Ancheta italienilor, blocata in Romania - Au trecut sase ani de cind anchetato
Stefan Candea / 2002-02-04
Acasa | Investigatii | Ancheta italienilor, blocata in Romania - Au trecut sase ani de cind anchetato
Share this story
Alex. Tuculeanu era director adjunct in Parchetul General cind italienii au cerut ajutorul autoritatilor romane

Ziarul nostru a descoperit ca inregistrarile convorbirilor dintre Paul Brener si persoane implicate in Cosa Nostra (cerute Bucurestiului de Directia Antimafia italian inca de acum sase ani) au fost facute in Romania, dar n-au mai ajuns in Peninsula
Ziarul “Adevarul” a dezvaluit, simbata, ca Directia anti-Mafia din Caltanissetta - Italia a cerut autoritatilor romane, inca din august si octombrie 1996, date despre legaturile dintre Paul Brener si citiva membri ai organizatiei mafiote Cosa Nostra: Alabiso Rocco, Giacinto Scianna, Antonino Fontana si Antonuccio Vincenzo (toti apropiati ai sefului Cosa Nostra, Bernardo Provenzano, si ai secundului acestuia, Giuseppe Madonia) asociati cu Brener in firme din Romania. “Evenimentul zilei” a descoperit ca inregistrarile convorbirilor cerute de italieni au fost facute in Romania, dar nu au mai ajuns in Italia. Mai mult, desi convorbirile contineau informatii grave, nu avem date din care sa reiasa ca anchetatorii romani ar fi declansat o urmarire proprie. Cine a avut, deci, interesul sa ascunda astfel de dovezi? De ce? Sint intrebari ale caror raspunsuri - necunoscute, deocamdata - vor fi, cu siguranta, foarte interesante.

Au trecut sase ani de cind anchetatorii italieni asteapta inregistrarile convorbirilor din Romania

In primul act oficial, din 23 august 1996, anchetatorii italienii cereau in regim de urgenta punerea sub urmarire a lui Paul Brener si interceptarea convorbirilor purtate de catre acesta in interiorul casei sale din Bucuresti, de pe Strada Lebedei nr. 25. Ofiterii italieni aveau informatii conform carora Brener va participa la o discutie “despre diverse aspecte ale modului de gestionare a unor operatii ale asociatiei criminale”.
La 14 octombrie italienii mai fac o cerere adresata Bucurestiului, in care mai apar citeva nume ale unor persoane dovedite ca apartinind Cosa Nostra si avind legatura cu Brener. Este vorba de Antonuccio Vincenzo si Antonino Fontana, “deja semnalat ca fiind implicat in traficul de arme si stupefiante cu tarile din Europa de est, dovediti ca apartinind gruparilor mafiote din Gela si Bagheria”.
Din interceptarile italienilor rezulta ca Brener era implicat in traficul de cocaina si traficul cu metale pretioase. O alta pista era traficul de arme. Din informatiile noastre, interceptarile convorbirilor telefonice si ale faxurilor au fost facute, chiar foarte operativ, mai ales in lunile noiembrie, decembrie 1996 si ianuarie 1997, iar rezultatele acestor actiuni au fost mentionate in rapoartele anchetatorilor romani. Cu ocazia acestor interceptari au aparut si numele lui Horia Furtuna, Codrut Constantinescu, Eduard Huidan, Constantin Nita, Anton Ciobanu si Romulus Moucha.
Insa, mai departe, nu stim ce s-a intimplat sau la ce au fost folosite informatiile culese. Cert este ca italienii nu au primit interceptarile cerute romanilor inca din august 1996.
Ceea ce mai putem preciza este faptul ca operatiunea desfasurata atunci de catre italieni s-a numit “Toscana”. Ea a fost un episod din sirul actiunilor care au culminat saptamina trecuta cu ampla operatiune anti-Mafia denumita “Property”, declansata in mai multe orase din Sicilia chiar in ziua puublicarii in “Evenimentul zilei” a articolului privind infiltrarea unor apropiati ai Cosa Nostra in Romania. Brener era banuit atunci de legaturi cu organizatii criminale si din Ungaria, Ucraina si fostele state CSI. Operatiunea “Property” priveste activitatea de spalare de bani pentru Cosa Nostra, desfasurata in ultimii ani de catre asociatii lui Brener, Giacinto Scianna si Alabiso Rocco. In aceasta operatiune se pare ca politia romana nu a facut nici o investigatie pe cont propriu, desi spalarea de bani se facea pe teritoriul tarii noastre.

Continutul cererii autoritatilor italiene

Iata esenta cererii adresate autoritatilor romane, inca din august 1996, de catre anchetatorii anti-Mafia italieni: “Oficiul nostru a initiat o ancheta judiciara, in legatura cu Alabiso Rocco, Scianna Giacinto si alti subiecti, in legatura cu care avem date ca apartin familiei mafiote din Gela, Mussomelli si Bagheria, grupuri ale organizatiei cunoscute sub numele de Cosa Nostra, care a intrat in atentia comisiei pentru diferite delicte, printre care trafic international de arme si droguri, detinere ilegala de armament, inclusiv din categoria clasificabila “de razboi”. Din ancheta intreprinsa a rezultat ca persoanele mai sus mentionate au actionat in comun pentru activitati ilicite aflate in desfasurare in Europa centrala si de est. Aceste actiuni s-au desfasurat cu sprijinul direct al lui Bernardo Provenzano, unul dintre conducatorii istorici ai Cosa Nostra. (...) In mod particular, in Romania, Scianna, cu ajutorul lui Paul Brener (foto - nr.) (...) despre care exista elemente din care rezulta asocierea mafiota, legaturi finalizate prin desfasurarea de activitati ilegale - printre care se presupune existenta inclusiv a traficului de arme si a operatiunilor internationale de spalare a banilor proveniti din activitati ilegale. Dintr-o convorbire telefonica interceptata de italieni, care a avut loc intre Alabiso si Scianna, a rezultat ca acesta din urma, in perioada cuprinsa intre sfirsitul lunii august si inceputul lunii septembrie a.c. (1996), urmeaza ca impreuna cu Raneri sa se intilneasca cu Brener, la sediul din Strada Lebedei nr.25, pentru a discuta diverse aspecte ale modului de gestionare a unor operatii ale asociatiei criminale.
La aceasta intilnire urmeaza sa participe si Alabiso, care petrece lungi perioade de timp in Romania si care a insistat in cursul discutiei telefonice asupra invitatiei adresate lui Scianna. Este de presupus ca la intilnirea de la Bucuresti vor exista si alti participanti care vor discuta modalitatile de organizare ale activitatii ilegale dintre Italia si Romania”.

Vincenzo, al patrulea mafiot asociat cu Brener

Mentionam ca Antonuccio Vincenzo, apropiat al mafiotului Giuseppe Madonia, este si el asociat cu Paul Brener, in firma “Habitat” SRL, unde detine 25 la suta din actiuni. Pe apropiatul temutului Madonia, Brener ni l-a descris ca pe un “arhitect din Gela, cumnatul celuilalt asociat al meu din “Habitat”, Pietradura, care comercializa vopsele.” Tot aici trebuie sa adaugam ca firma “Habitat” se implicase intr-un proiect de reconstructie la Snagov-sat, insa nu au procurat banii la timp.

Parchetul si politia, responsabile de ingroparea anchetelor

Responsabili de declansarea unei anchete in Parchetul General, la data de 28 august 1996, erau sefii Directiei de Urmarire Penala si Criminalistica. Atunci directorul acestei directii era Eugen Vasiliu (acum avocat), iar adjunct era Gheorghe Serban (acum pensionat din cauza unei paralizii). In acest dosar, Vasiliu i-a desemnat sa lucreze in comisia rogatorie cu italienii pe adjunctul sau, Gheorghe Serban, si pe Marian Nazat, sef Birou Urmarire Penala. La data de 4 octombrie 1996, Vasiliu si Serban au fost inlocuiti de catre procurorul general Nicolae Cochinescu (foto) cu Ovidiu Nastase si Alexandru Tuculeanu.
Nazat a mai lucrat citeva luni in Parchet, apoi a trecut in avocatura. In mod normal, echipa Vasiliu-Serban trebuia sa predea dosarul de urmarire in cadrul comisiei rogatorii cu italienii succesorilor lor, Nastase-Tuculeanu. Probabil ca acest lucru s-a intimplat, deoarece UM 0215 a efectuat interceptari in lunile noiembrie si decembrie 1996. Acest lucru se putea face doar cu supravegherea procurorilor, potrivit legii. Iata de ce Tuculeanu, acum adjunct al procurorului general, singurul care a lucrat fara intrerupere in Parchetul General si a detinut functii de conducere, trebuie sa stie ce s-a intimplat cu dosarul respectiv si de ce nu s-a declansat atunci urmarirea penala.
Cererile de colaborare in cazul Paul Brener adresate autoritatilor romane de catre Procuratura Republicii Italiene si Interpol au ramas fara raspuns. Faptul este cu atit mai grav cu cit exista informatii potrivit carora s-au facut “interceptarile discutiilor” solicitate de autoritatile italiene, insa rezultatele nu au fost comunicate de catre partea romana. La fel de grav este si faptul ca Parchetul si Ministerul de Interne nu au initiat anchete proprii in legatura cu activitatile lui Paul Brener pe teritoriul Romaniei. Unde au ajuns informatiile rezultate din inregistrarea discutiilor persoanelor care s-au perindat prin sediul lui Paul Brener sau din interceptarea convorbirilor sale telefonice? “Evenimentul zilei” va prezinta oficialii din Parchet si politie care, cel putin teoretic, ar fi trebuit sa fie informati despre caz si sa ia masurile de rigoare.

1996

Ministru de interne: Doru Ioan Taracila
Secretar de stat amiral: Emil (Cico) Dumitrescu
UM 0125: gen. Dan Gheorghe
IGP: gen. Costica Voicu
Crima organizata: col. Calin Mateescu
Interpol: col. Ion Hurdubaie

1997

Ministru interne: Gavril Dejeu
Secretar stat: gen. Teodor Zaharia
UM 0215: col. Constantin Dirna
Crima organizata: col. Calin Mateescu
IGP: gen. Pavel Abraham
Interpol: col. Ion Hurdubaie

Stefan Candea, Sorin Ozon, Ondine Ghergut, Nicoleta Savin

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.