Caracatita multinationala: din Oradea, in SUA
Paul Cristian Radu / 2002-05-30
Acasa | Investigatii | Caracatita multinationala: din Oradea, in SUA
Share this story
Adrian Tarau, fiul fostului prefect PDSR Bihor (foto: Mediafax)

Ce era atit de grav in dosarul lui Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, incit s-a ajuns la cercetarea procurorului care l-a arestat, Alexandru Lele, si - prin ricoseu - la sinuciderea magistratului Cristian Panait? O retea multinationala de contrabanda, prin care s-au spalat sume imense de bani negri, proveniti din operatiuni suspecte, inclusiv din trafic de droguri, sustine Alexandru Lele. “Evenimentul zilei” a demarat o ancheta proprie in decursul careia s-au adeverit si cele mai sumbre previziuni ale procurorului oradean: firma americana “Intersis Corporation”, de la care s-au “aprovizionat” in ultimii cinci ani toti importatorii de petrol din nord-estul Romaniei (inclusiv Tarau junior), dar si firme din Ungaria, Ucraina sau Slovacia, nu exista in evidentele fiscului american, iar sediul declarat in toate actele este fals. Mai mult, nici o firma din Delaware nu a declarat autoritatilor americane ca ar derula operatiuni de export de combustibili in Europa de est. Ei bine, fiul fostului prefect PDSR de Bihor a lucrat tocmai cu aceasta firma: importul de benzina din Slovacia (declarat in acte drept “import de kerosen”, scutit de TVA si taxa de drum) care face obiectul dosarului “Tarau”, s-a derulat prin “Intersis Corporation”, mai exact fililala acesteia sud-est europeana cu sediul la Budapesta. Platile externe, prin care sume importante de bani au iesit din Romania,
s-au facut in conturile “fantomei” americane din Geneva si New York. Alte doua firme care livrau combustibili pentru firmele lui Tarau, “Herti” si “Yvmark”, au “cumparat” combustibili tot de la firma americana “Intersis Corporation”, via Slovacia si Ungaria, iar banii s-au topit peste granita. Surse din serviciile de informatii sustin ca firma “Intersis Corporation” ar fi controlata indirect de traficantul rus Victor Bout, cel banuit ca ar fi facut numeroase livrari de armament catre reteaua terorista al-Qaeda.
In toate documentele aflate in posesia noastra, inclusiv in documentele de plati valutare externe (acte emise in Slovacia, Ungaria sau Romania) “Intersis Corporation” si-a declarat sediul in 25, Greystone Manor, 19958-977, County of Sussex, Delaware. Orasul Sussex nu exista in Delaware, iar numarul de cod postal aferent, 19958-977, este cel al localitatii Lewes. Implicit, strada si numarul sint false. Pe unele documente mai este trecuta o adresa, cea a filialei din Ungaria: Retek u.33-35, Budapest, H-1024. Dupa ancheta pe segmentul ungar de contrabanda, soldata cu numeroase arestari, nici acest sediu nu a fost de gasit. Reprezentanta maghiara a lucrat in spatiul Europei de est si-l are ca unic reprezentant pe ungurul Lajos Siska. Acesta poate fi regasit si in actionariatul uneia dintre firmele importatoare, “Herti” SRL Oradea. Firma “Herti” este unul dintre sponsorii declarati ai filialei PSD Bihor.
Licente oarbe

Ministerul Industriei si Comertului a eliberat mai multe licente pentru importul benzinei pentru aviatie, beneficiare fiind firmele oradene “Herti”, “Yvmark” si “Lucmir”, prin care Tarau junior a derulat operatiuni cu combustibili. In toate licentele acestor firme, partenerul extern este “Intersis Corporation”, tara vinzatoare - SUA, tara de origine a combustibilului - Slovacia, iar tara platitoare - Romania. Din corespondentele si documentele oficiale incheiate la tranzactiile dintre ungurul Lajos Siska, pentru “puiul” maghiar al fantomei americane si Slovchem A.S. (echivalentul Petrom-ului din Romania) rezulta clar ca Slovchem a livrat pentru Romania doar benzina sau motorina, si nu kerosen. Daca procurorul Aurel Mascas de la Parchetul Curtii de Apel Oradea ar fi asteptat rezultatele comisiei rogatorii romano-slovace si raspunsurile de la Interpol, ar fi aflat ca firma “Lucmir” (la care Adrian Tarau avea drept de reprezentare si semnatura in banca, inclusiv acces in conturi) a importat din Slovacia benzina auto si nu kerosen, iar cursul anchetei ar fi fost altul. Alexandru Lele a probat tocmai aceste lucruri: infractiunea de contrabanda si nu cea de inselaciune, cu participarea nu doar a patronului firmei “Lucmir”, Mirce Liviu Pocse, zis “Vedem”, ci si cu cea a complicelui Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor. Lele a extins cercetarile si asupra altor dosare, pe urmele relatiilor de afaceri dintre Adrian Tarau si celelalte firme din Bihor (“Herti” si “Ivmark”) care au importat combustibili prin firma americana fantoma. Procurorul Lele n-a mai ajuns sa-si definitiveze cercetarile fiindca dosarele i-au fost luate si au inceput represaliile. ( Nicoleta Savin, Paul Cristian Radu, Daniel Neamu)

Recurs in anulare pentru colegul lui Tarau Jr.

Parchetul General a declarat, ieri, recurs in anulare in dosarul privindu-l pe patronul bihorean Mircea Pocse, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Adrian Tarau. Motivul invocat de procurori este netemeinicia si nelegalitatea hotaririlor pronuntate de Curtea de Apel Oradea prin care Pocse a fost condamnat la o pedeapsa de un an inchisoare la locul de munca, in propria sa firma, pentru inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si evaziune fiscala. Intr-un comunicat de presa remis ieri seara Parchetul General precizeaza ca in acest dosar anchetatorii si judecatorii care au pronuntat sentinta nu au administrat toate probele necesare pentru stabilirea corecta a incadrarii juridice a faptelor lui Pocse, cea de contrabanda cu produse petroliere. (M.B.)

Generalul Sandu: “Fara mandat de arestare, Tarau nu poate fi dat in urmarire prin Interpol”

Generalul Florin Sandu, seful Politiei Romane, sustine ca pe numele lui Adrian Tarau nu a fost emis un mandat de arestare in lipsa. De aceea, politia nu poate cere, inca, urmarirea internationala a acestuia. In schimb, deoarece disparitia lui Tarau seamana izbitor cu cea a Ioanei Maria Vlas - care a parasit si ea Romania cu citeva zile inaintea inceperii urmaririi penale - politia romana a solicitat Interpolului informatii legate de Tarau, cu scopul identificarii locului in care se afla in prezent. Potrivit altor surse, reluate de presa in aceste zile, Tarau, insotit de sotie si copil, ar fi plecat in SUA.

Tarau zice ca se intoarce

Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca este in drum spre Romania, se intoarce din Italia si ar putea sa ajunga la Oradea miercuri seara (n.r. - ieri seara). Tarau a mai spus ca este decis sa lamureasca toate controversele legate de cazul sau si cel al procurorului Alexandru Lele. “S-au vehiculat despre mine informatii cum ca as fi un fugar si ca vreau sa ma sustrag cercetarilor. Nu este asa. M-a surprins in mod neplacut redeschiderea vechiului dosar, cu atit mai mult cu cit am fost audiat pe marginea lui in mai multe rinduri, chiar si dupa ce am depus plingere impotriva procurorului Lele pentru arestare abuziva. Sint decis sa clarific odata pentru totdeauna situatia mea”, a mai spus Tarau.

Nicoleta Savin, Paul Cristian Radu, Daniel Neamu

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.