Englezii lui Iacobov sunt romanasi din Bucuresti
Paul Cristian Radu / 2003-10-20 en
Acasa | Investigatii | Englezii lui Iacobov sunt romanasi din Bucuresti
Share this story

În spatele Balkan Petroleum sunt niste românasi

Directorul general al firmei britanice care a preluat de la Corneliu Iacobov peste 74 de milioane de actiuni ale rafinãriei din Onesti e o bucuresteancã din cartierul Tei. În spatele ei se aflã actuala conducere a Rafo.

Sãptãmâna trecutã, „Jurnalul National” a publicat o serie de investigatii referitoare la rafinãria Rafo Onesti si la modul cum statul român a fost pãgubit cu mii de miliarde de lei de cãtre un grup de indivizi condusi de Corneliu Iacobov si Rãzvan Temesan si grupati în firma austriacã Rafo GmbH. Imediat dupã publicarea acestor anchete, Corneliu Iacobov a anuntat cã a renuntat la 49 la sutã din actiunile Rafo Onesti, în favoarea firmei Balkan Petroleum Limited din Marea Britanie.
O datã cu actiunile, Balkan Petroleum a preluat si o mare parte din datoriile, în valoare de aproape 10.000 de miliarde de lei, pe care Rafo le are la bugetul statului. Cu toate cã cedarea actiunilor Rafo are impact direct asupra statului si a cetãtenilor, care, în final, vor acoperi imensele pierderi ale rafinãriei din Onesti, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a refuzat sã dezvãluie cine se aflã în spatele firmei Balkan Petroleum. Reporterii „Jurnalului National” au reusit sã obtinã documentele care aratã cine trage sforile în Balkan Petroleum.

APAPS tine la secret date publice

În momentul când am cerut date despre firma Balkan Petroleum, APAPS a invocat secretul comercial, refuzând sã ne spunã cine este firma cãreia Iacobov i-a cesionat jumãtate din actiunile Rafo Onesti. APAPS a adãugat însã cã tranzactia s-a fãcut conform legii si cã Balkan Petroleum a preluat, o datã cu actiunile, si o parte din datoriile rafinãriei.
Invocarea secretului comercial este cel putin dubioasã, într-un moment când statul a demarat procedura de executare silitã împotriva Rafo Onesti. Practic, din momentul când firma londonezã Balkan Petroleum a preluat actiunile Rafo, procedura de executare silitã este mult îngreunatã. În plus, si Petrom, care este în curs de privatizare, are la rândul ei de recuperat sume importante de bani de la rafinãria din Onesti.

Englezoaica din Lacul Tei

Reporterii „Jurnalului National” au aflat cã itele din spatele firmei Balkan Petroleum, care îsi are sediul pe Strada Tabernacle, în Londra, duc nu mai departe de Bulevardul bucurestean Lacul Tei. Aici locuieste directorul general al firmei londoneze, o româncã neaosã, pe nume Liana Radu.
Potrivit datelor puse la dispozitie de autoritãtile britanice, Liana Radu are 35 de ani si este de profesie inginer. Ea este directorul general al firmei Balkan Petroleum. Asadar, ea este cea care decide asupra celor peste 74 de milioane de actiuni cedate de Rafo cãtre Balkan Petroleum. Trebuie spus, în acest context, cã la aceastã datã Liana Radu nu este asociatã în vreo altã firmã comercialã. Acest fapt ne-a fãcut sã credem cã si în spatele doamnei Radu se aflã altcineva.

Astepta un pachet


Alaltãieri searã, reporterii „Jurnalului” i-au fãcut o vizitã Lianei Radu, director al Balkan Petroleum. Am sunat la interfonul blocului în care locuieste aceasta, pe Bulevardul Lacul Tei si, dupã câteva momente, locatara ne-a rãspuns, întrebându-ne ce vrem. În momentul când i-am spus cã dorim sã vorbim despre firma din Anglia, ea ne-a întrebat dacã avem vreun pachet din partea lui Paul Ivascu (n.n. – director general al Rafo Onesti). I-am spus cã vrem doar sã vorbim despre firma Balkan. În sfârsit, ne-a invitat în bloc, iar în momentul când am ajuns în fata usii, cu legitimatia de ziarist în mânã, ne-a întâmpinat, îmbrãcatã în capot si vorbind la mobil, o doamnã foarte bronzatã. În fapt, partenerul de conversatie era nimeni altul decât Paul Ivascu. Într-o clipitã, doamna Radu s-a albit la fatã si ne-a spus cã domnul Ivascu nu ne cunoaste. Mai mult, ne-a înmânat mobilul pentru a vorbi cu directorul Rafo.
I-am spus acestuia cine suntem si el, pe un ton alarmat, ne-a cerut sã i-o dãm din nou la telefon pe directoarea Balkan Petroleum. Între timp, Liana Radu a început sã ne ameninte cã va chema politia si sã ne ia la întrebãri despre sursa noastrã de informatii. (Paul Cristian Radu, Valentin Zaschievici)

Cine o fi misteriosul sef?

„Aoleu! Era sã fac infarct! M-a întrebat depre Balkan. Ce sã fac? Îl sun pe sefu’”, i-a mai spus Liana Radu lui Ivascu. Mai apoi, în timp ce a continuat cu amenintãrile, doamna Radu l-a sunat pe misteriosul sef si, dupã o scurtã discutie cu acesta, ne-a invitat sã iesim afarã. Ea a refuzat sã rãspundã oricãrei întrebãri legate de Balkan Petroleum.

Tãcere pe toate fronturile

În cursul zilei de ieri i-am lãsat lui Paul Ivascu o serie de mesaje prin intermediul secretarei sale de la Rafo. Acesta a refuzat sã poarte un dialog cu noi, transmitându-i secretarei cã este într-o serie de sedinte. Am aflat însã cã, dupã vizita noastrã la doamna Radu, Ivascu, misteriosul sãu sef si alte personaje angrenate în afacerea Rafo au tinut o sedintã de urgentã. Cert este cã investigatia noastrã demonstreazã cã în spatele firmei Balkan Petroleum se aflã chiar actuala conducere a Rafo, iar cedarea actiunilor Rafo, Onesti cãtre compania din Anglia este un nou artificiu menit a îngreuna eforturile creditorilor, statul si Petrom, de a-si recupera datoriile. În numãrul de luni, „Jurnalul National” va publica alte aspecte referitoare la aceastã afacere.

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.