Omul lui Magureanu a fost asasinat
Sorin Ozon / 2002-03-26
Share this story

Ellie Nassar a fost pus in libertate dupa ce fratele sau a discutat cu Virgil Magureanu

In urma cu patru ani, “Evenimentul zilei” dezvaluia afacerile din Romania ale unui traficant libanez, Michael Youssef (Mike) Nassar. Tot atunci publicam un document care reprezenta inregistrarea discutiei dintre Virgil Magureanu, fostul director al SRI, si contrabandistul libanez Mike Nassar. Inregistrarea fusese facuta la sfirsitul anului 1992, in vila “Liliana” din Poiana Brasov, unde Virgil Magureanu s-a intilnit cu Mike Nassar. Caseta ne-a condus atunci la o concluzie zdrobitoare: SRI, armata si inalti demnitari aveau legaturi cu cei mai feroce contrabandisti. In discutia dintre Magureanu si Nassar, principalele subiecte discutate erau conditiile de eliberare a lui Ellie Nassar (fratele contrabandistului arestat in “Afacerea Tigareta”, pentru care Mike Nassar a platit, pina la urma, o cautiune de peste trei milioane de dolari) si situatia contrabandei cu tigari in tara noastra. Cu acea ocazie au fost rostite o serie de nume sonore de politicieni, demnitari sau militari implicati in contrabanda. Dupa publicarea articolului, in1998, Virgil Magureanu a recunoscut, intr-o conferinta de presa, ca a avut acea discutie cu Mike Nassar. Dupa imensul scandal din Romania, Mike Nassar si-au mutat afacerile in Rusia si apoi in Brazilia, unde a fost asasinat saptamina trecuta.

Nassar s-a facut cunoscut in Romania prin “Afacerea Tigareta”

Fratii Mike si Ellie Nassar au venit in Romania in urma demersurilor facute la ambasada noastra din Beirut de catre un cunoscut traficant de arme libanez. Traficantul s-a adresat ambasadei pentru a i se mijloci contactarea unui furnizor roman de armament. Atasatul militar roman de la ambasada din Beirut a informat Directia Informativa a Armatei (DIA) care, la rindul ei, a prezentat cererea de oferta regiei ROMTEHNICA. Fratii Nassar au inceput, in numele traficantului libanez, afacerile cu armament si munitie, operatiunile lor fiind monitorizate de structuri informative straine, printre care si Mossad. Ulterior, Mike si Ellie Nassar au inceput sa penetreze si piata romaneasca a tigarilor, obtinind din exterior monopolul unor marci cum sint: Kent, Lucky Strike, Pall Mall, Viceroy. Intrarea pe piata tigarilor de contrabanda a declansat insa un adevarat razboi intre fratii Nassar si alte retele concurente, si unii si altii avind in spate persoane influente din armata sau lumea politica. Fratii Nassar au primit o puternica lovitura in momentul in care rivalii lor le-au demascat un depozit de tigari de contrabanda. A fost momentul declansarii scandalului denumit de presa drept “Afacerea Tigareta” (precursoarea “Afacerii Tigareta II”), care s-a soldat cu arestarea lui Ellie Nassar. Discutia publicata de “Evenimentul zilei”, in 1998, reprezenta incercarea lui Mike Nassar de a obtine ajutorul sefului SRI, Virgil Magureanu, pentru eliberarea lui Ellie Nassar. La scurt timp dupa aceasta discutie, fratele lui Mike a fost pus in libertate. Ulterior, atit Mike, cit si Ellie Nassar si-au mutat afacerile mai intii la Moscova, iar din 1996 in Brazilia.

Mike Nassar a fost asasinat in Brazilia

Mike Nassar a fost asasinat pe 8 martie, in Sao Paolo, Brazilia. Felul in care a fost ucis sugereaza o rafuiala in stil mafiot. Cu citeva minute inainte de a fi asasinat, Nassar s-a dus la o benzinarie pentru a da telefon unui prieten, anuntindu-l ca este urmarit de un barbat intr-o masina. La scurt timp, a dat al doilea telefon, spunind ca urmaritorul lui a disparut.
Dupa citeva momente, un necunoscut, inarmat cu un pistol cu amortizor, a descarcat cinci gloante in Nassar si sapte in sotia lui, Marie. Politia locala se afla in dificultate nu din cauza lipsei de suspecti, ci, dimpotriva - exista o multime de suspecti. Una din speculatiile care se face zilele acestea este ca Nassar a fost adus la tacere de catre israelieni, impotriva carora Nassar ar fi putut depune marturie intr-un eventual proces, din cauza faptului ca el a fost implicat in masacrarea taberelor de refugiati palestinieni de la Sabra si Chatilla, din 1982. Cea de-a doua ipoteza este ca Nassar a fost ucis de catre organizatia terorista Hezbollah. Operatiunile financiare ale lui Nassar se aflau sub lupa serviciilor secrete americane, britanice, franceze si israeliene. In plus, afacerile sale au atras si atentia organelor de investigatii braziliene.
Nassar s-a imbogatit enorm la sfirsitul razboiului civil din Liban, atunci cind el si partenerul sau de afaceri, sirianul Monzer al Kassar, au vindut o mare cantitate de armament catre toate zonele de conflict, de la gruparile FARC din Columbia, la talibanii din Afganistan. Pentru a fi in siguranta, Nassar a parasit Libanul, ajungind in Romania si apoi in Brazilia. La numai 39 de ani, el reusise sa faca o avere de peste 200 de milioane de dolari.

Sabra si Chatilla

Masacrele din 1982 din taberele de refugiati palestinieni de la Sabra si Chatilla (in care se spune ca a fost implicat si Mike Nassar) au revenit in actualitate dupa ce supravietuitorii si rudele celor disparuti atunci au deschis un proces impotriva premierului israelian Ariel Sharon, la un tribunal belgian. Mentionam ca in timpul masacrelor au fost macelariti 1.700 de palestinieni, fiind implicate militiile crestine si trupele israeliene. La acel moment, Ariel Sharon era ministrul apararii. Nassar este cea de-a treia victima din rindul participantilor la masacrul de la Sabra si Chatilla, in mai putin de citeva luni. Primul din aceasta serie a fost Jean Ghanem, unul dintre liderii fractiunii libaneze de dreapta, care a intrat intr-un copac cu masina, chiar in ziua de Anul Nou. Imediat dupa aceasta a fost asasinat Elie Hobeika, liderul fractiunii crestine de dreapta din Liban, fost asociat si prieten al lui Nassar. Masina in care se afla Hobeika a sarit in aer, undeva in Beirut, la numai 24 de ore dupa ce acceptase sa apara ca martor in procesul intentat de supravietuitorii masacrelor atribuite lui Ariel Sharon. Uciderea lui Nassar (nepotul unui cunoscut general libanez, Antoine Lahd, comandat al militiilor libaneze din sud) este al treilea episod din seria asasinatelor asupra celor implicati in masacrele de la Sabra si Chatilla.

Sorin Ozon, Stefan Candea

comments powered by Disqus
CRJI by crji.org is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License if not otherwise stated. Based on a work at crji.org. This web application is Free Software (AGPLv3+), the source code is available on GitHub and waiting for contributions.