Batalia pentru PETROM
Paul Cristian Radu / 2003-08-25 en
Acasa | Investigatii | Batalia pentru PETROM
Share this story

Verigile lantului ce-l leagã pe Tender de afacerile vicepresedintelui SUA

La începutul anului, în contextul discutiilor despre PETROM, a apãrut în scenã un trio redutabil ce pãrea cã porneste cu dreptul în lupta pentru privatizarea celei mai importante companii românesti: Ovidiu Tender – Willem Matser – Halliburton.

Primul – om de afaceri român foarte important, al doilea – ofiter de rang înalt la NATO si al treilea – o mare corporatie americanã activã în domeniul combustibililor si în spatele cãreia se prefigureazã imaginea vicepresedintelui american Dick Cheney. La nici câteva zile de la anuntarea acestei triple aliante, Matser este arestat la Bruxelles pentru spãlare de bani, proveniti probabil din traficul de droguri columbian, Tender este în corzi, deoarece numele grupului de firme Tender SA apare în prim-planul acestui scandal atât în Olanda, cât si în România, iar despre interesul Halliburton pentru PETROM nu s-a mai auzit nimic pânã de curând. Reporterii „Jurnalului National” sunt în mãsurã sã vã prezinte noi date despre o afacere transnationalã în care numele lui Tender si Vasile Frank Timis, investitorul de la Rosia Montanã, sunt alãturate unor personaje interesante din grupul de firme Halliburton.
La 7 februarie 2003, autoritãtile olandeze l-au arestat sub acuzatia de spãlare de bani pe Willem Matser, locotenent-colonel din staff-ul secretarului general al NATO, lordul George Robertson. Matser a fost acuzat cã intentiona sã spele suma de 200 de milioane de dolari, proveniti din traficul de cocainã din Columbia, folosindu-se de grupul de firme Tender SA.
Stirea arestãrii lui Matser a fost tinutã secretã pânã o lunã mai târziu, mai precis pe 7 martie, când faptul a fost prezentat în presã. Cu doar câteva zile înainte, Ovidiu Tender declara cã intrã în lupta pentru privatizarea PETROM alãturi de Willem Matser si corporatia americanã Halliburton.

Filiera Regal Petroleum

Întâmplãtor sau nu, pe 11 martie 2003, la doar câteva zile de la mediatizarea scandalului, directorul general al Halliburton Company Germany Gmbh, Guenter Nolte, pãrãseste pozitia din companie si, douã zile mai târziu, devine director în firma Regal Petroleum PLC, firmã al cãrei presedinte este nimeni altul decât controversatul om de afaceri cu dublã cetãtenie româno-australianã, Vasile Frank Timis.
Reamintim cã Frank Timis este personajul aflat în spatele afacerii „Rosia Montanã”. Acelasi Frank Timis a fost condamnat în douã rânduri pentru trafic de heroinã în Australia. Ulterior, în calitate de presedinte al firmei Gabriel Resources, în care Ovidiu Tender detine pozitia de director, Timis a început o seamã de afaceri în domeniul exploatãrii resurselor minerale din România.
Pentru a reveni la firma Regal Petroleum si la numirea lui Guenter Nolte ca director executiv în aceastã firmã, reamintim cã Frank Timis si firma Regal au fost acuzati, în urmã cu câtiva ani, de legãturi cu grupuri de crima organizatã din Ucraina. Acuzatia a fost fãcutã de cãtre concernul Gazprom, într-o scrisoare adresatã fostului prim-ministru Mugur Isãrescu, în care se specifica cã firma Regal furã gaz din conductele ce traverseazã Ucraina si îl vinde la un pret mai mic decât cel de pe piatã unor întreprinderi din România.
La momentul actual, Regal Petroleum face afaceri în Ucraina, dar si în România, în judetul Suceava, unde partener de afaceri este firma Prospectiuni SA care apartine lui Ovidiu Tender.

Olandezul de miliarde

Întrebat telefonic dacã l-a cunoscut pe directorul general al Halliburton Germania, Guenter Nolte, Ovidiu Tender ne-a declarat cã într-adevãr l-a întâlnit în 2000, însã a negat faptul cã Nolte i-ar fi facilitat decizia de a se alia cu firma Halliburton pentru privatizarea PETROM. Tender a spus cã a discutat cu firma-mamã Halliburton cu sediul în Dallas, Texas. De asemenea, Tender ne-a îndrumat spre Frank Timis pentru a afla mai multe date despre Nolte. Nu am reusit însã sã îl contactãm pe acesta.
Un amãnunt foarte important în acest context este acela cã, în fapt, reprezentantul Halliburton în România este firma Halliburton Energy Services Romania SRL, al cãrei reprezentant unic este olandezul Tako Jan Kremer. Acesta este si director în firma Halliburton Company Germany Gmbh, subsidiarã a grupului american Halliburton, firmã al cãrei director general a fost, asa cum aminteam, pânã la 11 martie 2003, chiar Guenter Nolte.
Cu toate acestea, Ovidiu Tender ne-a declarat cã nu-l cunoaste pe reprezentantul firmei Halliburton în România, Tako Jan Kremer. Acesta este si director în firmele Halliburton Company Austria Gmbh, Baroid Gmbh din Germania – un alt subsidiar al lui Halliburton – si director în compania Kellog Brown & Root Gmbh. Aceastã ultimã companie a beneficiat, si datoritã vicepresedintelui american Dick Cheney, de contracte cu Guvernul SUA în valoare de 2,3 miliarde de dolari. Practic, Kellogg Brown & Root a fost si este prezentã alãturi de Armata americanã în toate zonele de fost sau actual conflict, incluzând Bosnia, Albania, Kosovo, Haiti, Afganistan si Irak.

Semne de întrebare

1 De ce a pãrãsit Guenter Nolte postul de director general al prestigioasei firme Halliburton Germania pentru a se asocia în firma Regal Petroleum cu Vasile Frank Timis, condamnat de douã ori pentru trafic de heroinã?
2 Existã vreo legãturã între plecarea lui Guenter Nolte din compania Halliburton Germania pe 11 martie 2003, numirea sa ca director în Regal Petroleum la 13 martie 2003 si izbucnirea scandalului Matser – Tender – droguri Columbia pe 7 februarie, o datã cu arestarea lui Matser?

Gigantul Halliburton

Halliburton este una dintre cele mai mari firme din domeniul produselor si serviciilor din domeniul petrolier. Grupul Halliburton are strânse legãturi cu vicepresedintele american Dick Cheney, care a fost chiar presedinte al companiei pânã în 2000. Halliburton desfãsoarã prin firma subsidiarã Brown & Root o serie de contracte în valoare de peste 2 miliarde de dolari plãtiti de Armata americanã pentru diverse proiecte în zone de conflict. Numele Halliburton a fost mentionat si într-un scandal referitor o firmã ruseascã implicatã în spãlarea unei mari sume de bani proveniti din trafic de droguri. O investigatie a organizatiei americane Center for Public Integrity (CPI) aratã cã Halliburton a insistat pentru acordarea unui împrumut în valoare de 292 de milioane de dolari pentru finantarea firmei rusesti Tyumen Oil Co., firmã activã în domeniul petrolului si membrã a grupului
rusesc de companii Alfa. Un document obtinut de CPI si redactat de un fost maior KGB specifica faptul cã firme din grupul Alfa „sunt adânc implicate în traficul de droguri din întreaga lume” si în spãlarea banilor apartinând cartelurilor criminale din Columbia. Reprezentantii Tyumen Oil au negat însã orice implicare în aceastã afacere.

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.