Afacerea „Fly Taxi“ se îndreapta spre ograda lui Mitrea
Stefan Candea / 2004-12-07
Acasa | Investigatii | Afacerea „Fly Taxi“ se îndreapta spre ograda lui Mitrea
Share this story

Înconjurata de zvonuri si scandaluri, afacerea Fly Taxi nu a fost înca elucidata. Presa a relatat pâna acum banuiala ca aceasta companie a fost ajutata sa câstige licitatia de la începutul anului, tocmai pentru ca ar produce câstiguri financiare pentru ministrul Miron Mitrea. Va prezentam în premiera detalii care sa certifice aceasta supozitie. Oamenii de afaceri folositi pe post de paravan nu se limiteaza la afacerea Fly, ei activeaza în domeniul transportului de persoane si nu numai, vizând crearea unor pozitii de monopol.

Stefan Candea, [email protected]
Sorin Ozon,

Otopeni. În luna ianuarie 2004 a avut loc licitatia care urma sa atribuie unei singure firme serviciile de taximetrie de pe Aeroportul „Henry Coanda” din Otopeni. Caietul de sarcini fusese pus în vânzare în decembrie 2003, 7 firme l-au achizitionat si numai 2 au participat la licitatie: Fly Taxi si Allegro Taxi. În cele din urma a câstigat firma Fly Taxi. Presa a prezentat pe larg suspiciunile firmelor de taximetre care nu au putut participa la licitatie, cu privire la corectitudinea concursului. Practic, caietul de sarcini îi venea ca o manusa firmei Fly, proaspat înfiintata la sfârsitul lunii octombrie: minim 60 de autoturisme de aceeasi marca produse în 2003, portbagaj de peste 600 de litri, culoarea gri metalizat. Exact parcul auto recent achizitionat al firmei Fly.

Am descoperit în spatele actionarilor Fly Taxi legaturi care duc direct catre ministrul Transporturilor Miron Mitrea, si catre omul de afaceri de încredere al guvernarii Adrian Nastase – Alexandru Bittner. Grupul acesta de interese financiare coaguleaza totodata organizatii sindicale si patronale sub aceeasi umbrela, protejati de guvernanti si producând profit pentru acestia.

Oamenii lui Bittner si consilierul lui Mitrea

În Fly Taxi Besciu avea 39 de procente, dar a ajuns la 33 la suta la sfârsitul lunii octombrie 2004. Dan Besciu mai are o pleiada de firme în Bucuresti, în domenii diverse. El este cunoscut însa pentru restaurantul Golden Blitz din Bucuresti, al carui proprietar este cot la cot cu sotia, sotii Minculescu si Vulpescu. Ne vom opri însa asupra unei asocieri mult mai interesante. Este vorba de firma WEST TOUR 98, firma cu sediul în Bucuresti, care se ocupa cu transportul de calatori. Regasim în aceasta firma trei personaje care apar în mai toate firmele omului de afaceri Alexandru Bittner. Este vorba de Mihnea Gabriel Lucov, Ion Petre si Dorin Cocos. Fiecare dintre cei trei, separat sau împreuna, au aparut legati de una din zecile de companii pe care Bittner le-a cumparat sau la înfiintat în ultimii 14 ani.

Un al patrulea asociat este Sergiu Vladimir Ionescu, fost consilier al ministrului Transporturilor în anul 2002, pe probleme legate de transporturile rutiere. Ionescu este si administratorul firmei. El a parasit postul de consilier al lui Mitrea pentru scaunul de consilier al sercretarului de Stat Sergiu Sechelariu. Ionescu lucreaza înca din 1981 în cadrul Ministerului Transporturilor. Dupa 1996 se retrage din posturile de conducere, urmând sa paraseasca ministerul în 1999. Pâna în 2000 lucreaza în domeniul privat, dar revine în minister odata cu instalarea lui Mitrea, ca sef de Directie si apoi consilier. „Firma aceasta nu a functionat niciodata, desi ar fi trebuit sa devina o mare firma de turism” ne-a declarat Besciu. El sustine ca îl cunoaste pe Bittner, dar nu este asociat în afaceri cu acesta. Considera irelevant parteneriatul cu Ionescu, consilierul lui Mitrea, din moment ce firma nu a functionat.

Besciu accepta sa vorbeasca numai despre partea sa de afacere din Fly. El nu se considera ca facând parte dintr-un grup financiar, împreuna cu ceilalti asociati ai sai: „Cunosc foarte multa lume, sunt asociat cu diversi, dar asta nu înseamna ca am legatura cu restul afacerilor pe care asociatii mei le deruleaza. Ne-am împartit activitatile între noi: eu mi-am facut EuroFly Taxi (acelasi model de masini, sigla etc), care are dispeceratul propriu, iar partenerii mei si-au facut Fly Dispecerat în care eu nu m-am asociat, pentru servicii de dispecerat la taximetrele Fly.”

Catre colegul de sindicat al lui Mitrea, Victor Ioan Stan

Urmatorii actionari ai Fly Taxi sunt fratii Ghitulescu, care si ei detineau 40 la suta din firma, dar au ajuns la numai 33 de procente împreuna. Acestia sunt prieteni si parteneri de afaceri cu Ilie Cobrescu, presedintele Federatiei Nationale a Transportatorilor Rutieri (FNTR). Cobrescu a fost singurul contracandidat al firmei Fly la licitatie, prin firma Allegro Maxi Taxi. Este de mentionat ca la acea data, Cornel Vasile, cel care mai detinea restul de 20 de procente si în acest moment detine numai 16 la suta din Fly, era în acelasi timp administrator al firmei Allegro. Mai mult, Cobrescu este asociat împreuna cu fratii Ghitulescu si cu Cornel Vasile, în firma Trans Taxi Service. De mentionat ca actionar al firmei Allegro este si Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), cu 20 de procente.

Dupa momentul licitatiei însa, din competitori de ochii lumii, Cobrescu si Ghitulestii au devenit parteneri de afaceri. Ei au înfiintat firma Fly Dispecerat (asigura dispeceratul taximetrelor Fly), împreuna cu Vasilica Stan, nimeni alta decât sotia liderului de sindicat Victor Ion Stan. Domnul Stan, actual consilier PSD în cadrul Primariei Capitalei, este liderul grupului de consilieri PSD. El mai ocupa functia de vicepresedinte al CNSLR Fratia si de presedinte al Federatiei Sindicatelor Soferilor din România (FSSR). Este exact locul de unde a plecat ministrul Mitrea, fost tovaras de arme cu Stan care l-a mostenit. Stan a mai fost si membru în Consiliul de Administratie al RATB. Pe pagina de web a Primariei, Stan declara ca are interese în 3 firme din Bucuresti: Alcrist Comimpex, Autocargo 2000 si Vis Fly Tur. În toate cele 3 firme se afla acum Vasilica Stan, sotia sa, asociata ori cu Cobrescu ori cu fratii Ghitulescu. Stan si-a înfipt însa un picior si în firma Fly Taxi, prin intermediul cumnatului sau, Nicolae Arsenie, consolidându-si astfel pozitia. Arsenie a intrat recent în firma Fly Taxi, primind 16 procente de la actionarii initiali pentru numai 260 de milioane de lei, echivalentul a 4 mii de Euro.

Besciu ne-a declarat ca îi cunoaste pe Arsenie si Stan înca din 90. Pe de alta parte, Nicu Ghitulescu nu se stie cu cei doi de atâta timp, desi este asociat cu sotia lui Stan în mai multe firme. Besciu si Ghitulescu s-au ferit sa spuna cum au ajuns rudele lui Victor Stan în aceste firme de transport si care a fost aportul lor la derularea afacerilor. Ghitulescu afirma ca avocatul sau „nea Gigi” i-a adus în firma, si ca partile din Fly Taxi si din Fly Dispecerat au fost vândute doar cu câteva mii de Euro. „Nu se câstiga din aceasta afacere, socoteala noastra initiala nu s-a potrivit cu ce se întâmpla pe teren” sustine Ghitulescu. El a mai adaugat ca este pe piata înca din 1998, în domeniul transporturilor de persoane, si ca nici unul dintre asociatii sai nu l-a ajutat oferindu-i protectie politica. Desi tocmai prin declaratiile sale recunoaste ca în domeniul transporturilor este bine sa cunosti persoanele potrivite din minister: „Am aceleasi rute începând cu 1999, nici mai multe nici mai putine. Am pierdut numai o ruta în Prahova, pentru ca ne-a fost luata cu japca. Ne-am dus sa protestam la seful ARR, Suciu, care ne-a sfatuit sa stam în banca noastra, pentru ca interesele sunt mult prea înalte.”

Modelul Busca

Afaceri concrete în care ministrul Mitrea sa fie direct implicat nu mai exista. Pozitia sa nu-i permite sa se asocieze la vedere, el foloseste interpusi. În cazul de fata, cel mai apropiat personaj de ministrul Mitrea este Victor Stan, sindicalist, consilier PSD la Primaria Capitalei si membru în CA al RATB. Modul de operare în cazul Fly Taxi este similar cu un alt caz – Florin Busca – în care numai numele persoanelor si firmelor sunt schimbate .

Unul dintre cei care a facut multe afaceri cu banul public pus la dispozitie de catre Miron Mitrea este finul acestuia, Florian Busca.

Incepind cu 1991, Florian Busca a participat la infiintarea mai multor firme, in unele dintre ele alaturi de nume sonore cum ar fi Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 sau Mihaela Badila, implicata in afacerea de contrabanda “Portelanul”.

Dupa alegerile din 2000, Florian Busca a prins un post de consilier la Primaria Capitalei. Dupa un an, Guvernul a dizolvat Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Busca raminind si el pe diafara. In acest timp a fost si acuzat de diverse afaceri oneroase cu RATB careia ii livra combustibili.

Insa, Busca a reusit adevaratele si cele mai rentabile afaceri abia dupa anul 2000, cind s-a asociat cu nasul sau Miron Mitrea. Busca a deschis o serie de firme la care actionar juridic era si Compania Nationala Aeroportul International Otopeni, societate care este detinuta de statul Roman prin Ministerul Transporturilor, minister condus de Miron Mitrea. Firmele rezultate din aceste asocieri aveau exclusivitate in paza si curatenia Aeroportului si a Garii de Nord.

Un alt domeniu, foarte rentabil si unde se invirteau tot bani publici, in care nasul Mitrea l-a introdus pe Busca a fost ANL. Aici, Busca a prins mai multe contracte prin care a construit o serie de blocuri ANL prin firma Antrepriza Constructii Montaj nr 4.

Dupa ce afacerile dintre nas si fin s-au transformat in scandaluri publice, Mitrea a refuzat sa mai participle la nunta lui Florian Busca desi invitatiile fusesera deja tiparite.

Trafic de deseuri radioactive

Besciu si echipa sa, Costin Minculescu si Sorin Vulpescu, sunt asociati la compania ITALROM Export Import, firma care se ocupa de transportul rutier de marfuri. Este prima lor afacerea, deschisa înca din 1991. Am descoperit ca asociatul celor trei, italianul Giantonio Savelli, este mentionat într-un raport de monitorizare al organizatiei Greenpeace, într-un caz de trafic de deseuri radioactive. Savelli a exportat din Italia, la mijlocul anului 1992, 30 de mii de tone de deseuri radioactive, catre firma ITALROM, însa a fost interceptat la Trieste, în urma unui control initiat de politia italiana. Conform raportului Greenpeace, transportul lui Savelli a fost controlat în urma unor informatii care indicau implicarea sa într-o operatiune de trafic de droguri. Încarcatura italianului era însotita de documente falsificate. Besciu ne-a declarat ca a aflat de aceasta afacere de la politie, pentru ca Savelli a lucrat numai cu documente false. Totusi, Savelli înca detine 22 la suta din Italrom.

Transportul de persoane

Pe lânga afacerea Fly Taxi, grupul de firme ale fratilor Ghitulescu & Comp. detine sute de masini si licente de transport persoane în si între localitati. Este vorba de firmele Allegro, Comanto 94, Gifan Strong, Simpa Trans, Sir Impex, Millenium Trans Impex. Toate aceste companii apartin aceluiasi nucleu de persoane care a monopolizat si transportul cu taxiul de la Aeroportul Otopeni. Sutele de masini ale acestor firme efectueaza urmatoarele rute, pentru unele trasee chiar din pozitia de monopol: Alexandria, Târgoviste, Oltenita, Giurgiu, Ploiesti, Buzau, Tecuci, Mangalia, Ploiesti, Câmpina, Comanesti, Bacau, Braila, Galati, Arad, Timisoara, Calarasi, Buzau, Cheia, Turnu Magurele. Nucleul de persoane din jurul afacerilor cu taxiuri si microbuze par a urmari o strategie de acaparare a tot ceea ce înseamna transport de persoane în orase si în tara.

Existenta acestor curse este desigur o decizie politica, însa multitudinea lor a sufocat practic Societatea Cailor Ferate Române, pentru a îmbogatii rapid câtiva patroni si protectorii acestora. În tarile Uniunii Europene autocarele si microbuzele nu au voie sa transporte calatori între orase din aceeasi tara, tocmai pentru a proteja caile ferate si a rezolva problema transporturilor cu un grad de poluare cât mai mic. Se mai adauga probleme legate de siguranta a calatorilor, confort, punctualitate. Aceste curse de calatori sunt foarte rar controlate, iar la nereguli evidente autoritatile închid ochii.

Afaceri conexe – asfaltarile

Grupul mentionat mai sus nu se limiteaza doar la transporturile de persoane. Ei sunt activi si în domeniul restaurantelor, al hotelurilor si chiar al constructiilor. Bineînteles, constructii tot cu banii statului. Unul dintre patronii Fly Taxi, Dan Besciu, detine împreuna cu Sorin Vulpescu firma de constructii EUROCONSTRUCT TRADING 98. Pe site-ul Primariei Bucuresti, Euroconstruct apare cu 22 de contracte mari de reabilitare a strazilor, numai în sectorul 1 al Capitalei.
comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.