Mogulii energiei
Paul Cristian Radu / 2005-08-13 en
Acasa | Investigatii | Mogulii energiei
Share this story

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie a realizat o investigatie in controversata lume a grupurilor de interese de pe piata energiei din Romania .

Londra. Februarie 2005. Oficiul britanic pentru Combaterea Fraudelor serioase(Serious Fraud Office-SFO) descinde la sediile firmelor londoneze EFT si GML, confiscind documente.

Intre timp, investigatia SFO se extinde si in Luxemburg si Bosnia si Hertegovina.

Bucuresti. Decembrie 2002: Guvernul Romaniei incheie un contract de asistenta cu firma GML pentru recuperarea creantelor Romaniei din Libia, creante ce dateaza din activitatile de comert exterior ale Romaniei comuniste si care sunt evaluate la aproximativ 152 de milioane de dolari.

Bucuresti. Tot decembrie 2002. O firma romaneasca incheie un contract de livrare a curentului electric produs de S.C. HIDROELECTRICA S.A., la Portile de Fier, cu firma EFT.

Portile de Fier. Februarie 2005. Hidrocentrala de de pe Dunare se defecteaza partial. Pagubele sunt evaluate de catre Ministerul Economiei la circa 4 milioane de dolari.

Insiruirea de evenimente anterioara este o scurta oglindire a unei lumi ascunse. Dupa o investigate de durata, suntem insa in masura sa va introduca in aceasta lume ce traieste la cea mai inalta tensiune. O lume unde jocurile sunt facute de o mana de oameni care, din umbra, lupta pentru pietele energetice din Balcani. Va prezentam, intr-o serie de articole, o radiografie a acestei lumi in care interese de afaceri majore ale guvernelor din Balcani au incaput pe mana unor indivizi foarte controversati.

Exploatarea tarilor sarace

Un articol aparut in luna februarie in cotidianul britanic “The Guardian” a facut publica o informatie care a trimis o unda de soc in lumea comertului cu energie electrica: “o companie britanica din domeniul energiei este acuzata ca exploateaza tari sarace din Balcani si este investigata de catre Serious Fraud Office intr-un posibil caz de coruptie.”

Dupa cum mentionam chiar in debutul acestui material, investigatia celor de la SFO a inclus perchezitii la sediul firmelor EFT si GML. EFT este in fapt o prescurtare pentru denumirea Energy Financing Team in timp ce GML provine de la Growth Management Limited. Aceste doua firme sunt legate intre ele prin faptul ca desfasoara afaceri in zona balcanica dar si fiindca EFT s-a desprins din GML, o firma de proiecte financiare, in urma cu cativa ani.

EFT este, de fapt, principala firma de intermediere in afacerile cu energie electrica in zona balcanica. EFT are contracte cu intreprinderile de stat ce gestioneaza energia in tari precum Romania, Grecia, Serbia sau Bosnia-Hertegovina si intermediaza vanzarile de energie intre aceste tari. De pilda, energie electrica produsa in Romania poate ajunge in Grecia sau in Serbia daca aceste tari au probleme in anumite momente ale anului(n.a.-de exemplu in timp de seceta cand hidrocentralele functioneaza la capacitati reduse) cu producerea unei cantitati necesare de curent electric pentru a-si acoperi necesitatile interne.

In fapt, SFO a inceput ancheta in acest caz deoarece EFT si reprezentanti ai Companiei Electrice de stat din Republica Srpska(n.a.-una dintre regiunile din Bosnia-Hertegovina unde traiesc in majoritate sarbi) ar fi implicati in deturnarea a 11 milioane de dolari. Acesti bani reprezinta ajutorul acordat de guvernul Statelor Unite pentru alimentarea cu energie electrica a Republicii Srpska(RS). Investigatorii SFO [i OHR (Office of the High Representative) sustin ca banii ar fi ajuns in mod ilegal, in conturile bancare din zone off-shore, precum Jersey, Channel Islands, ale unor oficiali din RS.

Investiga]ia a demarat la initiativa inaltului reprezentant al Natiunilor Unite in Bosnia , Lordul Ashdown. Potrivit “The Guardian”, acesta a cerut efectuarea unor evaluari, audituri, care mentioneaza ca oficiali ai companiilor de electricitate ar fi primit mita ca sa incheie contracte avantajoase de schimburi de energie electrica cu firme private.

. Reprezentantii EFT ne-au declarat ca: “Firma EFT nu a fost contactata de catre investigatori in timpul anchetei si nu a fost nici solicitata sa furnizeze informatii pentru ancheta. Firmei noastre nu i-a fost data oportunitatea sa raspunda problemelor ridicate de anchetatori sau sa-si explice activitatile de afaceri. EFT a luat cunostinta despre continutul investigatiilor numai prin intermediul presei”. Practic, reprezentantii EFT sustin ca anchetatorii nu doresc sa clarifice lucrurile colaborand cu firma lor. Ei mai adauga ca au au contestat in justitie ancheta desfasurata de SFO.

Partenerul din Romania

Documente obtinute( vezi facsimil ) arata ca firma EFT este condusa de catre cetatenii sarbi Vuk Hamovic si Vojin Lazarevic impreuna cu britanicul James Gregor Nye. Lazarevic este un fost ministru in guvernul din Muntenegru, James Nye este un expert financiar, specialist in managementul riscului, iar Vuk Hamovic este unul dintre mogulii energiei in Balcani, un om ce are contacte foarte bune in guvernele din fosta Yugoslavie dar si in tara noastra. Cei trei sunt in fapt “gulere albe”, indivizi care jongleaza cu sute de milioane de dolari pe continentele lumii.

De asemenea, potrivit actelor pe care le detinem, Vuk Hamovic si James Nye au facut parte, ca directori, pana in 2003, respectiv 2002 din firma britanica GML(Holdings) Ltd, adica firma vizata si ea de ancheta autoritatilor britanice.

Ambele firme sunt prezente si in afaceri pe teritoriul Romaniei unde au ca parteneri Statul sau personaje controversate. Intre aceste afaceri se numara si exportul de energie produsa de catre Hidroelectrica SA catre Grecia.

Astfel unul dintre cei mai importanti parteneri ai firmei EFT in Romania este firma Energy Holding, firma ce intermediaza peste jumatate din vanzarile de energie ale Hidroelectrica SA catre piata libera. In Energy Holding, actiunile sunt impartite intre firma elvetiana Energy Consult SA si Atell Investments din Cipru.

Documente de la registrul comertului elvetian arata ca administratorul unic al Energy Consult SA, firma infiintata in Fribourg la sfarsitul lui 1997, este cetateanul romano-elvetian Nicolae Bogdan Buzaianu, firma avand in prezent ca obiect de activitate: “consilierea companiilor si a institutiilor guvernamentale, din Europa si din afara Europei, in special in domeniul energiei electrice”.

Buzaianu, unul dintre multimilionarii in dolari din topurile romanesti, ne-a declarat ca, intr-adevar, a desfasurat afaceri cu firma EFT si a adaugat ca sarbii sunt oameni de afaceri foarte seriosi care si-au respectat intotdeauna termenele.

Si EFT a confirmat cA, In Romania, au contracte In derulare cu Energy Holding Si ca, in trecut, a avut asemenea contracte cu Entrade, Rom Electro si ATEL.

Buzaianu-Sorin Ovidiu Vantu-BID

Sunt insa interesant de analizat legaturile de afaceri ale lui Buzaianu. Astfel, o firma a acestuia din Elvetia a fost actionara alaturi de firma controversatului Constantin Iavorski in firma Seven Trust. La ora acelei asocieri, Buzaianu era reprezentat de catre firma HT Swiss Hydropower Technologies, o firma ce ti-a schimbat numele in mai multe randuri ajungand in prezent la denumirea Aspell Magnus.

Iavorski, un alt mogul de pe piata comertului cu energiei este un fost ministru al Republicii Moldova, dar, mai important, un personaj care face legatura intre afacerile cu energie din Romania si oligarhul rus Roman Abramovich, intre altele si patronul echipei de fotbal Chelsea Londra. Iavorski a fost angajat al lui Abramovich in compania elvetiana Runicom, companie acuzata inclusiv de deturnarea unor fonduri europene.

Pe de alta parte, Buzaianu este actionar intr-o firma din Marea Britanie, Medrose Limited, o firma de consultanta in domeniul energiei, alaturi de doi cetateni ciprioti care fac legatura cu alte afaceri controversate. Buzaianu este acompaniat in Medrose de Maria Hassabis si Vaso Hadjiconstanti. Doamna Hassabis a achizitionat actiunile pe care controversatul Vantu le-a avut la Banca de Investitii si Dezvoltare(BID), intr-un moment in care conturile acestuia de pe teritoriul tarii erau blocate. Ziarul “Adevarul” mentioneaza in 2003 ca Vantu a instrainat 1.600.000 de actiuni, reprezentand cota de aproximativ 89 la suta pe care o detinea la BID. |n acest context, mai trebuie spus ca Ioana Maria Vlas, mama FNI, a declarat ca Vantu ar fi folosit banii de la FNI pentru a constitui BID. Mai mult, Vantu a fost condamnat la inceputul verii la doi ani de chisoare pentru afacerea BID. Ulterior insa, instanta a luat hotarirea ca aceasta cauza sa fie rejudecata.

Aceeasi doamna Hassabis este actionara in Anglia in firma Bostina & Associates, o firma de avocatura ce are corespondent in Romania biroul de avocatura Bostina si Asociatii. Acest cabinet de avocatura asigura consilierea pentru retehnologizarea hidrocentralelor Portile de Fier 1 si 2.

Bostina si Asociatii nu au raspuns invitatiei de a vorbi cu reporterii.

Intr-o discutie avuta cu autorul acestui material, Buzaianu a sustinut ca nu stie de nici o asociere cu doamna Hassabis. Confruntat cu documentele care certifica asocierea din firma Medrose, Buzaianu a cerut un ragaz de o saptamana ca sa clarifice aceasta asociere. Mai apoi, a cerut extinderea acestui termen la doua saptamani. Cu toate acestea, avocatul nu a si-a argumentat cu dovezi pozitia nici pana in ziua de azi.

In acest context trebuie spus ca Buzaianu a fost si reprezentant al firmei VA Tech, companie ce asigura retehnologizarea hidrocentralelor Portile de Fier, proces plin de sincope pana in prezent deoarece, la Portile de Fier 1, a incetat sa mai functioneze, partial, la inceputul anului. Mai mult, si contracatul de retehnologizare al PF se afla sub lupa deoarece sumele contractate initial cu VA Tech au fost cu mult depasite.

Sorin Ovidiu Vantu sustine ca nu o cunoaste pe Maria Hassabis. El spune ca a avut ceva afaceri de care s-au ocupat anumite cabinete de avocatura. Vantu a mai adaugat ca stie el cum functioneaza presa din Romania, sustinand ca acest material jurnalistic ar fi o comanda.

Creantele Romaniei in Libia

Dar sa revenim la sarbul Vuk Hamovic, partenerul de afaceri al lui Buzaianu si la afacerile firmelor acestuia in Romania.

Pe 12 decembrie 2002, guvernul Romaniei a emis o hotarare semnata de catre Adrian Nastase, atunci prim-ministru. HG 1383/2002 prevedea ca firma GML International Limited este mandatata pentru recuperarea datoriilor pe care Marea Jamahirie Araba Libiana Populara Socialista. In acest scop, guvernul a incheiat un contract cu firma GML.Potrivit Ministerului de Finante, ar fi vorba de o suma de aproximativ 152 de milioane de dolari, bani pe care Libia ii datoreaza Romaniei inca din anii '80.

Am adresat, in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, o cerere Ministerului de Finante pentru a afla in ce stadiu se afla recuperarea acestor datorii, dupa interventia firmei GML.MF ne-a comunicat ca, in perioada 24-26 ianuarie 2005, s-au desfasurat la Bucuresti, lucrarile sesiunii a treia a Comitetului mixt financiar romano-libian si s-a discutat situatia datoriei Libiei fata de Romania. MF mentioneaza in raspuns ca la aceasta intilnire s-a inregistrat “o atitudine a autoritatilor

libiene de nerecunoastere a unor documente incheiate la nivel guvernamental, de amanare a negocierilor pentru reglementarea obligatiilor financiare fata de statul roman si, recent, de prezentare a unor pretentii, fara documente justificative, care pot schimba statutul Romaniei din stat creditor in stat debitor”.

Practic, Ministerul Finantelor ne spune, la doi ani de la incheierea contractului cu firma GML pentru recuperarea datoriilor Libiei fata de Romania, ca Romania risca sa devina ea datoare fata de Libia. Este o miscare surprinzatoare si am dorit sa clarificam misterul adresand o noua cerere Finantelor in care solicitam o copie a contractului incheiat intre Romania si GML. Autoritatile au invocat insa faptul ca acel contract este informatie clasificata. Finantele ne-au comunicat ca publicarea acestui contract “poate aduce grave prejudicii atat statului roman, cat si firmei de asistenta, ingreunand procesul de recuperare a creantelor.”

Bomboana pe coliva

Chiar in timp ce reporterii “Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie” lucrau la aceasta investigatie, mai precis pe data de 4 mai 2005, s-a infiintat in Romania firma Energy Financing Team Romania SRL. Compania are ca obiect de activitate “distributia si comercializarea energiei electrice” si are ca actionar unic firma daneza EFT (Holdings) APS. Din documente furnizate de registrul companiilor din Danemarca rezulta ca persoanele implicate in EFT (Holdings) APS sunt: James Gregor David Nye, Svetislav Bulatovic si Bertil Bak Wogensen. Fondatorul aceleia[i firme este nimeni altul decat: Vuk Hamovic.

Creantele Nigeriei

In contextul implicarii firmei GML, in recuperarea creantelor Romaniei din Libia, trebuie mentionat un alt episod memorabil cand GML a fost implicata in recuperarea unor creante nigeriene aflate la originea celui mai mare scandal din aceasta tara africana bogata in petrol. In 2000, publicatia Africa Confidential a mentionat ca fostul presedinte nigerian, genaralul Ibrahim Babangida, ar fi implicat intr-o operatiune de stingere a datoriilor pe care Nigeria le avea fata de diverse tari si institutii internationale, operatiune ce i-a imbogatit pe mebrii regimului Babangida, dupa ce o mare parte din cei 6 miliarde de dolari au ajuns in conturile din Elvetia sau Austria ale acestora.

Aceeasi publicatie, mentioneaza ca operatiunea a fost condusa de catre doi americani: Robert Minton si Jeffrey Schmidt care au folosit inclusiv firma GML in cadrul tranzactiilor. Nu in ultimul rind trebuie spus ca Africa Confidential mentioneaza, in martie 2000, ca Jeffrey Schmidt si Babangida s-au cunoscut in cadrul unor negocieri privind datoriile pe care Nigeria le avea fata de Romania.
comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.