Sclavi în abatoarele germane
Stefan Candea / 2004-11-20
Acasa | Investigatii | Sclavi în abatoarele germane
Share this story

Mãcelari traficati din România, sub protectia unui senator PSD, membru al Comisiei pentru cercetarea Abuzurilor si a Coruptiei

De la 1 octombrie anul acesta, nici un muncitor din domeniul prelucrãrii cãrnii nu mai poate veni la muncã în Germania, pentru cã guvernul Federal a hotãrât sã nu mai autorizeze acordurile de transfer de fortã de muncã dintre firmele de profil din România si Germania pe o perioadã nelimitatã. Motivul acestei decizii drastice îl reprezintã implicarea unor grupãri de crimã organizatã în traficarea mãcelarilor români în Germania, la adãpostul unor contracte de muncã aparent legale.

Oldemburg – Germania . Cazul penal care a dus la o decizie ce afecteazã în jur de 5.000 de mãcelari români, este cunoscut în Germania drept Cazul Ideke – acesta fiind numele cetãteanului german care a organizat angajarea ilegalã a aproape 1.000 de mãcelari din România, de-a lungul ultimilor 4 ani. Wilfried Ideke, creierul operatiunii care i-a adus un profit ilegal de peste 5 milioane de Euro, nu a lucrat singur. El a colaborat cu mari abatoare din Germania si cu firme de plasare a fortei de muncã din România. Dar afacerea nu ar fi mers atât de bine dacã Ideke nu ar fi reusit sã ajungã sã mituiascã un senator PSD pentru a-si asigura protectia în România. La adãpostul senatorului PSD Vasile Dutã, membru al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, combaterea Coruptiei si Petitii, sute de mãcelari români au fost traficati si pusi sã munceascã ca sclavii. Actele le-au fost confiscate, salariile înjumãtãtite si unii dintre ei au fost brutalizati sau amenintati cu pistolul în momentul în care au încercat sã protesteze. Ideke a primit o pedeapsã de peste 3 ani de închisoare, iar întreaga sa avere se aflã sub sechestru. La fel si proprietarii abatoarelor care au beneficiat de munca mãcelarilor traficati, abatoare cu peste 1.000 de angajati care vor fi închise sau vândute. Muncitorii din România s-au întors acasã, fãrã banii promisi, brutalizati si extenuati dupã o muncã fizicã sustinutã. În România însã, încã nimeni nu a rãspuns pentru participarea în acest caz de crimã organizatã. Nici proprietarii firmelor de plasare a fortei de muncã, care si-au prezentat firmele ca pe companii specializate din domeniul prelucrãrii cãrnii, si nici functionarii publici sau demnitarii care au asigurat protectia si fluenta traficului cu mãcelari.

Am discutat cu echipa care a condus ancheta începând cu anul 2003, în orasul german Oldemburg, echipã formatã din 2 politisti de la Politia Criminalã si procurorul Bernard Südbeck.

“Procuratura Oldenburg a anchetat încã de la începutul anului 2003 un caz complex de crimã organizatã, caz care întrece în dimensiuni orice anchetã anterioarã din domeniu. Un cetãtean german a încheiat contracte de reprezentantã cu parteneri români, care i-au permis sã intermedieze angajarea mãcelarilor români în cadrul unor firme germane din domeniul prelucrãrii cãrnii. Mãcelarii români au fost înselati, salariile promise nu au fost plãtite nici pe jumãtate. Am stabilit cã învinuitul german a câstigat peste 5 milioane de Euro din aceste intermedieri iar de partea românã s-au primit comisioane pentru mãcelarii trimisi, profitul ilegal estimat fiind la câteva sute de mii de Euro” ne-a declarat Südbeck.

Mitã pentru senatorul Anticoruptie. Afacerea cu mãcelari se baza pe trimiterea din România a unui numãr mare de muncitori, într-un timp foarte scurt. Pentru ca lucrurile sã se miste repede si fãrã complicatii, Ideke a cãutat un sprijin în România, si l-a primit, contracost: este vorba de senatorul Dutã, care si-a dat recent demisia din cadrul PSD.

“Am stabilit cã învinuitul german a mituit un personaj important din România, un om politic. Mita a fost pentru obtinerea de fortã de muncã din România într-un timp foarte scurt.”

“Este vorba de mãcelari care au venit în anul 2003. În mod normal, actele dureazã foarte mult timp, dar acesti mãcelari erau trimitsi în câteva sãptãmâni aici.” “Pentru aceasta, învinuitul german i-a dat ca mitã senatorului român o masinã de teren marca Mercedes, în valoare de aproape 40 de mii de Euro” “Ideke vroia sã aducã mãcelari cu ajutorul senatorului prin firma EMDAN din România. Dutã a cerut si a primit masina de la Ideke” a mai adãugat procurorul Südbeck.

Greutãti în România. O anchetã desfãsuratã în Germania, dar care necesitã informatii din România, poate sã se desfãsoare foarte greu în momentul în care persoane atât de bine pozitionate sunt implicate. Victimele care ar putea da detalii sunt foarte speriate, iar anchetatorii români se pot misca foarte greu.

“Cea mai grea parte a anchetei a fost faptul cã mãcelarii români câstigau aici foarte multi bani, comparativ cu România si chiar dacã au fost abuzati nu doreau sã depunã mãrturie. Au fost amenintati, le era fricã sã nu fie trimisi înapoi în România si sã-si piardã locul de muncã; au fost chiar brutalizati si amenintati cu pistolul” a mentionat procurorul german.

De fapt, politia germanã nu a primit nici un ajutor din România. Mai degrabã ea a ajutat organele de anchetã române, trimitând o copie a dosarului penal deschis în Germania în cazul mituirii lui Dutã, cãtre Parchetul National Anticoruptie.

De partea germanã, lucrurile au fost deja clarificate, dupã cum declarã Südbeck:

“Ancheta s-a încheiat, au fost condamnati 3 cetãteni germani cu ani de închisoare, sute de mii de Euro amenzi si cu confiscarea profiturilor de milioane de Euro dobândite ilegal. 8 milioane de Euro în plus au fost recuperate la bugetul asigurãrilor sociale”.

Consecintele cazului Ideke sunt însã din cele mai grave pentru mãcelarii români:

“Si ca o consecintã politicã a acestei anchete, guvernul federal a decis interzicerea contractelor noi din domeniul prelucrãrii cãrnii atât cu România cât si cu Bulgaria, de la 1 octombrie 2004. Este vorba de 5.000 de posibili mãcelari din România care nu mai pot lucra în Germania începând cu aceastã datã” adaugã procurorul german.

La aceste consecinte se mai adaugã iminenta închidere a unui abator gigant din nordul Germaniei, pentru cã proprietarii sunt condamnati la închisoare deasemenea. Este vorba de „D und S Fleisch”, abator cu 1.200 de angajati, livrãri în întreaga Europã si peste 15 ani de activitate.

Anchete în România? De neînteles rãmâne si lipsa unei anchete în România cu privire la functionarii publici si demnitarii care s-au implicat în protejarea traficului cu mãcelari. Una din aceste persoane este cunoscutã acuma, dar ar trebui stabilit asupra cãror functionari si-a exercitat senatorul influenta, actiune rãsplãtitã cu o masinã de 40 de mii de Euro.

Mãcelari sub amenintarea pistolului

La sfârsitul lunii ianuarie 2003, 16 mãcelari români intermediati de cãtre Ideke au intrat în grevã si au reclamat autoritãtilor germane cã nu si-au mai primit salariul de mai bine de o lunã, si cã sunt obligati sã munceascã fãrã platã chiar si 17 ore pe zi. În noaptea urmãtoare, Ideke a nãvãlit peste mãcelarii români, însotit de zeci de persoane, si i-a luat la bãtaie pe mãcelari. Ideke i-a amenintat pe români cu un pistol, armã gãsitã si confiscatã de cãtre politia germanã. Pistolul, de calibrul 7.65 mm, avea seria rãzuitã, astfel încât nu se stie de unde a fost cumpãrat. Existã informatii care îl indicã pe senatorul Dutã ca persoanã care i-a mijlocit lui Ideke achizitionarea pistolului din România, prin firma sa Kompass SA. Ideke a fãcut mai multe drumuri în tarã cu mari sume de bani, în cash, destinate „ungerii” mecanismelor oficiale care puteau grãbi trimiterea mãcelarilor la muncã în Germania, astfel încât s-a simtit mai sigur cumpãrându-si un pistol.

Ancheta germanã în cifre

Ancheta germanã a început în februarie 2003, iar justitia s-a pronuntat în iunie si octombrie 2004. De-a lungul anchetei au participat peste 300 de agenti ai politiei, vãmii, ministerului finantelor si cel al muncii. A fost stabilit un prejudiciu de aproximativ 8 milioane de Euro si un câstig ilegal de peste 5 milioane de Euro. Wilfried Ideke a primit o pedeapsã cu închisoarea de 3 ani si 3 luni, si o amendã de 72.000 de Euro. Proprietarii „D und S Fleisch”, principalului abator care a beneficiat de munca ilegalã a mãcelarilor români, Joachim Scholten si Herbert Dreckmann au primit câte 2 ani si 9 luni, respectiv 2 ani cu suspendare. Ei au fost amendati cu 250 de mii si respectiv 350 de mii de euro. „D und S Fleisch“ va plãti statului german 500 de mii de Euro amendã. Cei doi proprietari condamnati în acest caz au deschis si în România o frimã de profil cu acelasi nume, la Bistrita.

Anchetatorii germani privesc acum si alte cazuri asemãnãtoare. În ultimii patru ani, cu complicitatea unor functionari publici sau demnitari din România, traficul de mãcelari cãtre Germania a devenit o afacere bãnoasã si sigurã. Singura conditie era ca în tarã sã ajungã comisionul la timp si la persoanele potrivite.

Firmele românesti reprezentate de pistolarul german

În România însã, nu se întrezãreste nici o anchetã serioasã. Procurorul german aratã însã exact care este vina firmelor românesti:

“Am tras concluzia cã firmele românesti care au trimis mãcelari în Germania erau de fapt birouri de plasare a fortei de muncã; deci, împotriva legii, aceste firme nu erau active în domeniul prelucrãrii cãrnii si si-au modificat actele de constituire special pentru a trimite mãcelari în Germania si pentru a-si încasa comisioane. Numai aceste amãnunte dacã ar fi fost cunoscute de cãtre autoritãtile germane si ar fi dus la neacordarea dreptului de muncã pentru pentru firmele respective si pentru mãcelarii trimisi prin aceste firme. Aceste amãnunte erau cunoscute atât de cãtre firmele de intermediere românesti, cât si de cãtre partenerii germani.” “Am mai stabilit si faptul cã multi dintre mãcelarii trimisi în Germania nu erau formati cã mãcelari si nici nu aveau o experientã anterioarã în acest domeniu; ei lucrau de fapt ca muncitori nespecializati” concluzioneazã procurorul Südbeck.

Am descoperit cã Ideke a fost reprezentantul în Germania a 7 firme românesti: Social Com, Carnetec, Emdan, Poiana Prodcom, Carnexim Banat, Caf si Cosib Comprest 97. Doar una dintre aceste firme are ca obiect de activitate prelucrarea cãrnii. La restul principala ocupatie era plasarea fortei de muncã, constructiile, consultanta financiare sau comertul. Anchetatorii germani sustin cã patronii acestor firme sunt la fel de vinovati ca Ideke si cã toti stiau cã actiunile lor sunt ilegale. Cei mai apropiati patroni români cu care a lucrat Ideke erau Costache Florea si Nicolae Dan. Florea mai are o companie de produs alcool si una de pazã si protectie, în sectorul 5 al Bucurestiului. Nicolae Dan mai are câteva companii de plasare a fortei de muncã si de comert. Cei doi se cunosteau cu senatorul Dutã si tot cei doi au intrat prima oarã în contact cu Ideke. Dacã aceste amãnunte sunt clare în Germania, în România încã nimeni nu a anuntat demararea unei anchete.

Dosar penal pentru Dutã în Germania

Masina pe care senatorul Dutã a primit-o de la Ideke este un Mercedes ML negru, cumpãrat la 17 aprilie 2002 din Bremen, cu 38.000 de Euro. Factura proformã a fost fãcutã pe numele companiei WIZARD MEDIA din Bucuresti, însã Ideke s-a înregistrat ca plãtitor din partea firmei Poiana Prodcom. Masina a fost adusã în tarã de cãtre Ovidiu Botos si predatã contra unei chitante de mânã senatorului Dutã. Legat de acest caz, Ovidiu Botos a fost arestat pentru un timp în Germania, unde a si declarat amãnuntele tranzactiei, catalogatã de cãtre procurorii germani drept mitã. Procuratura germanã a deschis un dosar penal pe numele lui Dutã, cu numãrul 190 js 43662/04, dosar trimis în urmã cu câteva sãptãmâni Parchetului National Anticoruptie.

Spate politic PSD

Senatorul Vasile Dutã nu este un oarecare, chiar dacã si-a dat demisia din PSD la începutul lunii octombrie. Trebuie precizat cã senatorul de Bihor Dutã a fost vicepresedinte PSD Bihor si este membru al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Coruptiei si Petitii în Senatul României. Demisia din PSD aminteste de miscarea lui Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 din Bucuresti, care a revenit în PSD imediat dupã consumarea alegerilor locale. Dutã este foarte aproape de partid în continuare. El este actionar la firma brasoveanã Transcarpatica Trust, alãturi de senatorul PSD Sergiu Nicolaescu, deputatii PSD Dorin Lazãr Maior (exclus din PSD în urmã cu câteva sãptãmâni), Valentin Pãduroiu, Codrin Stefãnescu, Mircea Bucur si expertul parlamentar Sergiu Vâlcu. Acestia fac parte din comisiile de Apãrare, Ordine publicã si Securitate Nationalã, de Abuzuri si Coruptie si respectiv de Politici economice, reformã si privatizare, atât din Senat cât si din Camera Deputatilor. La adresa firmei Transcarpatica Trust mai activeazã o serie de firme apartinând lui Dorin Lazãr Maior, firme implicate într-o serie de inginerii financiare care au pãgubit BANCOREX cu peste un milion de Euro.

În plus, într-o altã firmã a sa, Kompass SA, Dutã este asociat cu gãlãteanul Mãnãilã Octav, propus pe listele PDSR în 2000 pentru un loc în Senat.

Am încercat sã-l contactãm telefonic pe senatorul Dutã, însã ne-a fost imposibil. Nici mãcar avocatul sãu nu a fost de gãsit pentru o replicã vis-a-vis de acest material.

Sperante pentru mãcelarii înselati

22 de mãcelari români, întorsi în tarã, încearcã sã-si recupereze salariile cuvenite pentru orele de muncã suplimentare, care nu au fost plãtite niciodatã. Ei sunt reprezentati în Germania de cãtre sindicatul din domeniul alimentatiei, NGG, care a pornit actiuni în justitie pentru recuperarea a 850 de mii de Euro. Toti cei 22 de mãcelari au lucrat la abatorul „ D und S Fleisch ”, fiind adusi în Germania prin intermediul lui Ideke, între 2000 si 2004. Matthias Brümmer, liderul sindicatului german NGG, a declarat presei germane cã existã o singurã explicatie pentru care muncitorii români nu si-au cerut drepturile bãnesti înscrise în contracte: „Muncitorii români au avut o fricã de moarte fatã de patronii lor!”

Stefan Cândea, Sorin Ozon

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.