Colonelul Soricica, acuzat ca i-a inmatriculat tiganului Haliu peste 30 de mas
Stefan Candea / 1999-12-21
Acasa | Investigatii | Colonelul Soricica, acuzat ca i-a inmatriculat tiganului Haliu peste 30 de mas
Share this story

Intr-o scrisoare trimisa la redactie, un cititor avizat rupe tacerea Colonelul Soricica, acuzat ca i-a inmatriculat tiganului Haliu peste 30 de masini furate

Ancheta publicata de "Evenimentul zilei" privind legaturile existente intre col. Ion Soricica, seful Brigazii de Politie Rutiera, si traficanti de masini de lux furate a determinat reactii dintre cele mai diverse, mai putin la nivelul Ministerului de Interne. Foarte multe persoane ne-au contactat la redactie, oferindu-ne noi date si sugerindu-ne si alte piste pentru continuarea investigatiei. In rindurile urmatoare publicam integral o scrisoare venita la redactie, scrisoare care confirma aspectele semnalate de ancheta noastra, cu elemente noi pe care le aducem in atentia organelor de ancheta. Verificarea lor de catre departamentele de control intern din MI ar putea constitui punctul de plecare al unei investigatii autentice despre cit de curat sau nu este seful Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei.
Mai mult, in numerele viitoare ale ziarului vom prezenta alte dezvaluiri, care vor arata adevarata dimensiune a acestor retele mafiote, ce cuprind atit nume cunoscute din lumea interlopa, cit si functionari importanti din Politie si Procuratura.

STEFAN CANDEA, PAUL CRISTIAN RADU

¬ęDomnule Cornel Nistorescu,
Am citit articolele despre Soricica si nu pot sa nu remarc ca, in Romania, decaderea morala a luat-o mult inaintea celei materiale. Avem de a face cu o coruptie generalizata!
Traficul cu masini furate a atras membri ai lumii interlope cit si politisti si procurori. Sa vorbim, de exemplu, despre un tigan Haliu. Niculaie Haliu avea o firma fantoma de asa-zise "intermedieri imobiliare" numita "Avold Tourimpex SRL". De fapt, un paravan pentru bisnita cu case si masini furate. Sediul este in B-dul Bratianu 39, bloc P6, et. 1, ap. 2, sector 3, deasupra a ceea ce era Megavision. Avind multi bani dobinditi ilicit (poate numele va aminteste de cele sapte vile de pe malul Snagovului, prezentate de TELE 7 abc, construite impreuna cu Gica Constantinescu, zis Gica Ursaru, nu Boieru cum place presei!), acest Haliu a capatat gust pentru masini scumpe. Asa ca a inceput sa isi tot cumpere. Nu una-doua, ci peste 30! Si nu de la reprezentante, ci doar masini furate, aduse in tara de diferite bande. Aceste masini, cu acte false, au fost inmatriculate pe doua cai: cea simpla era prin mr. Miricioiu (n.n. - in prezent lt.-col. la Politia Capitalei), de la Inmatriculari. Dupa fiecare inmatriculare, tiganul se prezenta cu cadouri (nu lua bani d-na maior!) la locuinta ei de pe linga Liceul Zoia Kosmodemianskaia. Sotul doamnei e tot tigan, dirijor sau asa ceva si de aici afinitatea.
Cind actele erau grosolan falsificate, Haliu isi trimitea omul de casa, pe nume Petre Giani Rodriguez, direct la Soricica. Acesta lua actele si inmatricula masinile, apoi suna la telefon si il chema pe Haliu sa isi ia certificatul. Asta era cea mai scumpa cale, adica Haliu se vaita ca asta il costa cel mai mult! Banii ii ducea Haliu direct, dupa ce actele erau facute. Se lucra pe incredere, ca intre gentlemeni! Deci aveti perfecta dreptate in tot ce scrieti! Dar asta nu e tot! Ce se intimpla mai tirziu cu masinile astfel inscrise? Tiganul isi punea de obicei initialele lui pe numere, asa ca multe se recunosc usor si acum. Folosea HNF sau NHF sau HND etc. Astea veneau de la Haliu Niculaie si porecla lui: "Fundulita", sau initiala sotiei, Florica, sau o initiala de la unul din numele copiilor (si are cinci).
Un BMW 524 TD, furat din Suedia si inscris cu B-..-HNF a fost folosit ani de zile de Haliu. O Mazda MX5, Miata, rosie, decapotabila, a fost precis inscrisa de Soricica. Masina a fost furata din Germania de un hot din Timisoara, parca Ionut il chema. Are numerele tot cu initialele asemanatoare. Un microbuz Mitsubishi L300 Diesel, furat din Solingen de acelasi Ionut, adus cu numere franceze si acte false a fost inscris de Haliu pe numele unuia din cei doi cumnati ai lui: Stan Stefan, fost chelner la Flora, sau Stan Ion, sofer de maxi-taxi, locuind pe Rahova. Multe masini au fost inscrise pe numele acestor persoane. Motivul? Sa nu "sune" tot Haliu, mereu! Asa ca interventia la Soricica se facea "pentru un cumnat". Ce e ilar: Stan Ion, care abia isi duce zilele din salariul de sofer, are inmatriculat pe numele lui un Mercedes de teren, 250D, alb, diesel, furat din Italia. Asta era masina preferata a lui Haliu in anii '94-'96. Dar s-a intimplat sa cumpere (toate astea erau preturi intre 2.000 si maximum 8.000 dolari USD) si un Golf alb, furat in Ungaria, si un Passat alb, break, turbo-diesel, furat din Cluj! O parte din masini erau apoi revindute sau date cadou! Da, poate va mira. Cadou la prieteni, contra servicii, desigur. Cine erau "prietenii"? Procurori, politisti sau membri in Administratia Locala, chiar in guvern. De ce? Pentru atribuirea de terenuri in zone bune, facut acte pe terenuri dobindite ilegal, cistigare de procese. Si asa a ajuns Haliu sa ordone la telefon procurorilor Birsu, Zarafiu si unei doamne al carei nume imi scapa, dar este amanta lui Birsu, ce procese trebuie sa cistige! Ba, mai mult: Zarafiu a imprumutat microbuzul Mitsubishi si a facut cu el un concediu la Viena! Sigur ca a stiut de la bun inceput ca e furat, i s-a spus ca sa nu aiba omul probleme! Dar cine sa opreasca un procuror de la "Generala"? Anul urmator, in '96, a cerut si a primit un Golf furat, ca fiul sau sa faca un drum in Germania!
Majoritatea retelelor se foloseau de col. Soricica. Acest lucru e evident doar daca deschide cineva dosarele de inmatriculare ale masinilor pe numele lor, sotiilor, parintilor, rudelor (n.n. - e vorba de rudele lui Haliu, dar si ale altor capi ai lumii interlope). Toate scumpe: Mercedesuri si BMW-uri. Ce nu s-a putut inscrie (au fost sfatuiti ca e prea riscant, sint urmarite de Interpol) au fost abandonate. Este cazul unui BMW 850i in 12 cilindri, o bijuterie! Cind politia se apropia prea tare de Haliu, acesta era avertizat si chemat sa dea "explicatii". Asta s-a intimplat in iunie '96 cind un "prieten" al sau, politist la Capitala, mr. Popescu - de prin Snagov de origine - l-a avertizat ca cei de la Cluj au aflat ca Passat-ul e la el si trebuie sa il restituie. Adica a fost rugat sa dea masina inapoi si admonestat: "Fii si tu mai atent, ca e din tara si oamenii au dat bani pe ea". Cind platesti regulat la politie, cind vin saptaminal procurorii sa joace pocker la sediul firmei tale, scapi usor! Toti acesti procurori si politisti in afara ca primeau apartamente pe preturi simbolice, pe care nu le achitau niciodata, mai primeau si banii pe care apoi ii jucau la carti. Unii pierdeau, altii cistigau, era un joc de noroc, nu-i asa? Data viitoare isi luau revansa. Numai ca veneau cu buzunarul gol si plecau cu sacose de bani! Sint multi ca Haliu, despre care s-ar putea scrie o carte, in Romania. Ei pompeaza cu bani in cei care "se sacrifica" stind pe salarii de bugetari: politisti, procurori. De unde credeti ca au acestia bani pentru vile la Breaza, la Mogosoaia, pentru masini scumpe, concedii in strainatate? Asa merge sistemul. Fiecare grad sau pozitie din procuratura (judecatorii nu sint importanti - ei fac ce le cer la telefon procurorii) ia un salariu de la stat si inca 10 de la delincventi. Chiar daca nu au probleme, nu sint arestati, nu sint urmariti, fiecare din lumea interlopa "cotizeaza" la cineva. Uneori la mai multi, dupa puteri. E un fel de "asigurare pe libertate". La nevoie, te ajuta!
Dar sa revenim la masini. Majoritatea masinilor nu sint furate pur si simplu din tarile de origine. Ele sint vindute de proprietari sau de unii care le inchiriaza cu carti de credit furate. Asta e idealul. Mercedesul 250D, un BMW 524Td, o Lancia Thema sint din categoria asta. De aceea, politiile din tarile de origine nici nu le vor inapoi! Nimeni nu le vrea! Ideea este sa se ia banii de la Asigurari, si gata. Sigur ca nu poti inscrie o masina cu actul de proprietate al unei firme de inchirieri! Ai nevoie de alte placute, alte acte. Cu asta se ocupa Ionut, din Timisoara. Iar cheile masinii trebuie sa fie autentice, nu pilite, iar broastele intacte. E si greu sa faci chei la un Mercedes sau BMW. Hotii le baga in tara prin vami si nu vor sa atraga atentia! Mina dreapta a lui Haliu a dus zeci de dosare cu acte lui Soricica. Apoi, dupa una-doua zile, s-a dus dupa placute etc. Oricum, actele false sint toate in dosarele de la inmatriculari. Doar daca nu au disparut, si dosarele sint goale! Problema lor e ca numarul de masini e asa de mare, si nu stiu care vor fi controlate, asa ca nu le pot ascunde pe toate! Persoana de baza, la inceput, pentru inmatricularile lui Haliu era mr. Miricioiu. Apoi, fie nemultumita de cadourile date, fie simtindu-se nesigura, a inceput sa refuze unele inmatriculari. Haliu stia de la prietenii lui ca Soricica poate face orice, dar e mai scump. Soricica era "omul lor" de multa vreme. De altfel, inmatricula pentru mai multe familii de tigani din zoina Grivita-Damaroaia. Astia foloseau buletine de tiganci tinere, care nici nu stiu sa scrie sau sa citeasca. Pe numele lor apar cumparate, direct de ele, din Italia, Franta, mai ales, doar Mercedesuri, BMW-uri, Audi. Ele nu se prezentau desigur nici la inmatricularea masinii, nici la vinzarea ei ulterioara, fiind "iscalite in lipsa". Asta nu se putea face fara complicitatea politiei! Daca erau cautate, la adresa din buletin, spuneau rizind: "Ce masina, ce Italia? eu n-am iesit din tara niciodata si mi-au si furat buletinul". Asa s-a facut cu Passat-ul furat din Cluj, pentru care politia l-a rugat pe Haliu sa o dea inapoi. Nu putea gasi chivuta pe numele careia era masina, dar seria inscrisa era identica cu seria furata la Cluj. Haliu mergea cu ea de doi ani.
Se apela la Soricica in cazuri extreme. Cind lui Haliu ii placea mult o masina o cumpara ieftin, chiar fara nici un act, si voia sa o inscrie. Asa s-a intimplat cu Mazda MX5 decapotabila. Masina a stat toata vara lui '96 in curtea unui "dealer" pe soseaua Otopeni, inainte de podul de la intrarea in Otopeni, pe stinga cum mergi spre Ploiesti. Nu s-a vindut si a luat-o inapoi. Cu actele ei, grosolan falsificate, s-a dus Petre Giani (omul de incredere al lui Haliu - n.n.) la Soricica si a venit cu numerele in aceeasi zi! A mai fost un Ford albastru, duba, cu o masa in el, un fel de masina de camping. Pe asta a cumparat-o Haliu de la Ionut din Timisoara. Masina era noua, fusese inchiriata de la o firma din fosta Germania de Est, cu carte de credit falsa. Apoi Haliu a cumparat cu 800 USD acte in alb, franceze, de la un hot cunoscut politiei. Mai sint foarte multe de spus despre traficantii de masini si s-ar putea sa va mai povestesc cite ceva cu alta ocazie...
Succes in continuare si Craciun fericit! Dar fiti atenti cum traversati strada! Nu e destul sa fie verde!

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.