Caracatita Busca
Sorin Ozon / 2002-12-05
Acasa | Investigatii | Caracatita Busca
Share this story

Unul dintre marii patroni care beneficiaza de afaceri mai mult decit profitabile cu statul roman este Florian Busca, fin al ministrului Miron Mitrea, pina de curind consilier din partea PSD la Primaria Capitalei. Firmele controlate de Busca beneficiaza de lucrari de constructie pentru ANL incredintate direct (fara licitatii), de credite, licente si alte favoruri la care patronii de rind nici nu viseaza. In firmele cu care jongleaza Busca apar persoane dubioase, implicate in actiuni de contrabanda, si arabi care fraudeaza statul roman. Ca prin minune, dupa ce am inceput investigatiile, Busca s-a retras din toate afacerile si din functia de pret pe care o ocupa la primarie. Toate acestea se intimplau in vara acestui an. Asta nu inseamna ca firmele controlate de Busca au iesit din afaceri. In prezent, ele deruleaza contractele incheiate cu ANL, semneaza altele noi, iar benzinariile lor se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie. Concluzionind, mai multi oficiali au pus pe picioare o masina de facut bani, alimentata numai de functiile lor si de banii cetatenilor de rind. Dupa care au incercat sa stearga urmele.

Afacerile “Vitioara” si “Motorina pentru RATB”

In 2000, ANL a demarat la Vitioara un proiect de construire a 42 de case printr-un sistem care cuprindea anumite facilitati (TVA zero, teren gratuit si utilitati platite de primarii) prin care tinerii sa aiba acces la locuinte cit mai ieftine. Vitioara s-a dovedit a fi, in spatele vorbelor mari, un proiect foarte controversat. Expertii sustin ca subventia acordata de executiv pentru cei care au luat case in cartierul rezidential depaseste 1,2 milioane de dolari, bani publici. In spatele acestei afaceri sta o firma protejata de PSD: Antrepriza Constructii Montaj nr. 4 (care, in prezent, finalizeaza blocurile din Bulevardul Unirii). La momentul Vitioara, aceasta firma (devenita partener traditional al ANL) avea urmatoarea structura de actionariat: “Viva Romania” SA - 61,825a, APAPS - 16,231%, Asociatia Privata ACM 4 Bucuresti - 16,032%. Administratia era asigurata de Constantin Petre, Ion Grigoriu, Florian Busca (consilier PSD la Primaria Capitalei), Costel Bratu, Viorel Petre, Constantin Dumitrescu si Rodica Ifrim. Actionarul majoritar, firma “Viva Romania”, ii avea drept asociati pe Florian Busca (88%), Emanuela Busca (5%), Elena Barabancea (5%), Mimi Rosu, sora lui Busca (1%) si Daniel Spirea Stoica (1%). Administratori erau sotii Busca, Daniel Spirea Stoica, Viorel Petre, Alexandru Ionita si Barabancea Elena. Asadar, firmele ACM 4 si “Viva Romania” se aflau sub controlul lui Florian Busca, pe atunci consilier PSD la Primaria Capitalei.
Anterior contractului cu ANL, “Viva Romania” a fost implicata intr-un alt scandal de proportii: desi specializata in constructii civile si industriale, firma lui Busca a “ciupit” o licitatie gratie careia a aprovizionat RATB cu mari cantitati de motorina. Din cauza scandalului generat de contractul cu RATB, nunta “junilor” Florian si Emanuela Busca, la care nasii Miron si Manuela Mitrea au impartit invitatii multor nume grele din PSD, s-a aminat.
Reporterii EVZ au solicitat conducerii ANL sa explice de ce la Vitioara a fost preferata tocmai firma controlata de finul ministrului Miron Mitrea, Florian Busca. Directorul general Cornel Popescu ne-a invitat la sediul ANL de trei ori, si tot de atitea ori nu a putut sta de vorba cu noi, din diferite motive.

“Viva Romania”, “pilnia” Bancii Populare Romane

Firma “Viva Romania” SA a fost infiintata la inceputul lunii octombrie 1996, cu un capital de aproape 1,4 miliarde lei, de catre Florian Busca (88%), Aurel Istrate, Mihai Bunea Cristescu, Constantin Cristea si Stelian Neagu. De-a lungul timpului, prin firma s-au perindat mai multe persoane fizice si juridice. Astfel, Banca Populara Romana (BPR) a intrat in firma, ca asociat persoana juridica, la data de 3.05.2000, cu un aport de peste 3,7 miliarde lei, Emil Botea, presedintele bancii, devenind si administrator la “Viva”. De fapt, aceasta actiune a fost o asociere in participatiune perdanta pentru banca, in care “Viva” a pus la dispozitie doar un sediu. Dupa doua luni, pe 18 iulie 2000, BPR s-a retras din afacere. Lichidatorii bancii spun ca prietenia cu BPR era mai veche, iar “Viva” obtinuse, fara garantii, un credit de 20,4 miliarde lei, nereturnat. Creditul acordat ilegal de BPR a fost garantat cu 17% din societatea “Robinson”, actiuni pe care “Viva” nu le mai avea in proprietate la acea data. Se considera, la o evaluare sumara, ca acest credit a produs BPR o gaura de aproximativ 200 miliarde lei, adica un sfert din activele bancii. Pe 5 iunie 2001, BPR avea sa-si inceteze operatiunile, iar acum se afla in lichidare. La societatea “Robinson”, controlata la un moment dat de Busca, bancherul Emil Botea era actionar prin societatea “Tora Invest”.

Afacerea “Portelanul”, in curtea lui Busca

Un alt colaborator apropiat al lui Busca este Mihaela Badila, actionar si administrator la CRT, administrator la “Bereta” si “Romprest Service”. Badila este una si aceeasi persoana cu Mihaela Enescu, fosta sefa a Vamii Chitila si apoi a Vamii Baneasa, si a fost arestata si cercetata in operatiunea de contrabanda cu tigari numita generic “Portelanul”. Badila, in calitatea sa de sef al Vamii Baneasa, a acoperit cu documente oficiale actiunea de contrabanda care a adus Comunitatii Europene un prejudiciu de aproximativ 50 milioane dolari. Arestata in aprilie 2000, ea a fost acuzata de fals in inscrisuri sub semnatura privata, asociere in vederea comiterii de infractiuni si complicitate la contrabanda. Conform unui denunt semnat de Gheorghe Dascalu, capul operatiunii “Portelanul”, document aflat intr-un dosar instrumentat de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bucuresti, sefa Vamii Baneasa ar fi primit aproximativ 100.000 dolari “pentru a favoriza desfasurarea ilegala a acestei afaceri, fara plata garantiilor aferente”. Dupa implicarea in operatiunea “Portelanul”, Mihaela Badila (fosta Enescu) apare brusc in paienjenisul de firme al consilierului PSD la Primaria Capitalei Florian Busca. Contactata pentru a lamuri legaturile sale de afaceri cu PSD-istul Busca, Mihaela Badila a refuzat cu incapatinare sa raspunda intrebarilor noastre. “Eu pun intrebarile aici!”, s-a ratoit la noi Mihaela Badila. A revenit la un ton mai mieros ulterior, cind doi dintre cunoscutii ei au fost arestati.

200.000 de dolari, de la doi arabi certati cu statul roman

Mihaela Badila are o legatura foarte speciala cu doi cetateni sirieni, care au fraudat statul cu aproape 10 miliarde de lei, in urma unui import de zahar. Chikh Ousama si Bassam al Hussin, retinuti doua zile de politia economica din Bucuresti, au fost eliberati rapid de procurori pe motiv ca unele acte prezentate au fost in limba engleza. Dosarul se afla acum la Cercetari Penale, iar sirienii sint cercetati si in alte dosare. Facind cercetari asupra relatiei celor doi sirieni cu Badila, am aflat ca aceasta a primit de la arabi un imprumut de peste 200.000 de dolari, bani gheata, pe care i-a investit in CRT, cumparind actiuni la firma lui Busca. “Nu spun nici ca-i adevarat si nici ca-i fals. Cind o sa am timp eu, atunci o sa raspund la aceste intrebari”, ne-a declarat Mihaela Badila. L-am intrebat si pe Busca despre provenienta banilor cu care asociata sa si-a cumparat partile in CRT: “Chiar daca a venit cu banii gheata, nu am intrebat-o de unde-i are. Nu ma intereseaza de unde avea bani. Pe Badila mi-a recomandat-o un prieten, Petrescu.”

Un jeep de la un urmarit general

Florian Busca nu a fost ocolit nici de lumea interlopa. Anul trecut, prin noiembrie, Busca a achizitionat o masina de teren BMW X5. L-a inregistrat pe numele sau, dupa cum ne-a si declarat. “L-am cumparat de la ziar, de la un tip, Andrei.
L-am verificat si am intocmit toate actele.” In urma investigatiilor noastre, a reiesit ca Andrei era chiar un cunoscut traficant de masini, numele lui complet fiind Andrei Petrache Lucian, cunoscut si sub porecla “Fasole”. In plus, la acea data, “Fasole” era dat in urmarire generala pentru trafic cu masini furate.

Busca: “Eu am vrut sa creez firme mari si puternice”

De curind, Florian Busca s-a retras din majoritatea acestor afaceri, raminind doar administrator in firmele ACM 4 si “Bereta” si actionar in “Viva Rom 1999” si “Betam”. Busca si-a vindut partile din afacere unui prieten mai vechi, pe nume Relu Istrate. Desi tot el controleaza, acum din umbra, aceste afaceri, Busca s-a retras pentru a evita sa implice numele sau si al lui Miron Mitrea in scandalurile declansate de presa. “Toate chestiile astea cu ANL sint basme. N-am eu nici o treaba cu ANL. Daca s-au facut ceva lucrari s-au facut legal, cu licitatie. Asa a fost si scandalul cu RATB. Eu dadeam motorina sub pretul pietei pentru ca asa era mecanismul cu compensarile. De altfel, toata povestea s-a rezolvat. Eu am vrut sa creez firme mari si puternice, nu niste sereleuri. Problema este ca eu n-am condus niciodata, direct, afacerile. De altfel, mi-am vindut o parte din ele si vreau sa scap de tot. Vreau sa pastrez doar o ferma pe care o am la Nehoiu.” Cind l-am intrebat despre nasul Mitrea, Busca ne-a spus ca il cunoaste pe ministrul transporturilor de pe vremea cind acesta era sindicalist si ca toata lumea ii spunea si ii spune “Nasul”. “De aici, probabil, s-a inteles ca este nasul meu”, a adaugat Busca. Totusi, cind i-am spus ca avem si invitatiile la nunta sa, tiparite pe o hirtie speciala, in care Mitrea figura ca nas, Busca a recunoscut ca i-a propus sa-l naseasca, dar ca toata treaba a cazut cind au izbucnit scandalurile. In ce priveste BPR, Florian Busca ne-a spus: “Banca are sa-mi dea bani, in jur de sase miliarde. Dar de unde sa mi-i dea? Am facut un credit de 100.000 dolari, l-am rambursat, apoi altul, de aceeasi suma, dar pentru amenajarea sediului, prin contract, in care noi am gajat cu actiunile. Asa a devenit BPR asociat cu noi. Iar la societatea “Robinson” am pierdut procesul pentru ca am fost lucrat de cei de la “Cocor”.


Sorin Ozon, Stefan Candea, Paul Cristian Radu

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.