Români paravan pentru mafia rusa
Sorin Ozon / 2003-03-09
Acasa | Investigatii | Români paravan pentru mafia rusa
Share this story

Filiera Simeon Mogilevitch trece printr-un bloc din Cluj

Trei clujeni sunt implicati într-o afacere transnationalã cu mizã de sute de milioane de dolari. În spatele acestei tranzactii se ascund interesele unuia dintre cei mai vânati mafioti din lume: Semion Mogilevitch (foto-stânga).

Români paravan pentru mafia rusã

O firmã din Ungaria, controlatã din umbrã de crima organizatã rusã, a pus mâna pe transportul de gaze al GAZPROM spre Europa
România este implicatã, prin intermediul a trei clujeni, într-un joc cu mizã de sute de milioane de dolari pe piata petrolierã a lumii: bãtãlia pentru GAZPROM. Vã prezentãm în premierã date despre o afacere transnationalã în care interesele politice si interesele unora dintre cele mai importante grupãri de crimã organizatã din lume converg, creând noi structuri pe piata energeticã a lumii.
La sfârsitul anului trecut, mai precis pe 6 decembrie 2002, se înfiinta în Ungaria compania comercialã EURAL TG. Firma lua nastere cu un capital social de 12.000 de dolari si avea un numãr de patru asociati, între care trei cetãteni români. Pânã aici, nimic neobisnuit. Existã numeroase firme mici în Ungaria care au în componentã si cetãteni români. Firma Eural TG a devenit însã interesantã pe piata internationalã în momentul când a semnat un contract care i-ar putea aduce un profit anual de pânã la un miliard de dolari. În fapt, EURAL TG a devenit în decembrie 2002 firma care intermediazã vânzãrile de gaze naturale ale GAZPROM pe ruta Turkmenistan – Ucraina. GAZPROM este cea mai mare companie ruseascã din toate domeniile si una dintre cele mai mari firme pe plan mondial. Practic, GAZPROM detine 25 la sutã din rezervele de gaze naturale ale Globului si livreazã gaze naturale cãtre 25 de tãri europene, între care se numãrã si România.
Contractul ITCP-03, semnat între GAZPROM si minuscula firmã din Ungaria în care asociati sunt trei cetãteni români si unul israelian, i-a luat prin surprindere pe toti investitorii internationali din domeniul energetic. Întrebãrile referitoare la EURAL TG si la misteriosii asociati din cadrul firmei au început sã curgã.

Turkmenistan – Ucraina via Cluj-Napoca

Investigatiile noastre ne-au condus la aflarea identitãtii celor trei cetãteni români implicati în megaafacerea GAZPROM – EURAL TG, dar si mai important la descoperirea unei laturi foarte ascunse a acestei afaceri, în spatele cãreia se profileazã una dintre cele mai importante grupãri de crimã organizatã din lume – organizatia Mogilevitch.
Documentele de înfiintare a firmei EURAL TG mentioneazã cã societatea este înfiintatã cu patru asociati: Gordon Zeev, cetãtean israelian, domiciliat în Tel Aviv, Negreanu Anca, Savu Mihai si Lukacs Louise, ultimii trei fiind cetãteni români, domiciliati în Cluj-Napoca.

Milionari în dolari la bloc

Desi datã fiind dimensiunea afacerii EURAL TG – GAZPROM, cei trei români ar trebui sã ocupe unul dintre primele locuri în topul celor mai bogati oameni din România si din estul Europei, ei locuiesc însã la bloc, pe Strada Petuniei, în cartierul clujean Grigorescu.
Anca Negreanu si Mihai Savu sunt un cuplu tânãr, cu o situatie financiarã destul de precarã. Ei ocupã o camerã în apartamentul mamei Ancãi Negreanu, Ana Negreanu. Anca lucreazã ca asistentã medicalã la o scoalã din Cluj, fiind si studentã la fãrã frecventã la Facultatea de Psihologie, iar Mihai munceste pentru firma Recognos, o firmã americanã ce activeazã în domeniul programelor pentru calculator. Nici Louise Lukacs nu este chiar o bogãtasã, si ea locuind într-un apartament modest pe Strada Petuniei. Fostã actritã, trecutã bine de prima tinerete, Louise Lukacs, pe numele de fatã Luiza Orosz, a jucat, alãturi de Dorel Visan, în filmul „Lacrimi de fatã”, nominalizat în 1982 la Festivalul de la Cannes.

„Sper sã mã ajute sã plãtesc nota de telefon”


Nici unul dintre cei trei români asociati în EURAL TG nu cunoaste dimensiunea realã a acestei afaceri. Actrita Louise Lukacs ne-a declarat cã a fost introdusã în afacere de un avocat maghiar, dr. Karl Ferenc, care a asigurat-o cã este o afacere bunã din care va avea numai de câstigat. „M-a sunat Karl Ferenc, un prieten vechi în care am încredere, si mi-a propus sã intru în afacere. Am acceptat si sper sã îmi iasã si mie niste bani cu care sã acopãr mãcar nota la telefon. Am peste un milion în fiecare lunã. Nu stiu exact ce e cu aceastã afacere, vorbiti mai bine cu Karl”, ne-a spus Louise Lukacs.
La rândul sãu, Mihai Savu, pe care l-am întâlnit la sediul firmei Recognos din Cluj, ne-a declarat cã nu vrea sã vorbeascã despre afacerea EURAL – GAZPROM. Si acesta ne-a îndrumat spre avocatul maghiar Karl Ferenc.
Din informatiile noastre rezultã faptul cã cei trei români au cãlãtorit în Ungaria în luna decembrie 2002, a-tunci când a fost înfiintatã firma EURAL TG.

Douã întrebãri


• Ce s-ar putea întâmpla dacã, speriati de implicatiile afacerii, cei trei români s-ar retrage din firma EURAL TG?
• Ar putea fi pus în pericol contractul de sute de milioane de dolari dintre EURAL TG si GAZPROM?

Gruparea Mogilevitch are rãdãcini la Budapesta si Tel Aviv


Ignoranta românilor asociati în EURAL TG are o explicatie foarte simplã. Ei nu trebuie sã stie nimic despre companie si anvergura afacerilor ei, deoarece cei trei au doar un rol de fatadã în aceastã afacere. În spatele clujenilor se aflã interese geo-politice majore si se profileazã una dintre cele mai puternice grupãri de crimã organizatã din lume: gruparea Mogilevitch.
Pe lângã cei trei români, în firma EURAL este asociat si israelianul Gordon Zeev. Potrivit unor surse din mediile de informatii ucrainene, la adresa lui Gordon Zeev din Tel Aviv functioneazã firma Highrock Properties Ltd, în care sunt asociati Dimitry Firtash si un anume Igor Fisherman. Compania HIGHROCK are investitii atât în Ucraina, cât si în Moldova, investitiile fiind strâns legate de activitãtile firmei GAZPROM în aceste tãri. Igor Fisherman este un personaj foarte cunoscut în lumea crimei organizate, el fiind descris drept un membru de bazã al grupãrii Mogilevitch. Jurnalistul american Robert Friedman îl prezintã în lucrarea sa „Mafia Rosie: cum a invadat mafia ruseascã America” pe Igor Fisherman drept: „Coordonator al activitãtilor criminale ale grupului Mogilevitch în Ucraina, Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, Republica Cehã si Ungaria”. Aceastã caracterizare e fãcutã în baza unor documente FBI.
Aceleasi documente mentioneazã cã liderul grupãrii Mogilevitch, Semion Mogilevitch, este „cel mai puternic mafiot din lume”.

Mafiotul mileniului trei

Semion Mogilevitch s-a nãscut în 1946 în Kiev, Ucraina. Mogilevitch este absolvent al unei facultãti economice si este subiectul a sute de pagini de rapoarte clasificate de cãtre FBI sau servicii secrete din Marea Britanie, Belgia sau Israel. Mogilevitch este liderul incontestabil al mafiei ruse. Jurnalistul Robert Friedman, expert în crima organizatã ruseascã, spune cã: „Mogilevitch este prototipul mafiotului din noul mileniu. El a creat o retea de comunicatii globalã realizatã prin telefoane ce functioneazã prin satelit, celulare clonate, faxuri încriptate, sisteme securizate de e-mail etc.”. Mogilevitch se aflã în spatele celei mai mari operatiuni de spãlare de bani din istorie – 7 miliarde de do-lari spãlati de mafia rusã prin intermediul Bank of New York. Gruparea sa a încercat sã vândã submarine nucleare cartelurilor columbiene, se aflã în spatele a numeroase asasinate politice, este implicatã în afaceri cu deseuri nucleare, cu arme, dar actioneazã si pe cele mai mari burse ale lumii. Cartierul general al grupãrii Mogilevitch s-a aflat la Budapesta, în Ungaria, iar în prezent se crede cã Mogilevitch s-ar afla în Moscova.

Miza afacerii EURAL TG – GAZPROM

Înainte ca EURAL TG sã semneze contractul cu firma GAZPROM, o altã firmã, ITERA Group NV, intermedia vânzãrile de gaze naturale ale GAZPROM pe ruta Turkmenistan – Ucraina. Contractul dintre ITERA si GAZPROM a fost considerat unul foarte dezavantajos pentru GAZPROM, ITERA fiind acuzatã de cãtre autoritãti ale diverselor tãri din vestul Europei de implicare în operatiuni de spãlare de bani. Potrivit presei rusesti, în decembrie 2002, unul dintre presedintii GAZPROM, Alexander Ryazanov, a declarat cã: „Tranzitul gazului din Asia Centralã cãtre Ucraina poate fi asigurat de GAZPROM fãrã intermediari. De ce sã facã ITERA superprofit folosindu-se de facilitãtile oferite de GAZPROM?”. Totusi, în pofida acestei pozitii ferme, la câteva zile de la aceastã declaratie, GAZPROM semna un contract de intermediariat cu firma EURAL TG. Practic, EURAL TG a înlocuit ITERA, nici de aceastã datã GAZPROM neocupându-se în mod direct de distributia gazelor naturale. Mai trebuie mentionat în acest context faptul cã se bãnuieste cã în spatele firmei ITERA s-ar afla de fapt chiar conducerea GAZPROM. Mai mult, cotidianul „Moscow TIMES” mentioneazã într-un articol cã „2-3 miliarde de dolari dispar anual din firma GAZPROM prin coruptie, nepotism sau furt”.

GAZPROM – lider mondial pe piata energeticã

Potrivit prestigioasei firme de analizã economicã Hoover’s, GAZPROM este cea mai mare companie comercialã din Rusia, producând 94 la sutã din necesarul de gaz natural al Rusiei si controlând 25 la sutã din rezervele mondiale de gaze naturale. De asemenea, GAZPROM livreazã gaze cãtre 25 de tãri europene. Între acestea se numãrã si România, firma GAZPROM livrând anual aproape o treime din necesarul de gaz al tãrii noastre.

„Nu putem discuta asemenea amãnunte prin telefon!”

L-am contactat telefonic pe Karl Ferenc, avocatul care s-a ocupat de înfiintarea firmei EURAL si de cooptarea celor trei români în firmã. Acesta, foarte surprins de faptul cã avem numãrul sãu de telefon, ne-a explicat pe scurt cum au ajuns cei trei români într-o firmã atât de importantã. El ne-a descris EURAL TG ca pe o firmã off-shore (în sensul legii fiscale maghiare!), în care era nevoie de cooptarea unor cetãteni strãini, care sã nu desfãsoare alte afaceri în Ungaria. Astfel, ne-a declarat Ferenc, ar fi putut coopta orice alt român, alegerea celor trei fiind pur conjuncturalã. Mai pe scurt, cei trei români sunt folositi ca paravan pentru a ascunde adevãrata identitate a proprietarului. Ferenc nu a mai vrut sã intre în amãnunte si ne-a îndrumat cãtre „clientii sãi” din Budapesta: Andras Knopp, director al firmei EURAL TG, politician comunist, si asistentul sãu. La întrebarea noastrã dacã afacerea EURAL are legãturã cu Semion Mogilevitch sau cu mafia rusã, Ferenc a rãmas un pic fãrã voce, dupã care a negat cu vehementã orice legãturã.
La Budapesta ne-a rãspuns asistentul lui Andras Knopp, aflat chiar la sediul firmei EURAL TG. Acesta a pretextat cã directorul firmei se aflã într-o convorbire telefonicã prelungitã si cã nu ne poate rãspunde la întrebãri. „Nu putem discuta asemenea amãnunte prin telefon!”, ne-a tãiat-o scurt adjunctul lui Knopp. Desigur cã si el a negat existenta unei conexiuni între EURAL TG si Semion Mogilevitch sau mafia rusã.

Paul Cristian Radu, Sorin Ozon, Stefan Candea

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.