Miron Cozma, inventator de mine
Sorin Ozon / 2001-08-21
Share this story

Dupa mai bine de doi ani si jumatate de la “Pacea de la Cozia”, incheiata intre Radu Vasile si Miron Cozma, scandalurile si tragediile din Valea Jiului reapar. Nenorocirea de la Vulcan, unde mai multi mineri si-au pierdut viata, si tam-tam-ul din jurul gratierii lui Miron Cozma nu sint decit virful aisbergului. Dar sa recapitulam. Dupa bataliile din ultima mineriada, premierul de atunci, Radu Vasile, se intilnea cu liderul minerilor, Miron Cozma, la Cozia, precum in cartile de istorie, pentru a pune capat violentelor. Ce au discutat exact ei acolo probabil ca vom citi intr-un viitor volum de versuri al lui Radu Mischiu. Cert este ca Miron Cozma a promis o reducere a cheltuielilor bugetare in schimbul unor sume de bani de la Radu Vasile, urmind sa fie inchise mai multe mine. Aici apare insa marea surpriza. Cozma si-a dat acceptul, dar, cind a fost sa intocmeasca lista neagra, a inceput sa scoata din burta mina dupa mina. Asa se face ca, din 19 exploatari miniere listate, doar una - Dilja - exista in realitate. Daca ar fi fost vorba doar de o simpla greseala de aritmetica, mai treaca-mearga. Problema este insa ca in joc sint multi bani pentru ca guvernul si-a asumat rolul de a repartiza sume importante de la buget in functie de minele ce urmau a fi inchise.Banca Mondiala a luat si ea in serios chestiunea inchiderii minelor nerentabile romanesti prevazind un imprumut de nu mai putin de 45,5 milioane de dolari, in contul “Programului de inchidere a minelor si atenuarea impactului social”: 33 milioane pentru inchiderea mai multor mine din intreaga tara, iar restul pentru atenuarea impactului social. La primul capitol din program figurau 29 de mine, pentru inchiderea celorlalte peste 160 (inclusiv cele din Valea Jiului) urmind sa se aloce bani exclusiv de la bugetul national. Cei implicati in punerea in aplicare a programului au fost extrem de inventivi in a gasi solutia care sa multumeasca toata lumea.

Miron Cozma, creator de exploatari miniere

Numarind rapid in minte, Miron Cozma a gasit 19 mine de inchis in Valea Jiului, pentru care s-au alocat peste 283 miliarde de lei de la buget (aceasta H.G. nr. 493 a fost publicata si in Monitorul Oficial nr. 284/22.06.2000). Insa la intocmirea hirtiilor oficiale s-a constatat ca cele 19 mine nu mai ieseau la numar. Cozma alcatuise o lista continind o serie de mine de care nimeni nu auzise vreodata sau care nu mai erau in exploatare de zeci de ani. Lista lui Cozma cuprindea urmatoarele 19 mine: Barbateni Vest, Aninoasa Sud, Livezeni Sud, Paroseni Nord, Proboi, Victoria, Lonea 1, Valea Arsului, Lupeni Sud, Lonea 3, Petrila Est, Uricani 5 Est, Uricani 5 Vest, Carolina, Ileana, Firizoni, Taia, Dilja. Cind am fost in Valea Jiului, nu mica ne-a fost mirarea sa constatam ca oamenii de aici nici macar n-au auzit de minele Carolina, Taia, Firizoni, Uricani 5 Vest, plus alte 14. Ne-am spus atunci ca Miron Cozma n-o fi stat prea bine cu aritmetica, chiar daca a fost suplinitor de matematici la scoala elementara din Cimpa. Spunem asta pentru ca, in 1999, in Valea Jiului, sindicatul pastorea 12 mine, din care doua in curs de inchidere. Cu toate acestea, Cozma a gasit de inchis 19 mine si, dupa ce le-a scazut din cele 12, tot a mai ramas cu 9. Si toata aceasta grea problema de matematica trebuia sa coste bugetul 283 de miliarde de lei, bani alocati pentru inchiderea tuturor minelor luate in calcul.

Carolina si Ileana

Doar demiterea lui Radu Vasile si intrarea lui Miron Cozma la racoare au aminat punerea in practica a acestei masuri. Cu toate acestea, aceleasi cheltuieli pentru exploatare au ramas in vigoare si pentru urmatorii 20 de ani. Cu alte cuvinte, chiar daca lista nu era corecta, banii prevazuti pentru ea (adica mai multi decit trebuia) au ramas in vigoare. Aici se mai adauga licitatiile-fantoma, cu firme care trebuie sa toace banii de la buget si care se vor bate sa inchida mine precum Petrila Est. Si, pentru ca tot am adus vorba despre aceasta mina, trebuie sa spunem ca Petrila Est este o alta inventie, aceasta lipsind cu desavirsire din acte, fiind doar o bucatica desprinsa artificial din adevarata si unica mina Petrila. Dar banii trebuiau cheltuiti si pentru inchiderea Petrilei Est (care nu era decit inceputul constructiei unei simple guri de aerisire a minei Petrila) si asa s-au evaporat 11 miliarde de lei. Este greu de crezut ca astuparea unei guri de aerisire inghite atitia bani. Carolina si Ileana, alte doua fantome din celebra lista, sint de fapt puturi ale Minei Lupeni, unde exploatarea a incetat cu multi ani in urma. La Firizoni a inceput, pe vremea lui Ceausescu, saparea unor puturi de 30 de metri, care, pina la urma, au fost dezafectate. Iar Taia este un sector al minei Lonea care a fost inchis acum 30 de ani. Enumerarea poate continua, dar concluzia este clara: singura mina reala de pe lista lui Cozma este Dilja, singura pentru care cele 60 de miliarde alocate reprezinta intr-adevar o suma corecta. Daca scadem aceasta suma din cele 283 de miliarde de lei (bani repartizati deja de la buget) ramin 223 de miliarde de lei de a caror soarta ar trebui sa se ocupe altii.

Bani tocati din buget

Dar lucrurile nu se opresc aici pentru ca si guvernul Isarescu si cel condus de Nastase continua aceasta linie pusa la cale de Miron Cozma, Radu Vasile si parafata de fostul ministru al industriilor, Radu Berceanu. Practic, pina in prezent, nici un oficial nu s-a obosit sa verifice la fata locului daca minele trecute pe lista exista sau nu. Ar mai fi de adaugat ca, in ianuarie 1999, in Valea Jiului existau in activitate, conform actelor, urmatoarele 12 mine (si nicidecum cele 19 din lista amintita): Lonea, Petrila, Petrila Sud, Dilja, Livezeni, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Barbateni, Uricani, Valea de Brazi, Cimpu lui Neag. Comparind cele doua liste se poate vedea ca doar Dilja apare in ambele. Restul, Dumnezeu cu mila si bugetul cu banii contribuabililor. Dintre acestea, la Petrila Sud si Cimpu lui Neag a demarat inchiderea in 1999. Iar dupa hotarirea de guvern cu privire la inchiderea minelor trebuiau sa mai ramina in exploatare minele Lonea, Petrila, Livezeni, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Barbateni, Uricani si Valea de Brazi.

SORIN OZON

Pentru a descilci toata aceasta poveste ne-am adresat, inca de saptamina trecuta, domnului Pompiliu Budulan, secretarul de stat pe probleme de mine din Ministerul Industriilor, cu urmatoarele intrebari: 1. Care este stadiul actual al “Programului de inchidere a minelor si atenuarea impactului social”? 2. Citi bani s-au cheltuit pina in prezent pentru inchiderea minelor si citi s-au cheltuit pentru conservarea minelor? 3. Citi din acesti bani provin de la Banca Mondiala si citi de la buget? 4. Enumerati minele care s-au inchis pina in prezent in Valea Jiului. 6. Au avut loc licitatii pentru desemnarea firmelor care sa se ocupe de inchiderea minelor? Daca da, care sint acestea? 7. Cum explicati ca pe lista cu exploatarile miniere ce trebuiau inchise au aparut mine de care nu a auzit nimeni sau la care nu se mai lucreaza de zeci de ani (Barbateni Vest, Aninoasa Sud, Carolina, Taia, Firizoni, Petrila Est etc.). Din pacate, domnul Budulan n-a mai apucat sa ne raspunda la aceste intrebari deoarece, in ultima sedinta de guvern, a fost demis.Cit despre fostii demnitari Radu Vasile si Radu Berceanu, probabil ca vacanta este cea care i-a tinut departe de intrebarile noastre. Asta nu inseamna insa ca raspunsurile legate de nebuloasa inchiderii minelor din Valea Jiului vor fi mai putin asteptate in continuare.

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.