De ce ne-au invadat rusii industria grea
Sorin Ozon / 2003-06-24
Share this story

Presati de restrictiile UE, care limiteazã accesul produselor metalurgice rusesti pe pietele Europei de Vest, afaceristii de la Rãsãrit folosesc combinatele românesti pentru a-si vinde otelul

Mamuti industriali precum Combinatul de Oteluri Speciale Târgoviste, SC Industria Sârmei SA din Câmpia Turzii, Republica SA Bucuresti sau ARTROM Slatina au încãput pe mâna unor investitori rusi care au promis cã le vor pune pe picioare prin investitii masive si mãsuri sociale protectioniste.

Investigatia „Jurnalului National” va demonstra cã rusii sunt interesati de industria grea din România fiindcã tara noastrã poate sã exporte, fãrã nici un obstacol sau limitare, produse metalurgice în spatiul Uniunii Europene. Asta în timp ce industria metalurgicã din Rusia este subiect al unor restrictii de export din partea UE.
Începutul noului mileniu a însemnat o perioadã de crizã în industria metalurgicã mondialã, care a condus la restrictii si noi reguli impuse pe piata internationalã a comertului cu otel. Unele dintre cele mai serioase consecinte au fost resimtite de Rusia, deoarece atât Uniunea Europeanã, cât si Statele Unite ale Americii au impus noi taxe vamale sau cote pentru importul de otel rusesc. Practic, rusii au voie sã exporte în spatiul UE 1,2 milioane de tone de otel, ceea ce reprezintã o foarte micã parte din productia anualã de otel a Rusiei. Potrivit agentiei de presã Interfax, Rusia a produs, numai în primele patru luni ale anului 2003, 20,33 milioane de tone de otel primar. Mãsura luatã de UE este menitã sã protejeze productia internã de otel în fata otelului rusesc, care intra în spatiul UE la preturi de dumping. În acest context mai trebuie spus cã, potrivit analistilor rusi, între 60 si 70 la sutã din otelul produs în Rusia era exportat pe piete externe, mai ales în UE sau SUA, în timp ce doar o micã parte din productie era folositã pentru a acoperi nevoile interne. Mai mult, pe piata ruseascã au început sã aparã oteluri produse în Ucraina sau Kazahstan, care au devenit o concurentã foarte serioasã pentru otelul autohton.
STRATAGEMA. Situatia delicatã a industriei metalurgice rusesti în 2001 a dus la crearea unor noi strategii de piatã si cãutarea unor portite de iesire din crizã. În acel moment, ochii oligarhilor rusi s-au îndreptat spre Europa de Est si, în special, spre România. Pentru a ocoli prevederile Uniunii Europene, ce le restrictioneazã importurile de otel, rusii au recurs la o stratagemã, cumpãrând o seamã de combinate metalurgice românesti. Potrivit expertilor rusi în domeniu, calculul este relativ simplu: dacã Rusia cumpãrã combinate metalurgice în România, atunci va putea sã aducã în aceste combinate otel rusesc pe care, eventual, îl mai pot procesa si apoi îl pot introduce pe piata UE ca fiind otel „Made in România”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Industriilor român, în relatiile comerciale cu produse siderurgice dintre România si UE „nu mai existã nici un obstacol sau limitare, iar taxele vamale sunt reciproc abolite începând cu anul 2002”. În acest fel, prevederile UE care limiteazã cantitatea de otel rusesc sunt ocolite si producãtorii rusi de otel, precum Uzinele Metalurgice Celiabinsk (MECHEL) sau Compania Metalurgicã de Tevi (TMK), pot sã-si vândã productia metalurgicã.
MADE IN UE. Mutarea rusilor a luat în calcul si posibila integrare a României în Uniunea Europeanã în 2007, moment în care posesiunile rusesti din România s-ar afla în spatiul UE si ar produce otel „made in UE”, în acest caz accesul pe piatã al otelului rusesc fiind si mai facil. Rãmâne de vãzut dacã aceste politici investitionale ale Rusiei, care transformã practic economia metalurgicã româneascã într-un apendice al industriei rusesti, un debuseu al excedentului rusesc de otel, nu vor afecta eforturile României de integrare în Uniunea Europeanã. Mai mult, autoritãtile române trebuie sã ia în calcul impactul pe termen lung al acestui tip de investitii, guvernate de interese ce ignorã prioritãtile economice românesti, si trebuie sã tinã cont si de implicatiile sociale ale acestora.

Cine sunt „jucãtorii”

Principalii investitori rusi în metalurgia româneascã sunt CONARES AG si SINARA HÄNDELS GMBH, care sunt reprezentantii Uzinelor Metalurgice Celiabinsk – MECHEL, respectiv ai Companiei Metalurgice de Tevi – TMK. Acestora li se alãturã obscurii cumpãrãtori ai întreprinderii Republica SA din Bucuresti. Investitiile rusesti pe piata româneascã sunt realizate de firme de interfatã, precum CONARES TRADING AG sau SINARA HANDELS GMBH, companii situate în afara granitelor Rusiei si care reprezintã interesele marilor producãtori de otel de la Rãsãrit.

Otel rusesc cu „haine” europene

În afarã de România, rusii au mai aplicat aceeasi strategie în Croatia si Danemarca, unde au achizitionat douã combinate metalurgice: Zeljezara Sisak si respectiv Danish Steel Works A/S. Aceste douã întreprinderi, plus alte cinci cumpãrate în România, reprezintã principalele si cele mai noi investitii ale industriasilor rusi din domeniul otelului în Europa. Iatã ce spune publicatia rusã „Kommersant”, în numãrul din 28 martie 2003, în legãturã cu noua strategie a rusilor: „În octombrie 2002, Jysk Stalindustri afiliatã a NLMK (Combinatul de Oteluri Novolipetsk) a cumpãrat Danish Steel Works, care se afla în pragul falimentului. Gratie acestei achizitii, otelul produs în întreprinderea danezã din bare de otel rusesti va fi considerat produs european si, drept urmare, nu va fi subiect al vreunei limitãri (n.r. – trebuie spus aici cã otelul care nu se prezintã sub forme finisate – cum ar fi tevi, folii galvanizate – nu este supus restrictiilor). Alte afaceri de acest gen sunt achizitionarea Combinatului de Oteluri Speciale Târgoviste – România si a micului combinat croat Zeljezara Sisak, cumpãrat de cãtre MECHEL. În acest context trebuie spus cã rusii au avut dificultãti în preluarea combinatului croat dupã ce statul croat a impus noi clauze în contract. Reprezentanti ai companiei rusesti au explicat aceste achizitii, Danish Steel Works si Zeljezara Sisak, spunând cã produsele celor douã combinate sunt livrate pe piata SUA si în Europa de Vest fãrã nici o opreliste. În vizorul rusilor au intrat si Combinatul Siderurgic de la Cãlan, precum si Combinatul Siderurgic Resita, ce ar putea fi achizitionat de cãtre MECHEL dupã nefericita experientã cu firma NOBLE VENTURES.

CONARES TRADING, firma de fatadã

MECHEL, adicã Uzinele Metalurgice Celiabinsk, îsi comercializeazã otelurile produse pe pietele externe prin intermediul CONARES TRADING AG, o firmã elvetianã folositã drept fatadã de cãtre concernul rus. Astfel, CONARES TRADING AG, si nu MECHEL, a achizitionat câteva dintre cele mai competitive combinate metalurgice românesti.
CONARES TRADING. Aceastã companie a fost înfiintatã în 2001 în orasul elvetian Zug. Presedinte este Vladimir Iorich, care în actele elvetiene ale firmei este mentionat ca fiind cetãtean german. Alãturi de Iorich mai figureazã doi cetãteni elvetieni si, ca unic actionar, CONARES HOLDING AG. Aceastã ultimã companie a fost înfiintatã în 1995 si îl are ca presedinte pe cetãteanul elvetian Armand Ineichen-Wallimann, în timp ce Vladimir Iorich este doar director.
Din acelasi grup de firme am mai identificat: CONARES EAGLE AG si CONARES EAGLE LIMITED, situatã în Marea Britanie, în care Vladimir Iorich este de asemenea director. Pânã în prezent, Grupul Conares a cumpãrat în România: COS Târgoviste si SC Industria Sârmei SA din Câmpia Turzii. În afarã de acestea, CONARES a mai cumpãrat pentru MECHEL si combinatul croat Zeljezara Sisak.
De asemenea, CONARES si-a depus candidatura la APAPS pentru achizitionarea întreprinderii românesti PETROTUB SA.
MECHEL. Combinatul MECHEL este unul dintre principalii producãtori de oteluri speciale din Rusia. MECHEL poate produce peste 4 milioane de tone de otel si 3,5 milioane de tone de tablã în fiecare an. Produsele MECHEL sunt folosite în industria de apãrare, aeronauticã, agriculturã sau industria nuclearã.

Republica SA – de la caviar la metalurgie

Pe 10 decembrie 1999, firma Moody International Trading Inc. România publica un anunt în „International Business Journal”, în care specifica cã doreste sã cumpere caviar la borcan. Astãzi, aceeasi companie Moody International Trading este actionar majoritar la Republica SA, întreprindere cu 1.200 de angajati, dar si vârful de lance al firmei rusesti TEMERSO, care a cumpãrat uzina româneascã de tevi.
Anterior preluãrii uzinelor Republica, Moody a mai fãcut afaceri cu sticlã de serã, combustibil M, nitrat de sodiu si valve industriale. Conform documentelor pe care le detinem, Moody International Trading este o firmã americanã de „trading posts” înregistratã în McLean, Virginia, care se ocupã cu intermedieri comerciale si care este condusã de Ilya Lekuch.
În prezent, alãturi de ceilalti investitori rusi, Moody International Trading este unul dintre motivele pentru care muncitorii de la Republica au iesit recent în stradã, protestând din cauza neachitãrii salariilor si, potrivit sindicatelor, pentru cã „90 la sutã din muncitori nu au de lucru”. Sindicatele apreciazã si cã „proprietarul nu a fãcut absolut nimic pentru a asigura materia primã minim necesarã” pentru a asigura activitatea normalã de productie. În pofida acestor acuzatii, investitorii de la Republica SA s-au grãbit sã înfiinteze structuri care sã vândã otelul produs în întreprinderea româneascã înainte de a face investitii concrete si înainte de a-si onora obligatiile contractuale. Aceastã strategie, pe care o vom prezenta în continuare, ne duce cu gândul din nou la politica ruseascã de ocolire a restrictiilor de pe pietele internationale prin folosirea întreprinderilor românesti pe post de marionetã.
REPUBLICA TRADING LTD. Republica Trading Ltd a fost înfiintatã în Marea Britanie pentru a vinde tevile produse la Republica SA. Pe site-ul de Internet al Republica Trading (www.r-trading.net) este specificat faptul cã Republica Trading comercializeazã în exclusivitate produsele Republica SA si cã are drept parteneri de afaceri companii ca: Yukos, LukOil, SIBNEFT, Rosneft si multe alte companii din Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, India etc. Aceastã abundentã de parteneri nu explicã deloc situatia dificilã a Republicii SA si faptul cã angajatii nu au de lucru.
Site-ul de Internet al Republica Trading a fost înregistrat pe 20 septembrie 2002 de cãtre compania Temerso (n.r. – alãturi de Moody Trading, unul dintre cumpãrãtorii Republica SA). Urmele acestei companii se pierd undeva în Ekaterinenburg, Rusia, unde, la un târg metalurgic din 2002, este mentionatã ca prezentator al produselor concernului metalurgic japonezo-chinez Czu-Czhoy Ltd.
În acelasi timp, firma Republica Trading Limited din Anglia este o firmã de „tip instant”, în care director este Lioudmila Michael, din Cipru. Adrian Lazea, reprezentant al Moody, ne-a declarat cã Moody International Trading s-a retras din afacerea Republica la sfârsitul lunii martie, în prezent doar TEMERSO fiind implicatã în afacere.
Se pare cã firma Moody nu i-a informat despre acest lucru si pe muncitorii de la Republica, care protesteazã, în aceste zile, în stradã, împotriva firmei Moody si a rusilor. Lazea ne-a mai spus cã firma Moody s-a reîntors la activitãtile de trading. Lazea a adãugat cã nu stie cã, în 2002, patronul sãu, Ilya Lekuch, vindea otel în numele Republica Trading Ltd.

Tevi si spãlare de bani

SINARA Händels GMBH este o companie situatã în Köln, Germania, dar actionarii ei sunt rusi. Sinara este în fapt o fostã întreprindere de comert exterior a fostei Uniuni Sovietice. În prezent, Sinara actioneazã ca interfatã pentru grupul TMK si a achizitionat în România producãtorul de tevi ARTROM din Slatina. Unul dintre rusii aflati în spatele SINARA, Viktor Makarov, a fost arestat în 1999, în Köln, deoarece compania a eludat taxele vamale ce trebuiau achitate pentru importuri de produse metalurgice rusesti si a practicat preturi de dumping pe piata germanã.
În prezent, fiul lui Viktor Makarov, Vasili, în vârstã de 26 de ani, conduce afacerea ARTROM din Slatina. În toamna anului trecut, tatãl sãu a declarat, din motive lesne de înteles, cã nu mai are nici o legãturã cu afacerile SINARA. Încã înainte de achizitionarea oficialã a ARTROM, Vasili Makarov a înfiintat, împreunã cu directorul ARTROM, Adrian Popescu, o serie de firme, situate în curtea ARTROM, care se ocupã cu comercializarea de tevi. Mai trebuie mentionat cã SINARA a fãcut primul pas pentru achizitionarea ARTROM în momentul când a cumpãrat datoria pe care întreprinderea româneascã o avea la AVAB. Aceeasi stratagemã a fost folositã si de investitorii de la Republica SA.
TMK. TMK sau „Întreprinderea Metalurgicã de Tevi” este unul dintre cei mai importanti producãtori de tevi din Rusia. Grupul TMK cuprinde combinatele: Seversky, SINARA si Volzhsky, precum si, ca achizitie externã, ARTROM România. Principalul actionar al TMK este grupul MDM (Mezhregionalny Delevoi MIR-Interregional Business World), grup de afaceri implicat în cea mai mare operatiune de spãlare de bani din istorie. Practic, numele MDM este legat de spãlarea, între 1996 si 1999, a peste 7 miliarde de dolari apartinând mafiei ruse, prin intermediul Bank of New York (BoNY). (Paul Cristian Radu, Stefan Cãndea, Sorin Ozon)

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.