra, prieten cu Paul Brener; Nita Constantin (20%) - deputat PSD de Brasov, presedinte PSD-Brasov, om de afaceri, membru fondator la Banca Astra, prieten cu Brener (conform spuselor doamnei Zoe Petre, Brener a incercat sa-l bage pe Nita pe sub pielea lui Emil Constantinescu pe cind acesta era presedinte); ca persoana juridica mai apare ca actionar firma “Radio Timpa” SRL (20%), patronata si administrata de Nicolae Rusu; ca administratori ai “General Media Advertising” apar: Gheorghe Fulga, Palaghia Lovin, Nicolae Dogar (consilier local PSD, om de afaceri, director la SC “Poiana Brasov” SA), Isabela Maria Sandru, Eduard Huidan si Nicolae Rusu. (Sorin Ozon, Stefan Candea, Sorin Cehan)

“Faptul ca domnul Fulga este administrator la aceasta firma este problema lui”

Senatorul PSD Ion Seche ne-a declarat ca nu-si mai aduce bine aminte de firma “General Media Advertising” SA: “Imi aduc aminte vag de aceasta firma. De la infiintare n-am mai avut nici o legatura cu firma. Cred ca a fost o incercare esuata”, ne-a declarat Ion Seche. Un alt asociat din firma, Eduard Huidan, ne-a explicat ca din toata afacerea a pierdut 10 milioane. “Firma nu a avut deloc activitate, nu a functionat nici o zi. Eu am fost cooptat, in calitatea mea de om de presa, pentru consultatii tehnice. Ideea a fost sa facem o agentie puternica de publicitate in zona Brasov, care sa atraga bugete ale marilor firme de publicitate. Faptul ca domnul Fulga este administrator la aceasta firma este problema lui. Nu stiu daca functia pe care o detine este incompatibila cu cea din firma”, ne-a declarat Eduard Huidan. Pentru a lamuri situatia afacerilor sale, l-am contactat de mai multe ori pe domnul Fulga, insa fara succes. De altfel, nu este nici o surpriza; am facut aceleasi demersuri repetate si pentru a-i cere sa explice relatia sa cu Paul Brener, personaj suspectat in Italia de legaturi cu Cosa Nostra. Nici in acest caz seful SIE nu a vrut sa explice nimic.

Ultima ora: Gheorghe Fulga, chemat la Comisia SIE

Directorul Serviciului de Informatii Externe, Gheorghe Fulga, va fi invitat sa participe la o sedinta a Comisiei parlamentare de control al activitatii SIE, dupa intoarcerea din turneul asiatic, in care il insoteste pe presedintele Ion Iliescu, a anuntat ieri presedintele acestei comisii, senatorul PSD Constantin Nicolescu. Potrivit lui Nicolescu, seful SIE va fi prezent la comisie pentru o discutie pe marginea unor “probleme de actualitate”. La originea acestei hotariri a comisiei se afla deputatul PNL Ovidiu Draganescu, care a cerut ca Gheorghe Fulga sa fie invitat la o discutie cu membrii comisiei, pe marginea articolelor aparute in presa, referitoare la prezenta si activitatea in Romania a unor persoane care au legaturi cu Mafia italiana. (S.C.)

Sorin Ozon, Stefan Candea, Sorin Cehan

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.