Au nenorocit România, s-au regrupat în Austria
Paul Cristian Radu / 2003-10-08 en
Acasa | Investigatii | Au nenorocit România, s-au regrupat în Austria
Share this story

Parcã nu ne-ar fi fost de ajuns experienta Bancorex, unde contribuabilul român a pierdut douã miliarde de dolari. Expertii în dezastrele bancare de atunci s-au apucat acum sã-si investeascã banii. În urmã cu doi ani si jumãtate s-au hotãrât „sã redreseze” RAFO Onesti.

Investigatiile „Jurnalului National” au ajuns pânã în Austria, unde inginerii financiari de dinainte de 1996 s-au regrupat, dupã alegerile din anul 2000, sub umbrela unei firme de afaceri cu petrol. Rezultatul: o nouã gaurã, de mii de miliarde, la bugetul statului si douã rafinãrii puse pe butuci.
Este o frumoasã dimineatã de septembrie în Viena. Vechea clãdire a Bursei vieneze, situatã în inima orasului, si-a deschis deja portile pentru functionarii ce sosesc pe biciclete sau în Mercedes-uri ultimul rãcnet, pentru a-si începe ziua de afaceri. Coridoarele clãdirii sunt împânzite de oameni ce se strecoarã pe lângã peretii încãrcati cu plãcute, care-i îndrumã spre firme de renume din toate colturile lumii. La dreapta Symantec, unul dintre cei mai mari producãtori de programe antivirus din lume, la stânga Reuters, lider pe piata informatiilor, la etaj Nikkei, simbolul afacerilor japoneze. Coridoarele situate la parterul clãdirii ne duc însã spre o usã masivã din lemn, în spatele cãreia se aflã rãspunsurile la cele mai mari dezastre financiare din istoria României. Dincolo de usã se aflã un deceniu de coruptie si un grup de oameni fãrã scrupule, care au contribuit din plin la distrugerea economicã a României. Lângã aceastã usã se aflã o plãcutã din sticlã pe care este inscriptionat: RAFO GmbH.

Iacobov si Temesan la Viena

Firma RAFO GmbH a fost înfiintatã în noiembrie 2000, la doar o sãptãmânã dupã ce se anuntase cã PSD a câstigat alegerile parlamentare, si cu un an înainte ca rafinãria RAFO Onesti sã fie privatizatã.
Anul electoral 2000 a însemnat pentru RAFO Onesti o perioadã foarte grea. La acea orã, rafinãria era încã firmã de stat, iar muncitorii ieseau în stradã scandând: „Vrem sã muncim!”, „Onesti, nu uita, RAFO este sansa ta!”. Situatia conflictualã de la RAFO, cauzatã de încetarea activitãtii rafinãriei, a dus chiar la blocarea unui drum national de cãtre muncitorii revoltati. În acest timp însã, în liniste, la peste 1.000 de kilometri distantã de protestatari, avea loc o întelegere ce implica sume mari de bani si nume grele.

Gasca celor zece s-a instalat la Bursa din Viena

Potrivit datelor de la Registrul Comertului din Austria, firma RAFO GmbH a fost înfiintatã pe 20 noiembrie 2000 si îsi are sediul în centrul capitalei austriece, la adresa Schottenring 16, chiar în clãdirea Bursei vieneze. Presedinte al acestei firme, ce are un capital social de 281.000 de euro, este austriacul de origine românã Levente Solyom. Pe lângã Solyom, în firmã mai apar urmãtoarele nume: Corneliu Iacobov, Rãzvan Temesan, Andrei Serban, Toader Gãureanu, Gheorghe Chealfã, Marin Marin, Bogdan Iuliu Dumitrescu, Costel Bãncilã si Ioan Teodor Cãrãmizaru. Mai apare ca asociat persoanã juridicã însãsi firma RAFO SA din Onesti, cu un aport de 139.175 de euro. Practic, RAFO Onesti detine 49 la sutã din RAFO GmbH, în timp ce majoritatea de 51 la sutã este detinutã de ceata condusã de Iacobov, Temesan si Solyom. ([email protected], [email protected], Paul Cristian Radu, Valentin Zaschievici)

Profesionisti ai dezastrelor financiare

Corneliu Iacobov
Afaceristul moldovean este patronul rafinãriei RAFO Onesti, companie care în prezent are datorii la stat de mai mult de 6.000 de miliarde de lei si reprezintã una dintre principalele „gãuri negre” din economia româneascã. Tot Iacobov e cel care a condus spre faliment rafinãria Dãrmãnesti, care are datorii de peste 3.000 de miliarde la stat. Iacobov este si unul dintre principalii sponsori ai PSD. La alegerile din 2000 a contribuit, pe hârtie, cu 75 de milioane de lei la campania electoralã a PSD. Ce-o fi fost „pe sest” asta e greu de evaluat. În ciuda datoriilor pe care le au la stat firmele lui Iacobov, acesta detine cel mai luxos hotel din România, e vorba de Scandinavia din Mamaia, si sponsorizeazã raliul RAFO.

Rãzvan Temesan
Supranumit „groparul Bancorex”, dar considerat de Ion Iliescu drept „unul dintre cei mai buni si mai calificati manageri pe care i-a avut sistemul nostru bancar”. Numele sãu este asociat celui mai mare colaps bancar din istoria României, ce a dus la disparitia Bancorex si la sãparea celei mai mari gãuri financiare din economia româneascã, gaurã evaluatã la peste douã miliarde de dolari. De asemenea, numele lui Temesan este legat si de falimentul Bãncii Române de Scont, al cãrei consilier financiar a fost pentru o vreme, o altã „gaurã neagrã” în buzunarele românilor. Dosarul legat de falimentul BRS se aflã în prezent la Curtea Supremã de Justitie.
Levente Solyom
Numele presedintelui RAFO GmbH este legat de un împrumut luat de la Bancorex-ul lui Temesan prin intermediul lui Iacobov, care a semnat, pe banii SIF Moldova, un bilet la ordin în favoarea sa, împrumut ce nu a fost niciodatã returnat.

Andrei Serban
Numele sãu este legat de un împrumut de 300.000 de dolari luat de la Bancorex tot „pe barba” lui Iacobov, dar si de partidul de guvernãmânt, al cãrui sponsor oficial a fost în 2000, alãturi de Iacobov. Serban este mâna dreaptã a lui Iacobov si în alte afaceri pe care le desfãsoarã acesta.
Bogdan Iuliu Dumitrescu
A fost director al Bãncii Unirea si a avut de-a face cu prãbusirea acestei bãnci. Banca Unirea a fost înfiintatã chiar de cãtre gasca lui Iacobov, pe când acesta era presedintele FPP II Moldova.

Marin Marin
A fost pânã în august anul acesta seful APAPS Bacãu, asadar reprezentant al statului român. În momentul privatizãrii RAFO, în 2001, statul a decis stergerea unor datorii si penalitãti la bugetul statului de peste 3.000 de miliarde de lei, rafinãria fiind practic fãcutã cadou firmei Imperial Oil, a lui Iacobov. Miscarea poate fi acum înteleasã, dacã luãm în calcul faptul cã Marin Marin, bugetarul de la APAPS, a devenit peste noapte asociat cu Iacobov în RAFO GmbH! Între timp, datoria rafinãriei onestene fatã de buget a ajuns în acest an la peste 6.000 de miliarde!

Toader Gãureanu
A fost pânã în urmã cu trei sãptãmâni director general al RAFO GmbH. Imediat dupã ce l-am contactat în legãturã cu afacerea RAFO GMBH, Gãureanu a pãrãsit acest post, lucrând acum la o firmã care importã titei pentru RAFO.

Toti ceilalti
Sunt apropiati ai lui Iacobov, fiind legati prin afaceri de acesta si de structurile create în jurul RAFO Onesti.

În RAFO GmbH se întâlnesc creditor, creditat si intermediar

RAFO GmbH este exemplul cel mai clar al modului cum statul român este fraudat fãrã ca cineva sã fie tras la rãspundere. Practic, RAFO GmbH reprezintã veriga din strãinãtate a unui ciclu complet al coruptiei, înscriindu-se în tiparele afacerilor murdare desfãsurate de grupãri de crimã organizatã din întreaga lume.
FIRMA. Din investigatiile noastre a reiesit cã presedintele RAFO GmbH, Levente Solyom, a înfiintat mai multe firme si în România. Între acestea, se evidentiazã compania AUST-ROM 95 SA din Tusnad, judetul Harghita, companie în care Solyom a fost presedinte. Dupã cum rezultã din anexa 8.5.1.6 obtinutã de la SIF Moldova, AUST-ROM 95 SA a împrumutat în urmã cu câtiva ani suma de 470.000 de dolari de la Bancorex-ul lui Temesan. Banii au fost acordati firmei lui Solyom dupã ce Fondul Proprietãtii Private II Moldova, actual SIF Moldova, a girat, prin semnãtura lui Iacobov, pentru aceastã firmã la Bancorex. Banii n-au mai fost niciodatã înapoiati Bancorex, care a si sucombat sub povara acestui gen de afaceri.
FALIMENTUL. În prezent, statul român, prin AVAB, se judecã cu SIF Moldova, continuatoarea FPP II Moldova, pentru recuperarea prejudiciului. Aici intervine însã o micã problemã: însãsi AUST-ROM 95 SA este de ceva vreme în faliment. Aceastã situatie, precum si faptul cã Solyom este direct asociat cu Rãzvan Temesan si Corneliu Iacobov în RAFO GmbH aratã o legãturã directã între fostul director al Bancorex, creditele neperformante acordate de acesta, si faptul cã el a fost si este încã recompensat pentru cã a bãgat bani în buzunarele unor apropiati ai Puterii.
PRETENTII. Nu trebuie uitat nici cã Temesan a declarat chiar cã are de gând sã dea statul român în judecatã la Strasbourg, pentru a primi despãgubiri pentru scurta perioadã petrecutã în arest pentru devalizarea Bancorex. Iatã însã cã despãgubirile vin deocamdatã pe filiera RAFO GmbH – Viena.
Mai trebuie mentionat cã, pe vremea când era presedinte la FPP II Moldova, Iacobov a avalizat mai multe bilete la ordin emise de diferite firme din tarã. Practic, pe semnãtura lui Iacobov si a oamenilor sãi au fost luati de la Bancorex si Bankcoop aproape 20 de milioane de dolari. Acesti bani nu au mai fost înapoiati niciodatã, fiindcã, dupã modelul AUST-ROM-ului lui Solyom, si celelalte firme si-au sters toate urmele, intrând în faliment.
SCHEMA. Ca o concluzie, firma RAFO GmbH este locul unde se întâlnesc creditorul – Temesan, creditatul – Solyom si intermediarul – Iacobov. Cei trei, sustinuti de cãtre Marin Marin, reprezentantul statului în rafinãria RAFO Onesti, au creat o schemã de afaceri murdare în care au inclus Bancorex, RAFO Onesti, rafinãria Dãrmãnesti, SIF Moldova si alte firme si bãnci, din care ei au câstigat mereu, iar statul, adicã cetãteanul, a pierdut sume imense.

Reactii: „Nu e treaba ziaristilor”

Foarte putini dintre cei implicati în afacerea RAFO GmbH au acceptat sã vorbeascã cu „Jurnalul National”. Corneliu Iacobov nu ne-a rãspuns, în ciuda încercãrilor noastre repetate de a-l contacta, atât direct, cât si prin intermediul altor asociati din firmele sale.
Într-o discutie telefonicã avutã cu Rãzvan Temesan, acesta ne-a vorbit mai mult despre faptul cã jurnalistii „trebuie sã recurgã la autocenzurã”. El este convins cã investigatia asupra RAFO GmbH serveste concurentei. El a refuzat sã ne spunã în ce conditii a intrat în afaceri cu Levente Solyom, presedintele RAFO GmbH, care a beneficiat de credit luat de la Bancorex. „Ce fel de întrebãri sunt acestea? RAFO GmbH este o firmã privatã. Nu e treaba investigatorilor” – ne-a declarat Temesan.
Nici Solyom nu a fost mai volubil. El si-a instruit telefonic secretara de la sediul RAFO din Viena sã ne spunã cã este pe tren si cã se va întoarce peste câteva zile în Austria. Totusi, cu o searã înainte, Solyom se afla pe terasa vilei sale din luxosul District 19 din Viena. Marin Marin, seful APAPS Bacãu, nu a dorit sã rãspundã întrebãrilor referitoare la RAFO GmbH. La fel a procedat si Andrei Serban. Cel din urmã însã ne-a spus cã este într-adevãr actionar în RAFO GmbH, dar cã „nu stiu exact cu ce se ocupã aceastã firmã”.

Gãureanu: „Sã scrieti despre ce e bine la RAFO”

• Jurnalul National: Spuneti-ne cu ce se ocupã RAFO GmbH si cine este actionar în aceastã firmã?
Toader Gãureanu: Nu vã pot spune nimic despre actionari.
• Dar sunteti unul dintre ei…
Nu, nu vã pot spune nimic despre asta. RAFO GmbH se ocupã de afacerile externe ale RAFO Onesti. De ce nu scrieti despre asta, despre ceea ce vrea sã facã RAFO în perioada urmãtoare?
• Dar în firmã este si domnul Temesan si domnul Iacobov…
Domnule, între noi si „Jurnalul National” sunt relatii foarte bune… Si, apoi, stiti cã si „Jurnalul”, la fel ca si celelalte ziare, se trage pe hârtie de Letea.

Sã se fi referit Gãureanu, în aluzia pe care a fãcut-o privind hârtia de ziar, la faptul cã Corneliu Iacobov este cumãtru cu Dumitru Sechelariu, patronul fabricii de hârtie Letea?
În acest context mai trebuie mentionat cã „Jurnalul National” are si un contract de publicitate cu firma RAFO Onesti. Contrar asteptãrilor domnului Toader Gãureanu, contractul de publicitate nu influenteazã însã, în nici un fel, obligatia noastrã de a ne informa cititorii.

Câtiva se îmbogãtesc, un oras întreg sãrãceste

„Jurnalul National” va continua în numerele viitoare sã publice date despre „gruparea RAFO”. Vã vom prezenta proportiile dezastrelor financiare în spatele cãrora se aflã aceastã grupare, proprietãtile detinute de groparii acestor rafinãrii, în România si în strãinãtate, precum si legãturile lor cu personaje de pe scena politicã si financiarã a tãrii. Si, nu în ultimul rând, impactul social pe care îl au afacerile murdare ale acestui grup.

Actionarii RAFO GmbH Viena

Personajul Aportul la capitalul social (în euro)
Levente Solyom Presedinte
Corneliu Iacobov 39.312 euro
Rãzvan Temesan 15.120 de euro
Andrei Serban 21.168 de euro
Toader Gãureanu 15.120 de euro
Gheorghe Chealfã 6.048 de euro
Marin Marin 15.120 de euro
Bogdan Iuliu Dumitrescu 6.048 de euro
Costel Bãncilã 6.048 de euro
Ioan Teodor Cãrãmizaru 6.048 de euro
RAFO SA Onesti 139.175 de euro

În mod evident, Corneliu Iacobov este liderul RAFO GmbH. În acelasi timp, Temesan, „groparul Bancorex”, si Marin Marin, seful APAPS Bacãu, au fost recompensati pe mãsurã pentru serviciile aduse.

Garantul

Corneliu Iacobov garanta cu banii publici creditele „neperformante” de la Bancorex ale prietenilor. Când Temesan a rãmas fãrã bancã, Iacobov si l-a luat consilier financiar si asociat în firma înfiintatã la Viena

Bancherul

Rãzvan Temesan pompa în firmele prietenilor, înainte de 1996, creditele garantate de Iacobov la Bancorex. Dupã anul 2000 si experienta arestului a luat si el calea banilor: în afaceri cu petrol, asociat cu benefiarii creditelor.


de Paul Cristian Radu and Valentin Zaschievici

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.