Oprisan scoate bani din afacerile CJ Vrancea
Sorin Ozon / 2002-08-12
Acasa | Investigatii | Oprisan scoate bani din afacerile CJ Vrancea
Share this story

Marian Oprisan, dreapta, in hora cu presedintele Ion Iliescu si ministrul Miron Mitrea

Pentru a intelege forta liderului PSD Marian Oprisan in judetul Vrancea, trebuie sa aruncam o privire la banii care se invirt in judet de 10 ani incoace. Este vorba, bineinteles, despre banii publici, a caror gestionare a devenit cea mai profitabila afacere dupa ‘90. Faptul ca Oprisan si-a taiat o felie din acesti bani pentru el nu a fost niciodata atit de evident pina acum. Una dintre firmele care primesc o mare parte a banilor publici pentru diverse lucrari in judet este Aispa Stars, din Bucuresti. Actionara la aceasta firma este Art Construct 95, tot din Bucuresti, iar unul dintre proprietarii Art Construct 95 este chiar Marian Oprisan. Automat, profitul firmelor care fac afaceri cu Consiliul Judetean Vrancea este si profitul tartorelui PSD.
Oprisan, asociat cu Prunache

Potrivit ultimelor date din Registrul Comertului, la Aispa Stars SA Bucuresti figureaza ca actionari Cornel Prunache, cu 31,3a, ELIF SA Vrancea cu 17,8a (societate derivata din imperiul Seven Star) si Art Construct ‘95. Iar printre actionarii Art Construct 95 apare si presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan. Cea de-a doua societate administrata de Prunache, Aispa Star ‘95, este controlata in proportie de 87 la suta de Aispa Stars Bucuresti, iar printre asociati ii gasim pe sotia lui Prunache si pe consilierul local Sergiu Savu. Indirect, Marian Oprisan este asociat la ambele firme ale lui Cornel Prunache. Astfel, oficialii care aloca fondurile publice sint asociati in firmele particularilor care beneficiaza de pe urma acestor fonduri.

Prosperul Prunache

Corneliu Prunache este, de departe, omul de afaceri vrincean care obtine cele mai multe lucrari efectuate pe banii publici si, totodata, prieten si asociat cu Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, care aloca acesti bani. Problema o constituie modul in care Prunache foloseste aceste fonduri. Pentru multe dintre lucrari, devizele sint mult prea mari, iar la altele banii au fost incasati, dar nu s-a miscat nimic pentru continuarea lucrarilor. O astfel de lucrare a constituit-o un drum care a fost “reparat” de catre firma Aispa prin mutarea pietrei dintr-un loc in altul. Drumul de la Poiana Cristei a fost acoperit, pe o distanta de mai putin de doi kilometri, cu piatra din cariera Marul Varatec, situata la 100 de metri distanta. CJ Vrancea a platit pentru aceasta lucrare trei miliarde de lei.
Aceeasi firma se ocupa de construirea unui sediu nou al Casei de Asigurari de Sanatate, lucrare estimata la 13 miliarde de lei. Pina acum, s-au ridicat doar peretii cladirii, iar Aispa a incasat deja 14,5 miliarde de lei, apreciindu-se ca, pentru finalizarea constructiei, este necesara o suma aproximativ egala. Domeniul sanitar este un alt client solid pentru firmele lui Prunache, care este implicat in lucrarile de consolidare a numeroase dispensare satesti. Calitatea executiilor lasa insa loc pentru multe semne de intrebare.
Firma lui Corneliu Prunache a cistigat, de asemenea, licitatia pentru lucrarile la Catedrala Ortodoxa din Focsani, fiind singura participanta la aceasta licitatie. Investitia este estimata la 60 miliarde de lei, din care administratorul societatii Aispa Star a incasat deja trei. Asta doar pentru a darima casa “cunoscutului” Paul Brener, caruia i-a apartinut terenul.
Prunache si societatea Aispa sint doua nume cu rezonanta in Vrancea, unde, cu putine exceptii, lucrarile platite din bani publici sint adjudecate de catre prietenul sefului PSD Vracea. O lucrare de demolare a garii din Focsani, cu un deviz de 12 miliarde de lei, a fost pusa in seama aceluiasi “mostenitor” al imperiului Seven Star. Numele societatii Aispa este implicat in lucrarile la retelele de apa sau gaze din judet, in programele speciale de drumuri sau in refacerea dispensarelor comunale. In conturile acesteia au intrat 330.000 de dolari numai pentru lucrarile de refacere a unei gradinite, iar alte 300.000 de dolari pentru “Liceul Cuza”.

Partidul e-n toate

Principalii sustinatori ai lui Oprisan sint cunoscuti oameni de afaceri din zona, membri de partid inca de pe vremea FSN si, bineinteles, ai formatiunilor in care FSN s-a transformat de-a lungul timpului. Acestia au facut, cot la cot, politica si afaceri oneroase. Societatile comerciale infiintate la inceputul anilor ‘90 au generat, la rindul lor, o puzderie de firme, dar oamenii din spatele acestora sint aceiasi. Cel care a infiintat prima companie a FSN in zona, si totodata mentorul lui Oprisan, este Nicolae Giurgea. Acesta a fost o vreme senator FSN, dupa care s-a intors la friiele judetului Vrancea. A infiintat, in 1990, imperiul Seven Star, societate 100a fesenista, care a inghitit mai multe firme de stat. Acestea, conduse de membri marcanti ai FSN, au fost falimentate in prealabil tocmai pentru a fi preluate pe nimic. Multe dintre aceste firme sint acum actionare la Aispa Stars: ELIF Vrancea, Vranctrans, Art Construct, Zboinea si altele. Seven Star a mai inghitit si citeva foste CAP-uri, in care statul sau fostii actionari au ramas cu procente nesemnificative, dupa un sir de inginerii financiare dirijate de Giurgea. Astfel, din 1992, Seven Star a devenit un adevarat imperiu financiar in sudul Moldovei.
Situatia nu s-a schimbat prea mult in prezent, cu exceptia faptului ca Giurgea nu mai este “numarul unu” in judet, locul sau fiind luat de Marian Oprisan. Afacerile continua pe acelasi schelet creat de Giurgea in urma cu zece ani, iar cei considerati de afaceristii locali ca protejati ai lui Oprisan, cum ar fi Cornel Prunache, ii sint si asociati presedintelui Consiliului Judetean. In plus, Oprisan se bucura de sprijinul total al deputatilor PSD de Vrancea, Ristea Priboi si Miron Mitrea. Priboi, care este vazut foarte des la Focsani, pare a fi atit un consilier al lui Oprisan, cit si legatura acestuia cu primul-ministru. Relatia strinsa cu Miron Mitrea este si explicatia faptului ca o multime de fonduri de la bugetul central sint alocate constructiilor din Vrancea, lucrari care ajung, dupa cum am aratat, pe mina apropiatilor lui Oprisan. Dupa cum mentiona publicatia “Academia Catavencu”, saptamina trecuta, Oprisan ar fi declarat, la o petrecere, ca nu i se va intimpla nimic “la cite geamantane de valuta a carat la Bucuresti”. La sfirsitul saptaminii, “Monitorul de Vrancea” dedica mai mult de jumatate din ziar vizitelor de lucru ale lui Miron Mitrea in judet, cit si pagini intregi care-l ridicau in slavi pe vrednicul ministru si ii urau “La multi ani!” cu prilejul zilei de nastere. Adrian Nastase ar fi fost cu siguranta gelos daca ar fi vazut ziarul.

Nevoie de bani-gheata

In Focsani se vorbeste despre nevoia imensa a gastii lui Oprisan de bani gheata, pentru diversele cotizatii. Conform surselor noastre, care au dorit sa ramina anonime, atunci cind presedintele PSD Vrancea are nevoie de bani, ii cere amicului Cornel Prunache. Care are, de obicei, doua surse: camatarii sau filiala locala a a unei banci foarte cunoscute. Din aceleasi surse am aflat ca Prunache a imprumutat pina acum sume imense de la camatari din Galati si Braila, unde lasa, in general, garantie masini care apartin firmelor sale. Din cind in cind, atunci cind platile intirzie, camatarii mai trimit cite o echipa de recuperatori la Focsani, care-i alearga pe oamenii lui Prunache. “Daca as fi in locul lui, mi-as pune funia de git, avind in vedere citi bani trebuie sa dea inapoi!”, ne-a declarat un membru al lumii interlope din Focsani.
Indiferent de partidul aflat la guvernare, Oprisan a fost aproape de centrul financiar al judetului. Dupa cum ne-a declarat chiar el: “Tot eu am condus judetul si in legislatura trecuta!”. Asta pentru ca Oprisan s-a ocupat, intre 1996 si 2000, din functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean, de fondurile judetului, iar inainte de 1996, Oprisan a fost, pe rind, vicepresedinte si presedinte al CJ. Dupa cum aratam, forta lui Oprisan vine din fondurile pe care le gestioneaza. Asa se explica de ce, pina in acest moment, partidul nu a luat nici o masura drastica impotriva lui.
Reporters Sans Frontieres ia atitudine in scandalul Oprisan
Organizatia Reporters Sans Frontieres (RSF) a protestat ieri, prin intermediul unui comunicat oficial, fata de “campania de intimidare indreptata impotriva ziaristei Silvia Vrinceanu, de la cotidianul de opozitie “Evenimentul zilei””. “Este intolerabil ca un jurnalist de opozitie sa devina tinta unui atac personal din pricina celor publicate de ziarul la care lucreaza si, mai ales, sa se aduca atingere vietii sale private”, spune secretarul general al RSF, Robert Manard, intr-o scrisoare adresata premierului Adrian Nastase. “Va cerem sa chemati la ordine persona-litatile politice din cadrul Partidului Social Democrat responsabile pentru aceasta campanie”, se mai spune in scrisoarea secretarului general al RSF. (Silvia Vrinceanu, Doru Cobuz, Stefan Candea, Sorin Ozon)

Tinut la usa de Adrian Nastase

Surse din filiala Constanta a PSD ne-au declarat ca, in urma cu o saptamina, chiar la debutul scandalului “Marian Oprisan-Evenimentul zilei”, liderul de la Vrancea s-a dus glont la Neptun - unde premierul se afla in vacanta de vara - pentru a se consulta cu acesta. Dupa ce l-a lasat sa astepte zadarnic aproximativ doua ore, premierul i-a transmis liderului vrincean ca ar fi mai bine sa-si rezolve singur problemele, inainte de a fi prea tirziu. Prezenta lui Oprisan in anticamera resedintei de vacanta a primului-ministru ne-a fost confirmata si de surse din PSD Vrancea. Acestea au precizat ca Marian Oprisan a mers la Neptun cu o masina condusa de soferul sau de incredere. Sursele noastre din PSD Constanta au mai spus ca Oprisan ar fi preocupat excesiv de casete, lasind sa se inteleaga ca acesta ar mai putea avea si alte asemenea materiale, cu alti ziaristi din presa vrinceana. Aceleasi surse sustin ca Miron Mitrea si-a pierdut influenta in filiala judeteana Vrancea, fieful sau raminind deocamdata Constanta. Filiala Vrancea este actualmente sub controlul deputatului Ristea Priboi, sustin sursele noastre din PSD, care mai vorbesc si despre acumularea nemultumirilor in Vrancea, legate mai ales de “criza manageriala” manifestata la nivel local. (Cristian Oprea)

Silvia Vrinceanu, Doru Cobuz, Stefan Candea, Sorin Ozon

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.